irigység
#Lélek

Irigység és féltékenység

2015.04.19.
2 perces olvasási idő

Irigység az, amikor a másét szeretnéd megszerezni magadnak: egy tárgyát, a sikerét, az eredményeit. A féltékenység pedig a kapcsolatokra irányul. Kár tagadni, mindenkiben rejtőzik valamennyi ebből a két érzésből. A kérdés az, hogy ki hogyan kezeli őket.

Az irigység is káros, de a féltékenység sokkal veszélyesebb dolog, harag és keserűség jár vele. Ha féltékeny vagy valakire, akkor előfordul, hogy azon veszed észre magad, hogy olyanokat kívánsz, mint például, hogy szakítson a barátjával, és maradjon inkább egyedül.

A féltékenység képes teljesen fölemészteni és maga alá gyűrni téged, hatására kivetkőzöl önmagadból. Gyakran származik valamilyen elfojtott indulatból, haragból. Tehát ha féltékeny vagy, akkor tedd fel magadnak a kérdést: miért bánt a másik öröme, sikere, miért vagyok dühös rá?

Mit mondanak el nekünk ezek az érzések?

A féltékenység és az irigység azonban bizonyos információkkal is ellát bennünket.irigység, féltékenység

Ha odafigyelsz, akkor észreveheted, hogy csak olyan dolgokért irigykedsz, amiket te is akarsz. Például, ha nyer a barátnőd egy kémiai vetélkedőn, akkor annak csak örülsz, de ha megnyeri a helyi szépségkirálynő választást, egy színdarabhoz a szereplőválogatást, akkor sárga leszel az irigységtől. Talán te is részt szerettél volna venni, de nem mertél, nem volt elég önbizalmad, vagy csak nem akarod beismerni, hogy álom szintjén esélyes a dolog.

Figyelj oda, hogy mire irigykedsz! Ha valamelyik titkos vágyad az, akkor szedd össze magad és próbálj tenni érte! Vagy felejtsd el az egészet, és ne piszkáld azt, aki meg merte lépni azt, amit te nem!

Ha féltékeny vagy a barátodra, barátnődre, akkor gyakorta úgy gondolod, hogy nem érdemli meg azt, amit elért, megnyert, megszerzett. Először is gondolj bele: ki vagy te, hogy megmondd, hogy mit érdemel a másik? Mindegyikünk különböző személyiség és külön utakat jár be, különféle dolgokat teszünk, eltérő időben.

Talán úgy gondolod, hogy te is (vagy csak te egyedül?) megérdemled az adott dolgot, és ezért vagy dühös a másikra. Tehát ez a reakciód? Tettél egyáltalán valamit az adott ügy érdekében, hogy elérd azt? Megpróbáltál minden tőled telhetőt megtenni? Ígérd meg önmagadnak, hogy amíg nem próbálsz tenni érte, amíg nem teszel erőfeszítéseket, addig nem leszel féltékeny más emberek elért eredményeire!

Tippek arra az esetre, ha féltékenynek vagy irigynek érzed magad

Legyél őszinte!

A kívánt dolog olyasvalami, amit igazán szeretnél elérni? Akarsz is tenni érte?

Cselekedj!

Ezekkel a negatív érzésekkel a fejedben csak arra vagy képes figyelni, hogy a másiknak mije van, mit ért el. Ha te másra koncentrálsz, akkor rád ki fog koncentrálni? Ne hagyd veszni az energiádat fölösleges dolgokra, inkább tegyél értük!

A jó dolgokra figyelj oda!

Ha irigy vagy féltékeny vagy egy barátodra, akkor gondold végig a következőket, tedd fel a kérdést önmagadnak: „Akarok a helyében lenni?” Természetesen ki ne szeretné a jó dolgokat összeszedegetni? De a dolgok nem csak fekete-fehérben léteznek, hanem színesek. Nem lehet az, hogy valaki csak a jó részét akarja valaminek. Mi lesz a rosszal? Ha önmagadba nézel, akkor láthatod, hogy benned is van sok jó tulajdonság, koncentrálj ezekre, alapozz rájuk, és legyél boldog velük, mert nem tudhatod, hogy másnak milyen rossz dolgai vannak amellett, amire irigykedsz!

(M. T., beinggirl.com)