pszichiáter
#Lélek

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

2013.08.28.
1 perces olvasási idő

Mindenképpen olyan pályát szeretnék választani, amivel az embereken mentálisan tudom segíteni. Eddig arra gondoltam, hogy pszichológus leszek, de sokan összezavartak, úgyhogy most már nem tudom, hogy mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között. Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A pszichiáter az, aki az orvosi egyetemen végez, és a későbbiekben gyógyszert is írhat fel. Az orvosi egyetemen az alapképzés után kell specializálódni.

A pszichológus nem írhat fel gyógyszert, viszont a betegek gyógyításában együttműködhet az orvossal, a pszichiáterrel, ha a terápiát gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni. Az egyetemen 3 éves alapképzés után kell választani szakirányt/szakirányokat (mint pl. munkapszichológia, egészségpszichológia, személyiségpszichológia, stb.).

Az egyetem alatt, vagy azt követően meg lehet tanulni különböző módszereket, mint például a hipnózist, vagy relaxációt, amivel már eredményesen tudsz segíteni embereken. Az egyetemet követően van lehetőséged eldönteni, hogy felnőttekkel, vagy gyerekekkel szeretnél-e foglalkozni, és a döntésednek megfelelően választhatsz az egyetem utáni képzések közül.

Az előbbi példámnál maradva, vannak kifejezetten gyerekeknél alkalmazható relaxációs módszerek, a felnőttek számára kidolgozott relaxációs technikák pedig ettől eltérőek. Általában érdemes egy irányt választani kezdésként, és abban több módszert is kitanulni. Mindkettő nagyon fontos terület, így kellő gyakorlat szerzését követően el lehet indulni a másik irányba is.

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)