szexting
#Vágyak

Szexting: mondj nemet!

2016.11.02.
2 perces olvasási idő

A szexting az, amikor szexuális tartalmú fényképeket küldesz magadról a mobilodon vagy a neten - ez manapság eléggé elterjedt szokás a világ bármely pontján. A szexting azért nem szerencsés, mert van arra esély, hogy a fényképeid idegenekhez jussanak.

Ennek a cikknek a segítségével megtanulhatod, hogy hogyan mondj nemet a szextingre, és ezáltal, hogyan maradhat felhőtlenül boldog az életed.

Gyakori jelenség

A mobiltelefonnal rendelkező 12 és 17 év közöttiek 15%-a állítja, hogy kapott már a mobiltelefonjára másokat ábrázoló, meztelen vagy majdnem meztelen képet szöveges üzeneten keresztül. Az idősebb tizenévesek sokkal valószínűbben küldenek és kapnak ilyen fényképeket: a mobiltelefonnal rendelkező 17 évesek 8 százaléka küldött már szexuálisan kihívó képet üzenetben és 30%-uk kapott már telefonjára intim fényképet.

Azon tizenévesek, akik saját telefonszámlájukat fizetik, sokkal bátrabban küldenek szexuális tartalmú üzenetet. A tizenévesek 17%-a, akik a telefonszámlájukkal kapcsolatos minden összeget maguk fizetnek, küld ilyen képet magáról, míg azok, akik nem maguk állják a telefon költségeit, illetve csak egy részét fizetik a telefonszámlájuknak, ez az arány csak 3%.

A szexting három fő forgatókönyve

  1. képek váltása pusztán két partner között,
  2. képek váltása partnerek között, amiket a kapcsolaton kívül másokkal is megosztanak és
  3. képek váltása emberek között, akik még nincsenek kapcsolatban, de akik közül legalább egyikük reménykedik ebben.

Elvesztheted a fotók fölötti kontrollt

Ha fényképet küldesz a mobilodon keresztül, lehet, hogy azt hiszed, csak a címzett látja, de ez nem igaz. Ezek a képek nagyon egyszerűen mások által is megtekinthetőek, ha:szexting

  • kölcsönadod valamelyik barátodnak vagy családtagodnak és meglátják azokat
  • felügyelet nélkül hagyod a telefonodat és más is betekintést nyerhet a fényképeid közé
  • véletlenül másnak küldöd el a fotókat
  • bárki feltölti ezeket az internetre
  • valaki felteszi azokat a Facebookra vagy egyéb közösségi portálra
  • nagy példányban kinyomtatják

A szexting és a zaklatás

Ha szexuális tartalmú fényképeket küldesz, számíts rá, hogy később esetleg sok zaklatással, zsarolással kell szembe nézned. Ha valaki megtalálja a fényképeket, akkor használhatja fegyverként is azokat, például egy kapcsolat vagy egy barátság szétrombolására.

Azok a tinik, akik ilyen fotókat küldtek el, sokáig félhetnek attól, hogy elvesztik az irányítást azok fölött. Nem is beszélve a digitális fotókról, amik hogyha felkerülnek a közösségi médiára, akkor azonnal láthatóvá válnak a barátaid, a rokonaid és a jövőbeli munkaadóid számára. Ha azt tapasztalod, hogy visszaéltek a fényképeiddel, kérd a rendőrség segítségét, akik nyomozást indítanak a tettes felkeresésére!

Mondj nemet a szextingre!

Ne bízz abban, hogy a leveleid és a képeid teljes mértékben titokban maradnak. Sajnos nem tudhatod, hogy kihez fog kerülni a kép, ezért jobb az elővigyázatosság még akkor is, ha úgy gondolod, hogy ő nem fogja továbbküldeni.

Ez nem fogja megváltoztatni a másiknak rólad alkotott véleményét az interneten! Még ha csak egy pillanatra volt fent a fotó, akkor is bárki lementheti. És ezáltal, neked nem valószínű, hogy jobb lesz, sőt!

Látszólag könnyűnek tűnhet nemet mondani a szextingre, de igazán nehéz akkor, ha azt látod, hogy mindenki más is csinálja. Ha már Te is küldtél magadról ilyen jellegű képeket valakinek, ellenőrizd, hogy nem találod-e meg azokat a neten valahol. Emlékezz rá, hogy ha nemet mondasz a szextingre, akkor minden egyszerűbb lesz számodra!

Hagyd abba, vagy el se kezdd a szextinget, és máris eggyel kevesebb dolog miatt kell izgulnod a jövőben!

(KamaszPanasz - GY.P.F., teenissues.com)