segítség
#Lélek

Ki segíthet, ha baj van?

2012.09.05.
1 perces olvasási idő

Mindegy, mennyire jó a kapcsolatod a szüleiddel, időnként szükség lehet kikérni egy ismerős felnőtt véleményét is. Ha nem szeretnél a szüleiddel kényes dolgokról, például a szexről, vagy egy erőszakoskodó fiúról beszélni, fontos, hogy más megbízható felnőttet a bizalmadba fogadhass.

Ne félj, hogy visszaélnek a bizalmaddal! Ha megkéred az illetőt, biztos, hogy a köztetek elhangzottakat nem fogja világgá kürtölni, s nem avat be mást, hacsak nem azt érzi, hogy a testi-lelki épséged valóban komoly veszélyben van.

Különböző problémákra különféle segítség

Ha a barátaiddal, a tanulással, valamelyik tanárral, esetleg a szüleiddel kapcsolatban merülnek fel problémák, érdemes felkeresned az iskolapszichológust. Ezeket a szakembereket acélból képzik, hogy ilyen szituációkban hatékony segítséget, támogatást, tanácsokat nyújthassanak a rászoruló fiataloknak. Szükség esetén további terápiás javaslatokat is megfogalmazhat számodra.

Ki segíthet, ha baj van?

Egészségügyi kérdésekben bizalommal fordulhatsz az iskola orvosi rendelőjében dolgozó nővérhez, a család háziorvosához, szükség esetén nőgyógyászhoz.

Családi ügyekben egy nagynéni, nagybácsi, esetleg idősebb testvér hathatós segítséget nyújthat számodra. Szüleid közeli barátai szintén segítségedre lehetnek. (Egy-egy kényesebb ügy szüleiddel való tisztázásában – randizás, partik, ottalvós bulik stb.- érdemben is közreműködhetnek.)

Ha vallásos neveltetést kaptál, az egyházi közösség vezetője szintén lehet bizalmasod. Iskolán kívüli tevékenységek esetén az edző, a foglalkozás vezetője lehet segítségedre.

A barát nem mindig elég

Hiába szeretnéd inkább minden gondodat, bajodat a barátaiddal megosztani, időnként szükség van a felnőttek útmutatásaira. Testi-lelki fenyegetettség esetén egy ismerős felnőtt beavatása sosem maradhat el. Ha a barátodon látod, hogy ő van bajban, ne halogasd a nyílt beszélgetést, a megfelelő időpont már lehet, hogy túl kései lenne, pláne, ha öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, valaki szexuálisan molesztálja, vagy súlyos evészavarral küzd.

Élettapasztalata révén egy felnőtt sokkal mélyebben képes átlátni a problémás helyzeteket, tud megoldást kínálni megoldhatatlannak tűnő élethelyzetekben is.

(O.K.T.)