szexting
#Szülőknek

Ne váljon pornósztárrá a csemetéd!

2018.06.08.
2 perces olvasási idő

Bár gyermeked nem tűzte ki magának célul, hogy híressé váljon az interneten a meztelen képeivel, mégis megtörténhet vele, ha nem gondolkodik. Sok kamasz meztelenül vagy hiányos öltözetben pózol a webkamera vagy a telefon fényképezője előtt, majd az elkészült képet felrakja a Facebookra vagy bármely más közösségi oldalra.

De olyanról is hallottunk már, hogy a leányzó a barátjának pózol vagy felveszik az intim pillanataikat, majd a barát ezt mutogatja és tovább is adja. Ezeket a képeket, felvételeket egy hozzá értő embernek nem gond felraknia a világhálóra. Megvédheted gyermeked ettől, ami helyrehozhatatlan kárt okozhat az önbecsülésében és a testképében.

Hogyan segíthetsz gyermekednek?

Beszélj gyermekeddel erről a jelenségről! Használj erről a témáról szóló újságcikket vagy internetes cikket, hogy a gyermeked elhiggye, hogy nem beszélsz ostobaságokat. Beszéljetek arról, hogy egy ilyen szituációból hogyan lehet kijutni.

A szexting veszélyei

Mondd el gyermekednek, hogy ne pózoljon meztelenül vagy hiányos öltözékben a webkamera, digitális fényképező vagy a mobiltelefon fényképezője előtt. Értesd meg vele, hogy sajnos a mai világban az is megtörténhet, hogy a képét ott látja viszont, ahol nem akarja, mondjuk egy pornó oldalon. Lehet, hogy a gyereked erről nem is tud, vagy nem is gondolt erre.

Mondd el neki, hogy a szexting miért rossz dolog, milyen veszélyeket rejt, és ha esetleg már van ilyen jellegű posztolt fotója, azt azonnal távolítsátok el a közösségi oldalról.

Kísérd figyelemmel gyermeked blogját és a közösségi oldalon lévő profilját! A mai szülőknek elengedhetetlen, hogy értsenek az internethez, ha ellenőrizni akarják csemetéjüket. A gyerek bárhol fel tud menni a világhálóra, nem csak otthon, ahol te is látod. Tud internetezni az iskolában, a barátjánál, a barátnőjénél. Ezért fontos az internetes tudás megszerzése.

Erősítsd gyermeked önbizalmát!

Építsd gyermeked önbecsülését. A tini gyakran megkérdőjelezi önmagát, elveszti önbizalmát, és ezért őrült dolgokat művel. Az a kamasz, akinek kevés az önbizalma, a társak nyomásának is kevésbé tud ellenállni, így azok veszélyes dolgokba rángathatják bele!

Segíts gyermekednek kezelni a társai által gyakorolt nyomást! Mondd meg neki, hogy törekedjen inkább a jobb társaság keresésére. Beszélgessetek arról, mit jelent a barátság. Ismerkedj meg gyermeked barátaival és azok szüleivel, illetve beszélj velük erről a problémáról.

Segíts gyermekednek a pozitív testkép kialakításában! Tartsd távol gyermeked a médiától és azoktól a „barátoktól”, akik rossz hatással vannak rá.

Tanítsd felelősségteljes viselkedésre gyermeked!

Tartsd távol gyermeked a drogoktól! Világosítsd fel gyermeked a drog és az alkohol káros hatásairól. Ha azt veszed észre, hogy pornó oldalakon szörfözik, beszéld meg vele, miért tartja azokat érdekesnek a kamasz, illetve mondd el neki, milyen káros hatásai lehetnek a rendszeres pornónézésnek a tini későbbi szexuális életére. Előzd meg a bajt!

Tanítsd meg gyermeked, hogy hogyan lehet meghozni a jó döntést! A családi, szülő-gyermek beszélgetések, a családban megtanult értékek, a szülői hatás mindig elkíséri a gyermeket az útján. Legyél a gyermeked számára pozitív példakép!

Amennyiben őszinte, nyílt köztetek a kommunikáció, a kamasz biztosan el fog gondolkodni azon, hogy társai nyomása megéri-e a kockázatot vagy sem.

(KamaszPanasz - M. T., about.com)