kémkedés
#Lélek

Szabad kémkedni a párod után?

2021.04.29.
2 perces olvasási idő

Ellenőrizni az SMS-eit, elolvasni az e-mailjeit, bejelentkezni a Facebook-jára, átfutni a hívásinfóját... Milyen hatással van a kémkedés a kapcsolatodra? Ez csak kíváncsiság vagy ellenőrzésnek számít?

Sokunkra időnként rátör a kísértés, hogy ellenőrizze, mivel foglalkozik a partnere. De mindenkinek joga van a magánéletéhez és a függetlenségéhez, még egy kapcsolaton belül is: a saját gondolatokhoz, a titkos fantáziákhoz, a privát viccekhez, a személyes térhez, és a kommunikációhoz a családtagokkal, barátokkal.

Senki sem szereti azt az érzést, amikor valaki mindig beleüti az orrát a dolgaiba. Tönkreteszi a bizalmat, és behatol a másik intim szférájába.

A kémkedés utáni vágy származhat:

  • kíváncsiságból
  • aggodalomból, hogy a partnered megcsal
  • a korlátozás és a birtoklás vágyából, hogy tudj minden lépéséről a másiknak
  • vagy ha valaki azt akarja, hogy a partnere idegesnek és erőtlennek érezze magát, mintha valaki figyelné őt.

Az utolsó kettő már zaklatásra is utalhat.

Kísértést érzel arra, hogy kémkedj?A kémkedés hatása

Gondold végig, hogy miért!

Lehet, hogy kíváncsiságból fakad a kémkedés utáni vágyad, de az is lehet, hogy egy kicsit bizonytalan vagy a partnered érzéseit illetően. Ha azért kémkedsz, mert aggódsz a kapcsolatod jövője miatt, és attól tartasz, hogy a partnered megcsal téged, akkor fontold meg jobban, hogy valóban az lesz-e a legjobb megoldás, hogy nyomozol utána.

Valószínűleg találsz valamit, és azt kívánod majd, bárcsak ne tetted volna!

Lehet, hogy rájössz olyan dolgokra, amikről igazán nem akartál volna tudni, mint például, hogy tetszik neki valaki, teljesen ártalmatlanul. Vagy olyan privát, személyes dolgokról szerzel tudomást, amikről egyébként nem kellene tudnod. De most már tudod.

Ha még mindig szeret téged, és nem áll szándékában elhagyni téged, akkor biztos, hogy akarsz kémkedni utána? És aztán, ha kiakadsz amiatt, amit találtál, és beszélni akarsz vele róla, akkor azt is el kell mondanod, hogy hogyan jöttél rá minderre, és ez nem fog segíteni egy bizalmi kapcsolat kiépítésében. Ezáltal a párod is okkal felhatalmazva érzi majd magát arra, hogy utánad kémkedjen!

Akármit is találsz, vagy nem találsz, ez nem egy nyerő szituáció a kapcsolatod szempontjából. A problémákat nem kémkedéssel kell megoldani.

Inkább beszélj!

Ha bizonytalan vagy a kapcsolatodat illetően, sokkal jobb megoldás lehet, ha beszélsz vele arról, hogy hogyan érzel, mi miatt aggódsz, és beszélj az őszinteség fontosságáról is!

Ha valaki utánad kémkedik

Mondd meg, hogy hagyja abba!

Ha ez a barátod vagy barátnőd, akkor kérd meg, hogy ne csinálja ezt. Például mondhatnád azt, hogy „nem akarom, hogy ezt tedd, mert ez egy személyes dolog, és nem tetszik, hogy ellenőrzöl engem.” Jogod van a személyes dolgaidhoz, de ha ilyeneket csinál, akkor ezt nem tartja tiszteletben!

Beszéld meg vele, hogy miért csinálta!

Ha azt mondja, hogy azért csinálta, mert aggódik amiatt, hogy megcsaltad, akkor úgy tűnik, éppen itt az ideje, hogy leülj vele, és megbeszéld, hogy érzel a kapcsolatotokat illetően. Nyugtasd meg, hogy ha valaha valaki más tetszene, akkor majd elmondod azt neki. Mondd el neki, hogy ő megsérti a magánéletedet azzal, hogy elolvassa az e-mailjeidet vagy üzeneteidet, és hogy ez így nincs rendben. Emlékeztesd rá, hogy jogod van e-mailezni, chatelni, vagy üzeneteket váltani akárkivel, anélkül, hogy ellenőrizgetne.

Féltékenységből?

Azzal magyarázza a féltékenységét, hogy ez a szerelmének a jele? Ne hagyd magad!

Abbahagyta már?

Ha nem tartja tiszteletben a magánélethez való jogodat, vagy mindig tudni akarja, hogy mit csinálsz és kivel beszélsz, az a zsarnokoskodás egyik jele lehet.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., lovegoodbadugly.com)