erőszak
#Lélek

Erőszak a randi során

2011.11.25.
3 perces olvasási idő

Nem ismeretlen dolog, és a hatóságoknál is külön kategóriát képvisel a párkapcsolatban élők között történő erőszak, bántalmazás. Ebbe beletartozik az egyneműek közötti párkapcsolat is, bár az ő esetükben kevés statisztikai adat áll rendelkezésre.

A statisztikai elemzések szerint minden harmadik tini előbb-utóbb megtapasztalja a párkapcsolaton belüli erőszakot. A dolog lényege, hogy az egyik fél a másik rovására akar erőfölénybe kerülni, irányítani, esetleg elnyomni, korlátozni vagy bántalmazni a másikat, akár erőszak alkalmazásával is. A bántalmazás sokrétű, lehet verbális fizikai, érzelmi terror, szexuális zaklatás is. Az erőszak nem ismer hovatartozási, társadalmi, gazdasági korlátokat. A legtöbb áldozat többnyire a fiatal nők közül kerül ki, akik eleve gyengébbek és sérülékenyebbek, így nem is visszakoznak, csak tűrnek.

A 16-24 év közötti nők esetében 1000 nőből 20-at érint erőszakos cselekedet a párja részéről.

Nem árt, ha a fiatal nők előre felkészülnek a randi során esetlegesen bekövetkező váratlan eseményekre. A probléma az, hogy az ilyen esetek többnyire nem látnak napvilágot. Valamint többféle okból lehet problémás az adott kapcsolat:veszekedés

- Tapasztalatlanság a párkapcsolatok terén.

- Függetlenséget akarnak a szülőktől.

- A valóságtól elrugaszkodott elképzeléseik vannak a szerelemről, kapcsolatról.

- A baráti kör nyomására lépnek kapcsolatba, kvázi belekényszerítik őket.

Az erőszakos viselkedés kialakulására hatással van az, hogy a tinik hogyan látják önmagukat és másokat, valamint a körülöttük lévő dolgokat (világnézet, tapasztalat). A fiatal fiúk többnyire abban az elképzelésben élnek:

- Joguk van ahhoz, hogy irányítsák a partnerüket, bármilyen módon.

- A férfiasság egyenlő a fizikai agresszióval.

- A párjukat birtokolják (egyenlőségről nem is hallottak).

- Ők irányítják a dolgokat (intimitás) és ebbe a szex is beletartozik.

- Lealacsonyítónak gondolják azt, ha törődnek barátnőjükkel.

A fiatal lányok elképzelései:

- Úgy gondolják, hogy ők a felelősék a párkapcsolat során felmerülő problémák megoldásáért.

- A párjuk féltékenysége, birtoklási vágya és erőfölényével való visszaélése romantikus (így mutatják ki a törődésüket).

- A bántalmazás, elnyomás normális, mert a barátaiknál is hasonló a helyzet.

- Majd ők megnevelik a rosszfiút.

- Nincs olyan személy, akitől segítséget kérhetnének.

A tinik idővel, ha már megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a párkapcsolatok kialakításában, akkor időben felismerik a problémás partnert, valamint jobban meg tudják válogatni, hogy kivel lépjenes kapcsolatra. Ha ezek a lányok felismerik, hogy van választási lehetőségük, akkor jobban tudják alakítani a kapcsolatrendszerüket, valamint ha tudatosítják azt magukban, hogy ők értékes emberek, akik megérdemlik, hogy jól és tisztelettel bánjanak velük, akkor nem kerülnek könnyen kiszolgáltatott helyzetbe.

A korai figyelmezető jelek, hogy a partner problémás, akár veszélyes lehet: extrém féltékenység, irányító magatartás, hangulati ingadozás, beleavatkozás a másik dolgaiba, alkohol/drog problémák, dühkitörés, elszakítás barátoktól/családtól, fizikai erőt alkalmaz vita során, ingerlékenység, mások okolása a saját problémái miatt, verbális bántalmazás, előző partnereket bántalmazta, megfenyeget.

Gyakori jelek, melyek arra utalnak, hogy párkapcsolaton belüli erőszak történik:

- Bántalmazásból eredő fizikai sérülések.

- Gyengülő tanulmányi teljesítmény.

- Személyiség és hangulati változások.

- Alkohol/drog problémák.

- Érzelmi kitörések.

- Eltávolodás a családtól, barátoktól.

Ha bántalmaznak vagy ilyesmit tapasztalsz a baráti körödben, akkor ne késlekedj segítséget kérni vagy segíteni, mielőtt elfajulna a helyzet. Senki sem érdemli meg, hogy embertelenül bánjanak vele!

Biztonsági intézkedések randizáshoz

Ha friss a kapcsolatod és még nem igazán ismered a párodat, akkor szervezz inkább dupla randit egy baráti párral. Készülj fel, ha randira mész, valamint tudasd másokkal is, hogy kivel és hová fogsz elmenni, valamint a várható hazaérkezés idejét is. Tudasd a pároddal, hogy téged mikorra várnak vagy, hogy eléd jönnek, telefonálnod kell időközönként, hogy minden rendben van-e.

Figyelj arra, hogy ne kerülj drog vagy alkohol befolyása alá, mert akkor könnyen védekezésképtelen helyzetbe kerülhetsz. Ha elmész a buli helyszínéről egy idegennel, azt tudasd másokkal is. Kérj meg egy barátot, hogy figyeljen rád és ellenőrizze le, hogy épségben hazaértél-e.

Bízz a megérzéseidben. Ha a helyzet kényelmetlen a számodra, akkor maradj nyugodt és próbálj kiutat találni az adott helyzetből.

Némi statisztika a randi közben megeső erőszakról

Három tiniből egyet biztosan ér valamilyen atrocitás a párja részéről. A 14-17 éves lányok 40%-a ismer olyan személyt aki hozzájuk hasonló korú és bántalmazta a barátja.

A legtöbb erőszakos cselekmény a pár valamelyik tagjának az otthonában következik be, ezek egy része akár gyilkossággal is végződhet. A párok 20%-nál tapasztalták, hogy az erőszak valamilyen formában már előfordult a kapcsolat során. Az egyetemista lányok esetében egy az ötből fordul elő páron belüli erőszak. Egy felmérés során 500 15-24 év közötti nőt kérdeztek ki, melynek eredménye szerint 60%-uk jelenleg olyan kapcsolatban él, mely során rendszeres az erőszak, és mindegyik tapasztalt már erőszakos viselkedést. Egy tanulmány szerint a saját párjuk által szexuális erőszakot elszenvedett 14-17 éves lányok részaránya 38%. A párkapcsolaton belüli szexuális jellegű támadások mértéke 67% egy felmérés szerint.

A legtöbb szexuális erőszakot elkövető vagy az ex vagy a jelenlegi barátja volt a lánynak, 68%. Tízből hat esetben a lány vagy ismerőse lakásán történik meg a baj, nem egy szűk és sötét utcában. Minden 10 párok közötti erőszakoskodás négy nem házastársak között történik.

Ha valaki bánt, fenyeget, erőszakoskodik, akkor ne hagyd magad, kérj segítséget, mond el másoknak, a szülőknek, barátoknak, tanároknak, stb. Vagy kérj segítséget a megfelelő hatóságtól!

(N. L., sex-ed101.org)