demencia
#Lélek

Hogyan beszélj a demenciában szenvedő nagyszüleiddel?

2017.01.22.
2 perces olvasási idő

A demencia memóriavesztéssel, zavartsággal és döntésképtelenséggel járó betegség, amelyet időskori elbutulásnak is neveznek. A demenciában szenvedő beteg nehezen találja a megfelelő szavakat, valamint hirtelen hangulatingadozások jellemzik a napjait. Mindezek miatt igen nehéz kommunikálni a demenciában szenvedő nagyszülőkkel.

Érzelmileg megterhelő ezt a folyamatot látni, és az is frusztráló, hogy nem értik meg, amit mondani próbálsz. Ha van olyan nagyszülőd, aki demenciában szenved, akkor ezek a tippek segítenek neked, hogy könnyebben és élvezhetőbben társalogj velük.

Türelem

Amikor a beteg nagyszülőddel beszélgetsz, nagyon fontos, hogy türelmes legyél vele. Problémája van a megfelelő szavak megtalálásával, illetve gyakran eltér a tárgytól. Türelmesen hallgasd végig, és hagyd, hogy kifejtse, amit mondani szeretne. Sok időbe telhet, és nehéz koncentrálni, de a végén lehet, hogy egy csodálatos történetet, vagy egy igazán jó tanácsot hallasz. Fontos tudni, hogy ez a betegség kivédhetetlen, sajnos a beteg nem tehet róla, hogy kialakult nála, így semmiképp sem szabad hibáztatni emiatt senkit sem.

Ajánld fel a segítséged!

Nem mindenki fogadja el a segítséget a szavak megtalálásában, de ha a nagypapád szeretné, hogy segíts, akkor ne hagyd cserben. A saját nagypapámnál én azt tapasztaltam, hogy nagyon frusztrált és ideges volt, amikor nem találta a megfelelő szót. Aztán amikor segítettem neki, akkor megnyugodott, és sokkal könnyebb lett a beszélgetés. Nem mindig fogod kitalálni, hogy mit szeretne mondani, de amikor sikerül, akkor sokkal simábban mennek a dolgok.

Hallgass figyelmesen!

A demenciában szenvedők gyakran eltérnek a tárgytól, és az addigiaktól teljesen eltérő dolgokról kezdenek el beszélni. Ez nagyon megnehezíti, hogy kövesd, amit mondani próbál. Ám ha figyelmesen hallgatod, akkor megtalálhatod a kulcsfontosságú részeket, amiből össze tudod rakni a mondanivalója lényegét. Ráadásul, ha figyelmes vagy, akkor kérdéseket is tudsz feltenni neki, ami megmutatja, hogy figyelsz rá, és ettől jobban fogja magát érezni a társaságodban.

Beszélj lassan és tisztán!

Nagyon fontos, hogy lassan és érthetően beszélj. Először furcsának tűnhet, de ha lassan beszélsz, akkor könnyebb a demenciával küzdőknek megérteni, hogy miről beszélsz. Gyakran több időre van szükségük, hogy feldolgozzák a mondanivalódat. Ha lassan beszélsz, akkor lesz idejük, hogy megértsék, amit mondasz.

Csökkentsd a külső zajokat!

Fontos, hogy csökkentsd, vagy megszüntesd a külső zajokat, amikor a demenciában szenvedő nagyszülőddel beszélsz. A TV hangja, egy másik beszélgetés, vagy a zene is zavart okozhat a nagyszülődben, és megnehezíti, hogy kövesse, amit mondasz. Amennyire csak lehetséges, csökkentsd a zajt, és akkor a beszélgetésetek is jobban fog menni.

Használj szinonimát!

Ha elakadtatok a beszélgetésben, mert a nagyszülőd nem érti, amit mondasz, akkor próbáld meg más szavakkal elmondani azt. Ez azt is jelenti, hogy egyszerűsítsd, vagy használj szinonimát! Lehet, hogy át kell fogalmaznod a mondanivalódat, de ne feledd, ez segít a nagyszülődnek megértenie a mondandódat!

Ne vitatkozz!

A demencia miatt a betegek gyakran rosszkedvűek, illetve veszekedősek. Ha ez történik a beszélgetésetek alatt, akkor ne vitázz a nagyszülőddel, ugyanis ez csak rontana a helyzeten. Helyette válts témát, és ha ez sem működik, akkor menj ki a szobából pár percre (pl. hozz egy pohár vizet). Amikor visszajössz, kezdj egy másik, könnyed témával, például beszélj az időjárásról.

Nagyon aggasztó látni, ahogy a nagyszüleid megöregszenek, és ez sokkal nehezebb, ha emellett memóriaromlással is küzdenek. Igaz ugyan, hogy a betegség nehezebbé teszi a beszélgetést, de nem lehetetlenné. Csak a tanácsainkat kell követned, és a társalgásotok sokkal élvezetesebb lesz. Van más ötleted arra, hogy hogyan kommunikálj demenciában szenvedő nagyszülővel?

(S.C. - allwomenstalk)