egyetértés
#Lélek

Egyet nem értés – csak tisztelettel

2014.08.23.
2 perces olvasási idő

A szülők is csak emberek, s személyes támadásnak vélhetik, ha ellentmondasz, vagy ha a számukra fontos értékeket kétségbe vonod. Mit tehetsz, hogy ne tűnj durvának, erőszakosnak? Emlékezz a szlogenre: „egyet nem értés – csak tisztelettel”.

A tiszteletteljes beszéd és viselkedés a mindennapok fontos része. Sose légy szarkasztikus, utálatos, illetlen. Ha segítőkész, előzékeny vagy a családtagjaiddal, tanáraiddal, edződdel szemben, nehéz helyzetekben ez stabil alapul szolgálhat a konfliktus feloldásához. A tiszteletadás, az udvariasság mindenképpen az érettséged jele. Szüleid téged is érettebbnek tarthatnak az önálló döntéshozatalra, ha látják okos viselkedésed.

Hogyan juttasd kifejezésre, hogy nem értesz egyet a szüleiddel? Egyet nem értés

Természetes, hogy egyes szülőkkel könnyebb jól kommunikálni, mint a többiekkel. Van, aki képes türelmesen, figyelmesen végighallgatni gyermeke érvelését. Azonban ha a szüleid nem fogékonyak az álláspontodra, próbálkozz az alábbi tippekkel:

  • Semmi esetre se személyeskedj! Ne feledd, hogy nem a vélemény, okfejtés kiötlőjével, hanem magával a nézettel van problémád.

  • Ne szóld le a szülők nézeteit! Véletlenül se mondd, hogy „ez hülyeség”, helyette inkább azt mondd: „nem értek egyet, mert…”.
  • Egyes szám első személyben beszélj, én-típusú mondatokkal! Mondd el, mit érzel, mit gondolsz, mit akarsz, vagy mire van szükséged. Ahelyett, hogy „folyton a házimunkára emlékeztettek, mikor tudjátok, mennyi leckém van szerdánként”, inkább mondd ezt: „Nagy nyomást érzek most magamon, rengeteg tanulnivalóm van. Jó lesz, ha holnap megcsinálom a rám váró itthoni dolgokat?”
  • Nyugodtan hallgasd végig szüleid álláspontját! Ha te magad így viselkedsz, jó eséllyel számíthatsz arra, hogy ők is türelmesen végighallgatnak téged.

Ha komoly dolgokról van szó…

Megütött az edződ. Valamelyik barátodat bolti lopáson érték. Legjobb barátod öngyilkos akar lenni. Nagyon sokszor tényleg szükséged van a szüleid segítségére: ha bajban vagy, ha tanácsra, vagy útmutatásra van szükséged, ha összekuszálódott érzelmeid foglyul ejtettek, vagy ha nehéz helyzetbe kerültél.

Kínos kérdéseket felvetni nem könnyű, időnként mégis elengedhetetlen. Azoknak a tiniknek könnyebb, akik korábban jó kapcsolatot építettek a szüleikkel.

Íme, néhány ötlet, hogyan közelíts ilyen esetekben a szüleidhez:

  • Előre gondold át a mondanivalódat! Ha kell, szedd pontokba a közlendő információkat. Írd össze a három legfontosabb dolgot, amiről beszélni szeretnél a szüleiddel. A várható válaszokra fejben érdemes felkészülnöd.
  • Tudasd a szüleiddel, hogy valamiről feltétlenül beszélnetek kell egymással. „Valami fontosat szeretnék mondani nektek” – akár így is kezdheted. Ne azt mondd, hogy „valamikor szánjatok rám egy kis időt”. Ha sürgős a dolog, éreztesd velük, hogy mielőbb beszélnetek kell.
  • Válassz megfelelő időpontot a beszélgetésre. Amikor szüleid kevésbé elfoglaltak, sokkal jobban tudnak majd figyelni rád. Beszéljetek meg egy mindenki számára alkalmas időpontot.
  • Írd össze akár levél formában a mondandót! Add a levelet a szüleid kezébe, majd azután beszéljétek meg, mit lehetne, érdemes tenni.

(O.K.T.)