szülők
#Lélek

Kommunikálás a szülőkkel

2009.11.23.
4 perces olvasási idő

Valószínűleg többet kommunikálsz a barátaiddal, mint a szüleiddel. Ez természetes, ahogy felnősz. Még ha nagyon jó kapcsolat is van közted és a szüleid között, akkor is szeretnéd megtalálni a saját utad, és szeretnéd meghozni a saját döntéseidet.

Gondolj bele, attól még jó érzés lehet néha leülni és beszélgetni a szüleiddel. Valószínűleg szükséged van a segítségükre, tanácsaikra vagy csak simán a társaságukra néha. De a szülőkkel való kommunikáció nehéz és ijesztő lehet – legfőképpen egyes témáknál. Itt van néhány tipp, amivel könnyebbé teheted ezeket a beszélgetéseket.

Beszélgessetek mindennapi dolgokról – és minden nap

Minél többet csinálsz valamit, annál könnyebb lesz. A mindennapi beszélgetés a szülőkkel kialakíthat egy olyan kapcsolatot, ami könnyebbé teszi azokat a helyzeteket, amikor kicsit kényesebb témákról szeretnél velük beszélni.
Keress valami hétköznapi dolgot, amiről minden nap lehet beszélni. Beszélj velük arról, hogy milyen volt az edzés. Ossz meg valamit velük egyik tanárod gondolatai közül. Egy kis párbeszéd a vacsorával kapcsolatban is fenntarthatja az erős és nyugodt kapcsolatot.

Sohasem késő elkezdeni

Ha úgy érzed, hogy a szüleiddel való kapcsolatod feszült, próbálj meg valamilyen aranyos dologról folytatott beszélgetésbe kezdeni – például egy cuki kutyáról vagy a kistestvéred valamilyen vicces dolgáról. A mindennapi kommunikáció nem csak egy jó kapcsolatot tud fenntartani, hanem egy elkopott kapcsolatot is megerősíthet.
Ha a szüleid úgy érzik, hogy részt vesznek a mindennapi életedben, akkor ott lesznek akkor is, amikor valami igazán fontos dolog történik.

A kényesebb témák

Lesznek olyan dolgok, amikről igazán nehéz beszámolni otthon – megbüntettek gyorshajtás miatt vagy megbuktál egy vizsgán. Talán stresszelsz vagy félsz dolgok miatt. Vagy talán nagyon, nagyon be szeretnél számolni a szüleidnek az új barátodról vagy barátnődről, de nem igazán tudod, hogy fognak reagálni, hogy fognak érezni a dologgal kapcsolatban, vagy hogy mit is mondj.

Itt van 3 lépés a számodra, amik felkészítenek ezekre a beszélgetésekre.

1. lépés: Tudd, hogy mit is vársz a beszélgetéstől
Érettség szükséges ahhoz, hogy tudd, mit is szeretnél kihozni az egész beszélgetésből. (A legtöbb felnőtt nem túl jó ebben!)
Amit el szeretnél érni az változó lehet, de amit (vagy amiket) mindenképpen tapasztalni szeretnél a reakciók során:
- Csak simán végighallgatni és megérteni a mondanivalódat mindenfajta tanács, vagy kommentár nélkül.
- Tanács vagy segítség felajánlása.
- Engedély vagy támogatás valamivel kapcsolatban.
- Ha nem találod a helyes utat, segítség és támogatás – mindenfajta kritika és leszólás nélkül.

Miért gondolj ezekre a beszélgetések előtt? Így megmagyarázhatod a szüleidnek, hogy miért van szükséged arra a fajta kommunikációra, ami igazán megértet téged.

Például:
- „Anya, van egy problémám és azt szeretném, ha csak simán végighallgatnál, oké? Nem kell tanácsokat adni – csak hallgasd meg a gondomat, légy szíves.”
- „Apa, szeretném az engedélyedet kérni, hogy elmehessek jövő héten az osztálykirándulásra. Beszélhetünk róla?”
- „Anya, valamivel kapcsolatban szeretném kikérni a tanácsodat. Tudsz segíteni?”

2. lépés – Fedd fel az érzéseidet
Nagyon sok ember hezitál azon, hogy beszéljen- e érzelmi témákról, mert ez a számukra igen kényes lehet. Olyan dolgokról, mint a személyes érzések és a szex, muszáj beszélni valakivel, erre a legjobb ember egy szülő lehet.

Teljesen természetes, hogy ideges vagy egy ilyen komoly beszélgetés előtt. Tudatosítsd az érzéseidet – például, talán aggódsz amiatt, hogy egy olyan dolgot mondj el a szüleidnek, ami csalódottá vagy szomorúvá tenné őket. De ahelyett, hogy ezek az érzések akadályoznának abban, hogy beszélj róluk, inkább hozd őket szóba ilyen módon:
- „Anya, beszélnem kell veled – de félek, kicsit csalódott leszel.”
- „Apa, valamit el kell mondanom – de ez kicsit kínos nekem.”

Ha úgy érzed, a szüleid nem támogatnak, kritikusak vagy túl szigorúak, segíthet az, ha így kezded a mondanivalódat: „Anya, van itt valami, amit el kell mondanom neked, nem vagyok büszke arra amit csináltam, de úgy érzem muszáj tudnod róla. Meg tudsz hallgatni?”

3. lépés - Találd meg a megfelelő időpontot a beszélgetésekhez
Próbálj meg akkor beszélgetést kezdeményezni a szüleiddel, amikor éppen nem csinálnak semmit és nem elfoglaltak. Kérdezd meg: „Alkalmas az időpont ahhoz, hogy beszéljünk?” Sétálás vagy kocsiban való utazás közben remek időpontok adódhatnak a beszélgetésre. Ha úgy érzed, nem találsz semmilyen alkalmas időpontot, kérdezd így: „Szeretnék veled beszélni, mikor érnél rá?”

A nehéz beszélgetéseket mindig tervezd meg előre. Gondold át előre mit szeretnél mondani vagy kérdezni. Írd le a legfontosabb gondolatokat, ha szükséged van rá.

Hogyan beszéljünk a szülőkkel úgy, hogy igazán ránk figyeljenek?

Ahogyan azt nagyon sokan tudják is, a beszélés és a hallgatás nem mindig megy simán. Az érzelmek és a korábbi tapasztalatok sokszor az utadba állhatnak. Vajon a szüleid komolyan fognak venni? Elhiszik amit mondasz? Tisztelni fogják a véleményedet? Végig fognak hallgatni közbevágás nélkül?

Nagyon sok múlik azon, hogy milyenek a szüleid. Néhány szülővel könnyű beszélni, néhány nagyon jól meg tud hallgatni, néhánnyal azonban nehezebb szót érteni.
De az, ahogy alakulnak a dolgok, rajtad is múlik. Mióta a kommunikáció egy kétirányú utca, ahogy előadod magad, az nagyon jól tudja befolyásolni azt, hogy a szüleid mennyire hallgatnak végig, és értenek meg.

Szóval itt van néhány irányelv, amiket figyelembe vehetsz amikor beszélgetsz a szüleiddel:
- Legyél világos és egyértelmű. Legyél annyira világos, amennyire csak tudsz arról, hogy mit gondolsz, hogy mit érzel és arról, hogy mit szeretnél. Jobban meg tudnak majd hallgatni, és többet tudnak majd segíteni, ha egyértelműen a tudtukra adod, hogy mi is a helyzet valójában.
- Legyél őszinte. Ha mindig őszinte vagy, akkor a szüleid is nagyobb eséllyel fognak neked mindig hinni. Ha néha elhallgatod az igazságot, vagy csak kicsit átszínezed a valóságot, és kicsit többet teszel hozzá a dolgokhoz, mint ami igaz valójában, akkor sokkal nehezebben fognak hinni neked a szüleid. Ha hazudsz nekik, akkor már bízniuk is nagyon nehéz lesz benned.
- Próbáld meg megérteni az álláspontjukat. Ha van valami nézeteltérés köztetek, át tudod látni a szüleid helyzetét is? Ha igen, mondd ki. Ha elmondod a szüleidnek, hogy megérted az álláspontjukat és érzéseiket, ők is könnyebben meg fogják érteni a tiedet.
- Próbálj meg nem nyafogni és veszekedni. Ha barátságos és tisztelettudó hangon beszélsz a szüleiddel, nagyobb valószínúséggel fognak meghallgatni és komolyan venni. Ezen kívűl valószínűleg ők is ugyanilyen hangon fognak veled beszélni. Persze ezt nagyon nehéz betartani - beleértve a felnőtteket is - amikor az érzelmeink hatása alatt vagyunk.

Ha úgy érzed, hogy az érzelmeid miatt nem bírod tűrtőztetni magad beszélgetés közben, vezesd le az energiádat előtte. Menj el futni, sírj, verd szét a párnáidat Mindegy, csak nyugodt hangon beszélj, ha odaállsz a szüleid elé.

Mi van, ha nem működik a szüleiddel való kommunikáció?

A szüleid nem mindig fogják úgy látni a dolgokat, ahogy te, és nem is fognak minden kérésedre rögtön igent mondani. Valószínűleg tisztelettudóan végig fognak hallgatni, megértik az álláspontodat és megtesznek mindent, amire szükséged van, kivéve azt, hogy igent mondanak minden kérésedre. De ha elegánsan elfogadsz egy nemet, több igent fogsz hallani a jövőben.

De mi a helyzet, ha ez több mint egy sima nem? Mi van, ha igazán szükséged van a szüleidre, és mégsincsenek melletted? Egyes szülőknek megvannak a saját gondjai. Mások nem tudnak olyan módon a gyerekeik mellé állni és odafigyelni rájuk, mint amennyire szükségük lenne rá. Megint más szülők lehetnek sokkal elfoglaltabbak.

Ha nem tudsz a szüleiddel beszélni, próbálj meg egy olyan felnőtthöz fordulni akiben megbízol. Beszélj egy rokonoddal, tanároddal vagy bármilyen emberrel aki meghallgat, megért, melletted áll, törődik veled és hisz benned. De ne feledd, a fent leírtakat ugyanúgy alkalmazd más emberekkel is, hogy a legtöbbet tudja kihozni a beszélgetésből.

A tisztelettudó viselkedés érettségről tesz bizonyságot. A szülők jobban el tudják hinni azt, hogy felnőttek a gyerekeik, amikor látják, hogy éretten viselkednek. Fogadd meg a tanácsokat, próbáld ki őket és meglátod, sokkal éretebben tudsz majd hozzáállni sok dologhoz - talán még a szüleidnél is érettebben.

(Ő.B.)