drog
#Szülőknek

Beszélgetés a drogokról

2016.06.11.
2 perces olvasási idő

Amikor a drogok veszélyeiről szeretne beszélgetni kamasz gyermekével, a szülők nagy része a fiatal korukban hallott felvilágosító órák tananyagát mondja el. Azonban a többség meg is áll ennél a pontnál, és úgy véli, ha átadja gyerekének azt, amit ő tanult, az elegendő is lesz. Biztos benne, hogy a mai generáció esetén is megállják a helyüket az évekkel ezelőtti intelmek, kommunikációs eszközök?

A gyerekeknek szükségük van megfelelő, naprakész és hatékony felvilágosításra, melynek tudományos alapja van, bizonyított tényekre támaszkodik, érthető és következetes.

Gyorsan és hatásosan

Beszélgetés a drogokrólHa egy tininél felmerül a gyanú, hogy drogot használ, a szakértők az javasolják a szülőknek, hogy minél hamarabb cselekedjenek, és aktívan tegyenek a dolog ellen. Kutatások szerint minél fiatalabb az illető, aki kipróbálja a drogozást, annál nagyobb a valószínűsége, hogy később drogfüggővé válik. Sokkal nagyobb a veszély a függőség kialakulására akkor, ha valaki tiniként próbálja ki ezeket az élvezeti szereket, mint ha idősebb korban.

Minél fiatalabb korban el kell kezdeni a felvilágosítást

A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy már fiatal kortól beszélgessenek gyerekeikkel a drogozás veszélyeiről, és mondják el, hogy miért nem szabad még kipróbálni sem a különféle drogokat. De ugyanígy érdemes az alkohol és a dohányzás veszélyeiről is felvilágosítani a gyereket. Érdemes 8-10 éves koruk környékén kezdeni a felvilágosítást, ezzel elejét lehet venni annak, hogy a társaiktól szerzett pontatlan információk alapján alkossanak képet a drogokról.

Állítson fel egyértelmű szabályrendszert!

A legtöbb tini tisztában van azzal, hogy a szüleik nem néznék jó szemmel, ha drogokhoz nyúlnának, egyértelműen számukra a tiltás. Ám a szülők többsége vonakodik beszélgetést kezdeményezni gyermekével a drogok káros és veszélyes mivoltáról. Egy-két alapos, érthető és világos beszélgetés segíthet megelőzni a droghasználatot.

Adja egyértelműen a gyermeke tudtára, hogy Önnek mi a véleménye a drogokról, milyen szabályokat kell neki betartania a kábítószerekkel kapcsolatban, milyen viselkedést vár el tőle, ha például droggal kínálják meg, és mi lesz annak a következménye, ha valamelyik ide vonatkozó szabályt megszegné.

Legyen pozitív!

A felvilágosító beszélgetéseknek nem feltétlenül kell szigorú, kioktató, fenyegetőző hangnemben lezajlaniuk. A megfélemlítés helyett inkább motiválni kell a gyerekeket az egészséges életvitel folytatására, bátorítani őket a drogmentes életre. A negatív dolgok kiemelése helyett inkább a pozitívakra koncentráljon, vagyis arra, hogyan élhetne gyermeke biztonságos és egészséges életet. Ne feledje, hogy a gyerekek többsége nem él káros szenvedélyekkel. Ezért ne abból a feltételezésből induljon ki, hogy a gyermekének minden vágya az, hogy kipróbálhassa az illegális szereket, inkább a szépre, jóra nevelje őt.

Építsen ki erős érzelmi köteléket gyermekével!

A drogmegelőzéssel kapcsolatos beszélgetést (a megelőzési folyamatot, stratégiát) úgy is el lehet kezdeni, hogy meg se említi a drogokat. Egyszerűen a pozitív értékrendre nevelje gyermekét, hogy el tudja dönteni azt, hogy mi a helyes és mi a helytelen. A szerető, gondoskodó és biztonságos családi környezet nagymértékben segíthet megelőzni az ilyen problémákat. Minél szorosabb a családi kötelék, annál nagyobb eséllyel akadályozható meg a fiatalok eltévelyedése.

(KamaszPanasz - S.A., www.myhealthnewsdaily.com)