lélek
#Lélek

Mit tehetsz, ha az ősök túl szigorúak?

2017.07.03.
1 perces olvasási idő

A szülők szabályok közé próbálják szorítani a gyerekeiket, ha veszélyeztetve érzik őket, ha nem biztosak a felelősségteljes gondolkodásukban, ha valamilyen eredményt próbálnak kicsikarni, vagy egyszerűen csak nem akarják kiengedni a kezükből az irányítást.

Függetlenül attól, hogy a szülők milyen okból igyekeznek határokat szabni, a kamaszoknak e kereteken belül kell szárnyaikat bontogatni. De mit lehet tenni, ha a szülők teremtette keretek túl szűkek, a szabályok túl szigorúak?

A tinik gyakran észre sem veszik szüleik szigorát, amíg lázadozni nem kezdenek a nekik nem tetsző szabályrendszer ellen. Ha veled is ez a helyzet, hamar zsákutcában találod majd magad, ha hangoskodva adod szüleid tudtára nemtetszésedet. Jobban teszed, ha középutas megoldást választasz; üljetek le együtt, s higgadtan tisztázzátok:

  • a betartandó szabályokat,
  • az általad tiszteletben tartott, elfogadható szabályokat,
  • a számodra érthetetlen kívánalmakat,
  • az elfogadhatatlan szabályok miértjét,
  • szüleid miért gondolják, hogy szükség van a vitatott szabályokra,
  • a mindenki számára megnyugtató kompromisszumokat.

Igyekezz nyíltan, komolyan, a kompromisszumokra vonatkozóan üres ígérgetések nélkül beszélni. Akár szerződést is köthettek egymással, amit majd aláírásotokkal is hitelesíthettek. Ajánld fel: ha szabályszegést követsz el, ésszerű büntetést lehetne kilátásba helyezni. Hogy az otthonod körüli munkából ne legyen több vita, s te is alaposabban kivedd a részed, vállalj több házimunkát. Gyűjtsd össze – akár írásban is –, miért érdemes megbízni benned, s mit fogsz profitálni a lehetőségekből.

Nyugi... Fő a higgadtság!

Nagyon fontos, hogy nyugodt és összeszedett maradj. Ha bármikor is a betartandó határokra terelődik a szó, higgadtan rendezd a gondolataidat. Igyekezz elkerülni a hangoskodást, mások mondatainak félbeszakítását, a nyafogást. Ha valóban felnőtt módjára gondolkodó érett kamaszként akarsz viselkedni, értelmetlen lenne elrohanni, csapkodni, heveskedni.

Ha a szüleid minden ésszerű, megalapozott kérésed, erőfeszítésed ellenére semmibe veszik a véleményedet, érdemes lehet más felnőtthöz fordulnod. De ne feledd: biztosnak kell lenned abban, hogy szüleid elvárásai teljességgel teljesíthetetlenek, különben szavaid hiteltelennek tűnnek majd. Egy rokon vagy egy családi barát, valamelyik tanárod, esetleg egy családterapeuta segítségedre lehet a dolgok tisztázásában.

A szülők általában jól megfontolt célok mentén igyekeznek gyermekeiket nevelni, terelgetni, de meglehet, néha túllőnek a célon. Mindenek előtt velük kell tisztáznod kéréseik számodra egyértelmű lehetetlenségeit, azok negatív hatásait az életedre. Ha kompromisszumra késznek, megfontoltnak, megoldásra nyitottnak tűnsz, a szüleid is érettebb emberként tekintenek rád. Ha sikerül közös álláspontra helyezkednetek, szigorúan tartsd be szüleid kérését, döntését. Emlékezz arra, hogy az elvesztett bizalom visszaszerzése mindig sokkal nehezebb, mint egyezséget kötni.

(O.K.T.)