válás
#Lélek

Válás utáni új helyzet: a mostohaszülők

2011.11.05.
1 perces olvasási idő

Válás esetén felborul a megszokott családi szerkezet. Be és kilépnek új tagok. Barátnő, barát, új férj, új feleség, új gyerek, új rokonok.

Mindez nem a te választott igényed, kész helyzet elé állítanak. Nem várható el tőled, hogy megértsd, elfogadd, azonnal szeresd, alkalmazkodj, fogadj szót.

Az új személy számodra idegen és nem kívánatos, legyen bármilyen kedves, szép, tehetséges tünemény.Nem léphet a másik helyébe! Az új nő nem lehet új anya! Ő az apa új társa, de számodra az anya marad az anya, vagy ellenkező esetben az apa marad az apa.

Aztán persze kialakul (hat) a jó kapcsolat, főleg, ha nem erőltetik, időt hagynak a másikkal való megbarátkozásra, elfogadásra.

Igen rossz megoldás, ha tárgyakkal és engedményekkel igyekeznek gyorsítani a folyamatot! Nagy csapda, hosszú távon is nagyon kártékony, bár átmenetileg úgy tűnhet, hogy beválik. Mint mindennek, ennek is megvan vagy legalábbis meg kellene lennie a kultúrájának. Lássuk be, ma ez nem gyakori. Mit lehet tenni: őszinteség, nyíltság, bátorság, szeretet!

Ha ez nincs, marad a zsarolás, bántás, a másik gyengeségének kihasználása, a testi és lelki zsarolás-agresszió.
A nevelőszülő fogalmat két értelemben használjuk. Ha valaki állami gondozottat nevel, vagy családi fordulat miatt magára maradt gyermeket gondoz. Nem szeretem ezt a fogalmat. A szerető szülő jobban hangzana.

A válás kapcsán először az érzelmi stabilitás megteremtése a legnehezebb és a leghosszabb folyamat. Sokszor erre nem képesek a felnőttek. Saját tehetetlenségük és bűntudatuk csökkentésére használják a szeretet a megértés és a türelem helyett a tekintélyelveken és a gyengébbik kiszolgáltatottságán alapuló „nevelést”.

-Tanulj, ez a dolgod!
-Már megint rossz jegyet kaptál?
-Hogy viselkedsz?

Csupa elvárás, semmi megértés!

Természetesen a válásra való hivatkozás nem jelenti azt, hogy ne lenne szükséged következetességre, ha kell szigorra, elvárásokra. Sőt, gyakran ez adja a biztonságot, a folytonosságot. De ez önmagában nem elég, sőt, ha csak ez van, akkor ez csak a szülő tehetetlenségét igazolja. A jó az, ha mersz kérdezni, ha kifejezheted, amit érzel, még akkor is, ha az nem pozitív érzés, és ha mindezeket meg lehet beszélni, ki lehet mondani.

Ha megérted, hogy adnak neked időt a helyzet elfogadására és ebben segítőkre számíthatsz, vagyis nem vagy egyedül! Nagyon nehéz feladat, próbára teszi a helyzetben résztvevő összes személyt.

Jó megoldása esetén azonban harmonikus, boldog családi kapcsolat a jutalma. Itt is meg kell említeni, hogy nagyon sokat segíthet, ha szükség esetén szakember segítségét nem halogatnak igénybe venni! A dolgok átbeszélése egy pszichoterapeutával nagyon sokat segíthet!

- Kazimir Ágnes pszichológus -