internet
#Lélek

Facebook – A te profilod mennyit sejtet?

2013.07.03.
2 perces olvasási idő

A közösségi oldalak – mint például a Facebook és a MySpace – rendkívül népszerűek a tinik körében. Gondolnád, hogy a népszerűség kockázatokat is rejt magában?

A közösségi weboldalak árnyoldalai

Az online zaklatóknak régebben közvetlen kapcsolatot kellett teremteniük áldozatukkal a chat-en, vagy a fórumon keresztül, hogy megtudjanak róluk bizonyos információkat.


A közösségi oldalak megjelenése azonban véget vetett ennek. A vadászok szabadon kutatkodhatnak az oldalakon, és szerezhetnek be fontos információkat áldozatukról, mindenféle közvetlen kapcsolat nélkül.

A közösségi oldalakon hajlamosak vagyunk túl sok adatot megadni magunkról, bele sem gondolva, hogy profilunkat nem csak bejelölt ismerőseink nézegethetik.

Hogyan férkőzhetnek az internetes zaklatók a közeledbe?

Ez nem is olyan nehéz. Vegyük csak például a Facebookot, az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt. A Facebookon regisztrált felhasználók szabadon megadhatják személyes adataikat, mint például nemüket, születési dátumukat, lakóhelyüket, iskolájuk nevét, politikai nézeteiket és vallási hovatartozásukat.

Profiloldalukon további személyes információkat is megadhatnak magukról, például hobbijukat, munkahelyeiket, s elérhetőségeiket (e-mail cím, telefonszám) és azt, hogy kapcsolatban vannak-e, vagy egyedülállóak. S az üzenőfalról még nem is beszéltünk. Mindezek a dolgok nagyszerű lehetőséget adnak az internetes „vadászoknak”, hogy áldozatuk után kémkedjenek. A közösségi oldalak számos információt nyújtanak egy-egy regisztrált tagjukról.

Hogyan védheted meg magad az online zaklatóktól?

Jóllehet, egy ilyen oldalon senki és semmi nincs biztonságban, azonban néhány szabály betartásával kivédheted, hogy célponttá válj:

  • Tedd priváttá profilodat, hogy csak barátaid láthassák azt. Így azok, akik kémkedni akarnak utánad, csak a nevedet találják meg az oldalon, de az általad megadott személyes adatokat és információkat addig nem láthatják, míg nem adod őket is a barátaid listájához. A zaklatók inkább olyan célpontot választanak, akiről könnyen tudnak információt szerezni.
  • Ne add meg teljes születési dátumodat, iskolád, vagy munkahelyed nevét, telefonszámodat, mert így még könnyebben kontaktusba tud veled kerülni a zaklató, vagy akár hazáig követhet, miután végeztél a suliban.
  • Soha ne fogadj el buliba szóló meghívást a közösségi oldalon! Udvariasan utasítsd el az online invitálásokat, s ha mégis el akarsz menni a buliba, mondd meg inkább személyesen, vagy telefonon keresztül annak, aki meghívott.
  • Ügyelj arra, hogy milyen címet adsz feltöltött képeidnek. Hogy mire gondolunk? Például egy bulifotón ne írd a kép alá, hogy melyik szórakozóhelyen készült, hanem adj neki egy általános címet, például „Nyári party, 2009”.
  • A képbeállításoknál szabályozni tudod, hogy ki láthassa fotóidat. Ajánlott, hogy úgy végezd el a beállításokat, hogy képeidet csak ismerőseid láthassák.

A közösségi oldalak használata nagyon szórakoztató. Nagyszerű lehetőség a barátaiddal való kapcsolattartásra. Pusztán azért, hogy biztonságban légy, nem kell teljesen elzárkóznod ezektől az oldalaktól. Nem árt azonban, ha tudatában vagy, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rád. Egy kis odafigyeléssel megelőzheted a bajt.

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

internet