szülők
#Lélek

Miért ilyenek a szülők?

2014.09.04.
1 perces olvasási idő

Valószínűleg a te fejedben is megfordult már ez a kérdés. Mikor menj haza, mit vegyél fel, mindent megszabnak neked? Folyton veszekedtek? Esetleg túlságosan féltenek? Cikkünkből megtudhatod, hogy mit tegyél, hogy elkerüld ezeket a vitákat, vagy, hogy szabadabb lehess.

1. variáció: folyton veszekedtek

Az iskola, a kinézeted, a barátaid, a takarodó - annyi téma van, amin veszekedhettek! De biztos, hogy csak így érheted el, amit szeretnél? A válasz: nem. Ha el szeretnél érni valamit, a veszekedés nem fog segíteni. A szülők a végén már csak azért sem fogják hagyni, hogy neked legyen igazad. Inkább üljetek le, és beszéljétek meg a problémákat. Persze a megfelelő időben, és a megfelelő alkalomkor, ne a reggeli rohanásra időzítsd a beszélgetést.

Mondd el nekik őszintén, hogy téged mi bánt, mondd el azt, hogy szeretnél, mondjuk 8 óra helyett 10-ig maradni a buliban (persze tudjuk, hogy ha tehetnéd, ennél is tovább maradnál). Próbáljatok meg kompromisszumokat kötni! Egyik alkalommal például hazamész hamarabb, de akkor következő alkalommal tovább maradhatsz. Próbáljatok megegyezni, de persze mindig csak veszekedés nélkül.

2. variáció: sosem elégedettek veled, mindig kritizálnak

Vita a szülőkkelHa téged kritizálnak, az nagyon rosszul eshet, ezt mondd meg nekik. Persze itt sem árt, ha rendes időben, és helyen beszélsz velük. Mondd meg, hogy te mindig igyekszel megfelelni nekik, de senki sem lehet tökéletes, és neked is vannak hibáid.

Ha ellenzik a kapcsolatot a baártoddal/barátnőddel, és a szokásos „Márpedig te nem fogsz azzal a fiúval/lánnyal találkozni” szöveg van, szintén mondd el nekik, hogy ne tiltsanak el tőle, hiszen te látod benne azt, amit ők nem láthatnak, illetve neki is megvannak a jó tulajdonságai, és kérd meg a szüleidet, hogy ne ítéljék el őt.

3. variáció: agyonféltenek

Előfordulhat, hogy a szüleid túlzott féltése jelenti a problémát. Vagy van okuk rá, vagy nincs. Ha van, akkor ne csodálkozz, inkább próbálj úgy viselkedni, hogy ne legyen. Ha nincs okuk, akkor gondolj arra, hogy csak a legjobbat akarják neked. Elég elcsépelt, de akkor is így van. Persze nem kell annyiban hagyni, bizonyítsd be, hogy megérdemled a bizalmukat, és soha nem csinálnál olyat, amiből bajod származhat.

Beszélj velük, mondd el nekik, hogy tudod, a legjobbat akarják neked, de neked nem jó, ha ennyire féltenek, és mondd el, hogy nem élnél vissza a bizalmukkal, és hogy már elég nagy vagy ahhoz, hogy eldöntsd, mi jó neked.

(KamaszPanasz - Gy. A.)

Kapcsolódó cikkek