zaklatás
#Lélek

Zaklatás vagy udvarlás?

2021.08.01.
3 perces olvasási idő

Udvarolni. Talán furcsának találod a szót, hiszen napjainkban kissé idejétmúltnak tűnhet udvarlásról beszélni akkor, amikor sokaknál a minél gyorsabb siker elérése a cél.

Míg 30-40 éve még az első egymásra mosolygás és az első igazi randi között hosszú hetek, hónapok teltek el, mára az online jelenléttel együtt megérkezett az azonnali érzelem-kielégítés igénye is. Nem szánsz elég időt a másik megismerésére, a saját érzelmeid fokozatos elmélyítésére - sürget valami megmagyarázhatatlan vágy, hogy minél gyorsabban birtokolhasd azt, aki tetszik neked. Míg korábban szigorú etikai szabályok szerint zajlott az ismerkedés, a randevúzás, addig ma a legtöbben lazán kezelik ezt a kérdéskört.

Instant szerelem - félreértett jelek

Az első szerelmek sokkal inkább a másik nemmel való ismerkedést szolgálják, és nem az élethossziglani tartósság szándékával és esélyével születnek. Napjaink modern szerelmi útvesztőjében nehéz megőrizni az egészséges értékrendet, becsülni a megismerkedés fokozatosságát - a digitalizált világban pillanatok alatt leomlottak a földrajzi és időbeli korlátok, könnyebben lehet ismerkedni, barátkozni.

Ez egyrészt jó, másrészt viszont veszélyes tereppé is válhat, hiszen az online térben bárki „arctalanul és arcátlanul” garázdálkodhat, sérülést okozva másoknak.

Zaklatás vagy udvarlás?

Az, hogy mi számít zaklatásnak, és mi udvarlásnak sok vitát vált ki, lévén hogy sokan nem értik - vagy nem akarják érteni - a kettő közötti lényeges különbséget.

Lehet, hogy nagyon vonzódsz hozzá, meg akarod ismerni, közeledni próbálsz, de el kell fogadnod a nemleges választ is a részéről.

Ha nem szeretnél “zaklató” lenni, akkor tudd:

Udvarlás az, amikor ha tetszik valaki, rámosolyogsz, meghívod egy fagyira, kedélyesen elbeszélgettek, haza kiséred ha engedi. Semmiképpen nem hozod kellemetlen helyzetbe, nem alázod meg, nem teszel neki kérése és akarata ellenére ajánlatot. Nem bombázod kéretlenül üzenetekkel vagy sms-sel - hiszen az udvarlás célja és eszköze nem a hatalomgyakorlás vagy a másik elnyomása. Az udvarlás célja a másik fél meghódítása, kapcsolatba vonása, szerelmének elnyerése - mindezt pozitív érzések táplálják. Vonzalom, szexuális vágy, elismerés, csodálat állnak a háttérben. A közeledés a kölcsönös tiszteleten alapul, folyamatosan érzékeled és tekintetbe veszed a másik fél visszajelzéseit, és következő lépésedet erre alapozod.

Zaklatás az, amikor a másik fél nemet mond a közeledésedre, de te az akarata ellenére ismételten teszel valamit, ami neki kellemetlen, félelemkeltő, ijesztő. A zaklatás az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amelynek célja és hatása egy megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása. Zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, amely sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára.

A zaklatás lehet:

  • szóbeli (pl. megjegyzéseket teszel rá az utcán)
  • fizikális (hozzáérsz az akarata ellenére),
  • vizuális (sértő, zavarba ejtő képeket küldesz, félreérthetetlenül viselkedsz mások a jelenlétében)
  • lelki ( tolakodó módon, erőszakosan udvarolsz),
  • valaminek a teljesülését feltételhez kötöd

Áldozatként milyen következményei lehetnek a zaklatásnak?

A szexuális zaklatás számos negatív következménnyel járhat:

  • azonosulhatsz az áldozat szereppel, folyton magadat hibáztatod ami a későbbiekben újabb rossz tapasztalatot vonhat maga után.
  • mentális és fizikai panaszokat okoz: gyakori az érzelmi elszigetelődés vagy depresszió, tehetetlenség-, fájdalom- és szégyenérzet is kialakulhat.
  • háttérbe szoríthatod a szociális- és magánéletedet
  • gyakran alakulnak ki önértékelési problémák
  • akár étkezési zavarok és különböző függőségi problémák is jelentkezhetnek
  • nem ritkák az alvászavarok, a szorongás és a pánikbetegség.

Zaklatás az interneten - a sztalkolás

Az internet az olyan “leselkedők” fellegvára, akik a kíváncsiságtól vezérelve nyomonkövetik kiszemeltjük mindennapjait. A sztalkolás ennél az ártatlan leselkedésnél lényegesen szélsőségesebb viselkedés: online becserkészést jelent. A másik fél nem tiszteli a határaidat, nem fogadja el a visszautasítást, folyamatosan információkat gyűjt rólad, a szokásaidról - és ezeket fel is használja. Kéretlen tartalmakkal, és hozzászólásokkal zaklat.

Udvarolni szabad, udvarolni kell is, de közben fontos, hogy észrevedd, ha nem szívesen fogadják a közeledésedet. Tartsd tiszteletben a másik fél döntését, és emelt fővel - sérülések okozása nélkül - hátrálj ki a kellemetlen helyzetből.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: