szülő
#Lélek

Utálom a szüleimet!

2011.07.24.
3 perces olvasási idő

Kedves szakértő! Egy tinédzser lány vagyok, akinek túlságosan is szigorúak a szülei. Nem engedik meg, hogy topban vagy miniszoknyában járjak, nem sminkelhetek, és nem hordhatok ékszereket.

A hajamat nem vágathatom le úgy, ahogy én szeretném, és csakis lófarokba kötve hordhatom. A ruházkodásomba is beleszólnak, és egyedül nem vásárolhatok. Barátom soha nem volt, csak az álmaimba, miközben minden más lány, már legalább 5 pasival kavart. És a szex? Nos, azt még felhozni sem szabad, még nem is csókolóztam. Hogy a helyzet még szebb legyen, pattanásaim vannak, de bőrápolási termékeket egyáltalán nem használhatok. Csúnya vagyok, de ezzel a szüleim mit sem törődnek. Kérem, segítsen és mondja meg, hogy mit kellene tennem! Köszönöm.

(Egy őszinte lány, akinek elege van abból, hogy nincs élete)

Kedves Kérdező!

Randizás. Kijárási tilalom. Szabadidő. Mit egyél? Mit viselj? A felsorolás nem teljes, hiszen mindez csak töredéke annak a rengeteg dolognak, amelybe ennyi idősen semmilyen beleszólásod nincs. Ha pedig netán, valamennyi szabadságot hagynak neked a szüleid, akkor azt valószínűleg az iskola szabályozza.

szülő

Természetesen szülőnként változik a szabályozás mértéke és szigora, ugyanúgy, ahogy a tinik reakciója is más és más bizonyos szabályokra. Egy viszont teljesen biztos. Nem vagy egyedül azzal a gondolattal, hogy a szüleid túl szigorúak. Természetesen, ahogy az ember nő és lassan eléri a fiatal felnőttkort, a személyiségünk kifejlődik, és lassan senki nem szólhat bele az életünkbe. Ám amíg gyerekek vagyunk, sokkal inkább függünk szüleinktől, és itt nem csak a szigorú szabályokra kell gondolni! Gondolj csak bele! Honnan máshonnan tanultuk volna meg az élethez nélkülözhetetlen szabályokat, például, hogy mossunk fogat, vagy hogy az áram veszélyes? Tehát, ha kicsit belehelyezzük magunkat az ő helyükbe, nincs is olyan egyszerű dolgunk. Melyik szabályt töröljék el, melyiken enyhítsenek, melyiket tartassák be foggal-körömmel? De erről majd később.

A másik komoly probléma, hogy csúnyának érzed magad. A pattanások az elsőszámú okai, nem is kérdéses. Sajnos a pattanások kialakulásának több oka is van. A pubertás elérésével ugyanis a faggyúmirigyek egyre inkább aktívabbá válnak, amint a szőrhagymák serkenésnek indulnak a test különböző részein. A pórusok így egyre gyakrabban tömődnek el. Ennek oka lehet az elhalt bőrsejtek felhalmozódása, de a túlzott olajtermelés is. Jó hír azonban, hogy abszolút nem fontos drága kencéket venned ahhoz, hogy a pattanások eltűnjenek. Kozmetikai szerek nélküli szépítkezésről több cikkünk is szól, olvasd el őket! Továbbá ne ijedj meg! Sokaknak keseríti meg a pattanásos bőr az életét, és egy részük még csak nem is tini! Tehát nem vagy egyedül!

Természetesen a te igényed, hogy szeretnél különféle kozmetikai szereket használni, teljesen normális. Ahogyan az is, hogy az élet egyes területein szeretnél a magad ura lenni. De gondolj csak bele! Amióta megszülettél, ők vigyáznak rád és féltenek téged, így előfordulhat, hogy egészen egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy szépen lassan felnősz. Vagy esetleg van valamilyen más okuk is arra, hogy ennyire óvnak téged? Megpróbáltad már valaha legalább megérteni az indokaikat, nem csak egyszerűen duzzogni?

Az összecsapások és a különbségek csak még nagyobb lehet a szülők és a tinik között, ha kulturális különbségek is akadnak. Így például a szüleid más ruha sztenderdhez vannak szokva, egyes dolgokat korhoz kötnek, náluk tabu volt a szex, míg az iskolában ennek teljesen az ellenkezőjét kapod. Ugyanilyen nézeteltérések adódhatnak a korbeli különbségből is. Így a zavarod és kiábrándultságod teljesen érthető. Még, ha úgy is látod, hogy ők soha nem fognak úgy gondolkodni, mint te, egy kis türelemmel és erőfeszítéssel talán sikerül megértetned velük magadat. Íme, pár tipp, hogy hogyan érd el a célod:

- Kérd meg a szüleidet, hogy beszéljetek meg egy időpontot, amikor tudtok beszélni a szabályokról. Ezt mindenképpen azelőtt tedd, mielőtt még bármiféle terveket szőnél, vagy boltba mennél. Fontos, hogy egy olyan időpontot válasszatok, amelynek úgymond tétje nincs, tehát a szabályokat nem azért akarod megváltoztatni, hogy mondjuk jövő héten elmehess egy buliba. Ha a szüleid elfoglaltak, és úgy tűnik, nem hajlanak a beszélgetésre, mindenképpen mond el nekik, hogy neked nagyon fontos ez a beszélgetés magad miatt, és ő miattuk is. Azáltal, hogy a beszélgetést egy olyan időpontra rakod, amikor nincs a közeljövőben semmi olyan dolog, amellyel megszegnéd a régi szabályt, megmutatod, hogy mennyire előre gondolkodsz, és így, talán az esély arra, hogy enyhülnek, nagyobb. Továbbá, ha netán mégse, akkor sincs tragédia, hisz nem volt tétje a beszélgetésnek - rövidtávon.

- A beszélgetés során maradj nyugodt és viselkedj felnőtt módjára. Ha nem borulsz ki a „nem” hallatán, akkor a szüleid láthatják, hogy tényleg kezdesz felnőni a feladathoz!

- Vedd fel a harcot! Először próbáld meg azokat a dolgokat megváltoztatni, amelyek számodra a leginkább fontosak! A szülők többsége ugyanis úgy gondolja, hogy a tinik számára minden szabály elfogadhatatlan. Azonban, ha elmondod nekik, hogy sok szabállyal tudsz együtt élni, viszont némelyik tényleg túl szigorú számodra, akkor rádöbbentheted őket arra, hogy nem is kérsz túl nagy dolgot!

- Mindenképpen tisztázd a szabály célját, értelmét, ha az számodra nem világos!

- Köss kompromisszumokat! Így például: „Ha megcsinálom ezt, akkor engedjétek meg azt!” „1 óráig szeretnék maradni, de ti csak 11-ig engedtek. Egyezzünk meg egy 12-ben, okés?”

- Ha hajlandóságot mutatnak az engedékenyebb magatartásra, tudasd velük, hogy egyes szabályok hogyan hatnak rád, pontosabban, hogy hogyan érzel. Például: „Amikor egyáltalán nem engeditek, hogy beleszóljak, az öltözködésembe úgy érzem, mintha tehetetlen lennék. Pedig nem vagyok az, és számomra igenis fontos, hogy én válasszam ki, hogy számomra mi a kényelmes és a jó. Lehetne egy kicsit nagyobb beleszólásom innentől kezdve a ruhákba?” Ha elmagyarázod, hogy hogyan hatnak rád egyes szabályok, és elmondod, hogy miért így hatnak, esetleg még megoldást is javasolsz, az esélyeid csak nőnek. Így ugyanis már egy tökéletes beszélgetést nyithattok akármelyik szabályról!

Ha valami esetleg nem sikerül nem kell kétségbeesni! Szerencsére, ahogyan telnek az évek, a szabályok is egyre enyhébbek lesznek, végül pedig eltűnnek! Ha pedig egy kicsi érzéked is van a kommunikációhoz, és elkezded a beszélgetést, az a kor, amikor a szabályok nagy része megszűnik, hamarabb fog eljönni.

Sok szerencsét!

Kapcsolódó cikkek