önbizalom
#Lélek

Hogyan növeld az önbizalmadat?

2013.10.22.
1 perces olvasási idő

Mindannyian emberek vagyunk, és vannak hibáink. Még ha a fizikai megjelenésed vagy szociális képességeid nem is olyanok, mint amilyeneket kívánsz, ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet érsz, mint bárki más, vagy ne lehetne okod arra, hogy higgy magadban. Cikkünkben az önbizalom fejlesztéshez adunk tippeket.

Ismerd a saját képességeidet és adottságaidat!

Mindegy, hogy mennyire reménytelen esetnek érzed magad, emlékezz azokra a dolgokra, amikben jó vagy. Ha ezekre a dolgokra gondolsz, akkor máris jobban fogod magad érezni. Gondolj azokra a képességeidre, melyekre büszke lehetsz, és Gyűjts önbizalmat!legfőképp a személyiségedre. Senki sem tökéletes, mindenkinek megvan a maga kis hibája, így Te se szégyenkezz miatta. Ha elég magabiztos vagy, akár még a védjegyed is lehet.

  • Gondolj az elismerésekre, dicséretekre, amiket másoktól kaptál! Lehet, hogy a mosolyodért kaptad, esetleg amiatt, hogy milyen hidegvérrel tudod kezelni a stresszes szituációkat.
  • Emlékezz a múltban elért teljesítményeidre! Ez lehet bármi, amit mások is észrevettek. A legjobb tanulók között vagy? Van valami, amiben te vagy a legjobb? Volt példa rá, hogy egy apró szívességgel valaki életét megkönnyítetted? Tudatosítsd magadban, hogy ezek a dolgok milyen nagyszerűek, és ismételd őket amikor csak tudod!
  • Gondolj azokra a képességekre, melyeket szeretnél elsajátítani! Ha aktívan dolgozol azon, hogy fejleszd a tudásod, személyiséged és pozitív hozzáállásod, azzal észrevétlenül fejleszted az önbizalmad is!
  • Készíts egy listát! Írj le mindent, ami miatt jól érezted magad a közelmúltban. Miközben visszaemlékszel rájuk, a kedved is jobb lesz.

Mindenki küzd az önbizalmával

Bár egyesek ezt ügyesen titkolják, mindenki elbizonytalanodott már életében. Nem vagy egyedül!

Ne érezd úgy, hogy mindenki téged figyel! A legtöbben valószínűleg nem veled vannak elfoglalva, hanem a saját gondjaikkal. Lélegezz mélyet, és vedd tudomásul, hogy nem kell mindig tökéletesnek lenned.

Építsd az önbizalmadat azáltal, hogy másoknak segítesz! Vedd a fáradtságot, hogy megdicsérj valakit, vagy segíts, még ha nem is kéri. Ezzel felvillanyozod majd a napjukat, és te is jobban érezheted magad.

Ne hasonlítgasd magad össze másokkal! Nem minden verseny, és ha így tekintesz az életre, akkor az meg fog látszani rajtad. Nem kell, hogy a legokosabb, a legszebb, a legkedveltebb személy legyél ahhoz, hogy boldog lehess. Ha túl erős a versenyszellem benned, akkor mások helyett próbálj magaddal versenyezni, hogy egyre jobb és jobb lehess.

Fogadd el a dicséreteket!

Ne utasítsd el, hanem élvezd! Hozz létre szemkontaktust, mosolyogj, és köszönd meg! Viszonozd egy másik bókkal! Ha még mindig kényelmetlenül érzed magad ilyen helyzetekben, akkor ez segíthet, mivel így „kvittek” lehettek.

(Gy. Z.)

Kapcsolódó cikkek