facebook
#Lélek

A Facebook lett az új határ a tini-szülő kapcsolatban

2011.01.26.
1 perces olvasási idő

Az amerikai tinédzserek közel kétharmada van olyan jó kapcsolatban szüleivel, hogy visszajelöli őket Facebook ismerősökként – állítja egy új tanulmány.

Ám a kamaszok 16%-a azt mondta, hogy szülei visszajelölése egyféle előfeltétele volt annak, hogy csatlakozhasson egy közösségi oldalhoz, így köteles a szülei számára láthatóvá tenni azokat az adatokat, melyeket más barátaival is megoszt. 38%-uk azt mondta, hogy szimplán csak nem jelölték vissza szüleiket a Facebookon, mert nincsenek ennyire jó viszonyban.

„A Facebook kezd egy új határként funkcionálni minden kapcsolatban, a szülő-gyermek kapcsolatot is beleértve. – mondta Kristen Campbell, a kutatás vezetője, aki 2313 16 és 18 év közötti tinédzsert kérdezett meg a közösségi oldalak használatát érintő szokásairól. A kutatás szerint a tinédzserek 65%-a „nem bujdokol, és pozitív tényként tekint arra, hogy szülei Facebook-ismerősök” – tette hozzá Campbell.

Campbell szerint sok fiatal amerikai Facebook felhasználó viszont szeretné azt a látszatot kelteni, hogy független szüleitől. „Még ha a szülők kifejezetten aktívan részt vesznek csemetéjük életében, a tinik akkor is szeretnének függetlenedni bizonyos tekintetben, és törekednek arra, hogy életük egyes részei privátak maradjanak.

Egyes esetekben a szülők és a gyerekek közösen döntenek úgy, hogy a Facebookon élt életüket szeparálják, így nem lesznek ismerősök. Annak ellenére, hogy sok tini visszautasítja szülei ismerősnek jelölését, 82%-uk azt mondta, hogy szüleik érintettek életükben, főleg iskolai életükben.

Campbell a Facebookot egy természetes lépésként írta le, amely segítségével a felnőttek is tarthatják a kapcsolatot azzal a generációval, amely az internettel (az interneten?) nőtt fel. „Ez a generáció elektronikus úton kommunikál, és most új kommunikációs csatornák nyílnak meg.”

(Gy.A., reuters.com)

Kapcsolódó címkék

internet