felnőtt
#Lélek

Felnőtt vagyok, miért nem ért meg senki?

2015.01.06.
2 perces olvasási idő

Amikor 18 évesek leszünk, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. Ez azonban nem jár automatikusan azzal, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

A szüleid gyermeke maradsz

Bármi történjék, ez a leosztás nem változik: Te a szüleid gyermeke maradsz. Ha 50 éves is vagy, a 80 Felnőtt vagyok, miért nem ért meg senki?éves édesanyád szemében még mindig a gyermeke vagy, akit támogatni szeretne. Ez a családban betöltött szerepünk. Másrészt viszont amikor a szülők gyermeke felnőtt korba lép, bíznak benne, hogy éretten, felelősségteljesen birkózik meg a rá háruló feladatokkal. A gyermeki és a felnőtt lét között pedig nem éles a határvonal, hanem évekbe telik, mire a feladatainkhoz ténylegesen felnövünk.

A felnőtt lét nagy feladatai

A saját tested elfogadása

Ez egy igen nehéz feladat. Gondoljunk csak bele, hogy a kamasz évek alatt a testünk mennyi változáson megy keresztül. Így meg kell ismerni a testünket, és el is kell fogadnunk azt. Ez igen sok lánynak és fiúnak jelent nehézséget.

Érett kapcsolatok

Talán ez az, amit az egyik legnehezbb megfogalmazni fiatalként. Mitől érett egy párkapcsolat? Óvodás és kisiskolás korában a baráti kapcsolatok folyamatosan változnak, akik egyik nap még a barátaink, előfordulhat, ha a következő nap már szóba sem állnak velünk. Az érett kapcsolatokban már empatikusan figyelembe vesszük a másik nézőpontját is, és úgy mérlegelünk. A kapcsolatok felnőtt korban már kevésbé változékonyak, mint korábban.

Nemi szerepek

Az érett kapcsolatokhoz szorosan kapcsolódnak a nemi szerepek, amit magunkévá kell tenni. Mitől nő a nő? És mitől férfi a férfi? Gyakran látni olyan lányokat, akik igen erősen hangsúlyozzák a nemi jegyeiket: nagy dekoltázs, mini szoknya, igen erős smink. Bár első ránézése úgy tűnik, hogy igazi nővel állnánk szemben, ám a látszat néha csal. Valójában aki tisztában van azzal, hogy számára mi a nőiesség, nincs arra szüksége, hogy erre túlzottan felhívja a figyelmet. Ugyanez igaz lehet a férfiakra is. Tényleg attól férfi a férfi, hogy minden nap más-más lánnyal ismerkedik? A válasz ettől jóval összetettebb.

Érzelmi függetlenedés a szülőktől

A kamaszkort a legtöbben viharosnak élik meg ajtócsapkodásokkal és veszekedésekkel. Bár sok kellemetlenséggel jár, hogy a kamasz kialakítsa a saját identitását, és megtalálja önmagát, ehhez ugyanis hátat kell fordítani a szülői értékeknek. A kamasz felismeri, hogy a szülei nem mindenhatók (ahogy azt óvodáskorban hitte), sőt nem is ért egyet mindenben velük. Egy érett felnőtt már stabil értékrenddel rendelkezik, integrálva a családtól kapott és az út közben szerzett tapasztalatokat.

Megállni a saját lábunkon

A kamasz első lépesben kollégiumba vagy külön lakásba költözik. Ez azért fontos, mert az otthon melegében nem tudjuk megtanulni, hogyan lássuk el a ránk háruló feladatokat. Például, hogy hogyan keressük meg a rezsihez szükséges pénzt, és hogyan fizessük ki azokat. A szokásos házimunka (főzés, mosás, vasalás, takarítás) elvégzése sem szülői utasítás többé, hanem önként vállalt felelősség.

(KamaszPanasz)