szexuális zaklatás
#Lélek

Szexuális zaklatás és bántalmazás

2021.07.01.
5 perces olvasási idő

Lehet, hogy soha nem voltál szexuális zaklatás, bántalmazás áldozata, azonban ismerhetsz olyat, aki igen.

A zaklatás óriási gondot jelenthet a gyerekek és a tinédzserek számára, és az okostelefonok, az internetes üzenetküldés és a különböző közösségi oldalak könnyen elérhető felületet teremtenek a bántalmazásnak. Amikor a bántalmazás már kéretlen szexuális tartalmú megjegyzések, ajánlatok, nyomulás vagy fenyegetés formájában nyilvánul meg, akkor beszélünk szexuális zaklatásról.

Az alábbiakban elmondjuk, mit kell tudnod és tenned, ha a környezetedben valaki szexuális zaklatás, bántalmazás áldozatává válik.

Mi a szexuális zaklatás és bántalmazás?

Csakúgy, mint a bántalmazás egyéb módjai, a szexuális zaklatás is megjegyzések, gesztusok, cselekedetek, figyelemfelkeltés formájában történik, melynek célja a másik megbántása, megsértése vagy megfélemlítése. A lényeg pedig a bántalmazott személy külső megjelenésén, testrészein, szexuális beállítottságán vagy szexuális életén van.

A szexuális zaklatás történhet (nem feltétlenül kimondott) szóban (kommentelés, megjegyzések) – a bántalmazók előszeretettel választják a könnyebb utat, azaz a közösségimédia-felületeket, kéretlen, oda nem illő üzenetek, képek és videók küldésére.

A zaklatás a tettlegesség szintjéig is elmehet: ha például valaki meg akar érinteni vagy csókolni valakit, annak akarata ellenére.

A tévhitekkel ellentétben nemcsak a lányok lehetnek szexuális zaklatás áldozatai, akár lányok is zaklathatnak fiúkat (vagy lányok lányokat, fiúk fiúkat), illetve a zaklató nem feltétlen az áldozat korosztályába tartozik – hiszen van arra is példa, hogy felnőttek bántalmaznak fiatalokat (vagy fordítva, de ez ritkán fordul elő). Leggyakrabb esetben azonban tinédzserek követnek el zaklatást velük egykorúakkal szemben. A szexuális zaklatás és bántalmazás nagyon hasonló, mindkét esetben alkalmatlan, kéretlen, szexuális tartalmú megjegyzésekről, figyelemfelkeltésről, fizikai kontaktusról van szó – miért hívjuk ugyanazt a dolgot kétféleképpen?

Jogi értelemben is használatos a két kifejezés, de ez az angol nyelvben érdekes, mert ott az iskolai kihágásokra is a „bullying” (bántalmazás, terrorizálás, zaklatás) szót használják, illetve a jogszabályok a „harassment” (zaklatás) szó alatt a törvénybe ütköző cselekedeteket értik.

A magyar nyelvben nem teszünk ilyen jellegű különbséget, illetve nem az számít, minek nevezzük – hiszen a bántalmazások áldozatai számára sincs különbség, ők ennek az egésznek az elszenvedői, nevezzük bántalmazásnak, zaklatásnak, bárminek. Számukra a fenyegetettségérzet, a rémület, a nyomás és a stressz van jelen, amelyek érzelmileg rendkívüli terhet rónak rájuk a bántalmazáson felül.

Mi számít „annak”?

Néhány kép, ábra, vicc, megjegyzés vagy cselekedet valamilyen oknál fogva „nem megfelelő”. Ha valakinek a viselkedése kellemetlen érzést vált ki belőled, felzaklat téged, beszélj egy felnőttel, akiben megbízol, mert lehet, hogy szexuális zaklatásnak vagy kitéve.

Szexuális zaklatás, bántalmazás jelei lehetnek a következők:

  • szexuális tartalmú viccek, megjegyzések, gesztusok valaki felé
  • szexuális tartalmú pletykák terjesztése (szóban, írásban, online)
  • szexuális tartalmú üzenetek valakiről a mosdó falain vagy más nyilvános helyen
  • szexuális tartalmú képek, videók mutatása másoknak
  • arra kérni valakit, hogy küldjön magáról meztelen képet
  • szexuális tartalmú kommentek, képek, videók közzététele közösségi oldalakon (pl. Facebook), illetve határozottan ilyen jellegű üzenetek küldése
  • szexuális tartalmú megjegyzések közzététele, illetve ajánlattevés más nevében a közösségi oldalakon
  • megérinteni, megragadni, megcsípni valakit, illetve a ruháját szándékosan szexuális jelleggel
  • valakit, aki többször is visszautasított, folyamatosan randira hívni

Szexuális tartalmú üzenetek és képek küldése, az úgynevezett „sexting”-elés több okból kifolyólag sem jó ötlet, hiszen számos problémát okozhat mindkét félnek, akkor is, ha ismerkednek, vagy ha már együtt vannak. Néhány esetben a másik fél szexuális zaklatásnak veheti ezt, aminek komoly következményei lehetnek, illetve ha ezek a privát üzenetek rossz kezekbe kerülnek, akkor felhasználhatóak megszégyenítő, megalázó céllal. Ha valakinek a képét továbbítják, onnan már nem biztos, hogy van visszaút – online közzétéve az egész világ láthatja…

Ha valakit olyan dolgokra kényszerítenek, amit az illető nem akar (csók, orális szex, vagy akár közösülés), az már túlmegy a szexuális zaklatáson. Egy másik ember szexuális aktusra való kényszerítése már erőszak, ami pedig súlyos bűn.

Flört vagy zaklatás?

Néhány esetben a szexuális tartalmú viccek, megjegyzések csak tréfaként, flörtként vannak kezelve, és talán már te is elcsábultál, hogy ilyet tegyél. De mi a különbség a flört és a zaklatás között?

Három példán keresztül megmutatjuk a különbséget:

  1. Te és a kiszemelted már flörtöltök egy ideje, és az egyikőtök poénként felhozza a „sexting”-et. Ha a kiszemelted megkérdezi, hogy csinálnál-e valaha ilyet, és te azt válaszolod, hogy „Isten ments!”, akkor, ha tényleg ártalmatlan flörtölésről van szó, ezzel vége is a dolognak. Azonban ha a kiszemelted nyomatékosan arra kezd kérni, hogy küldj szexuális tartalmú képeket, az már zaklatásnak minősül.
  2. Az egyik osztálytársad megdicséri az új nadrágodat. Ez egy szimpla bók. De ha a fenekedről, vagy egyéb testrészedről kezd el megjegyzést tenni, az már átlépte a határt.
  3. Valaki, aki neked nem jön be, felkér táncolni. Mivel nem szeretnéd nyersen elutasítani, ki kell találnod egy kifogást. Ő ezután még próbálkozik, de végül érti a célzást. Ez egy normális társadalmi kölcsönhatás, így működik. Azonban, ha ez a személy félelmet kelt benned az ajánlatával, utalásokat tesz a szexre vagy a testedre, szexuális tartalmú üzenetekkel zaklat, mindig megjelenik ott, ahol te, megpróbál megérinteni téged, zavar téged – ez már zaklatás.

Lehetnek kínos, zavarbaejtő esetek, amelyek nem minősülnek zaklatásnak. Például, ha egy srác kiborítja az ebédjét, és szexuális tartalmú szitkozódásba kezd, valószínűleg nem akar bántalmazni. De ha valaki szándékosan mond vagy csinál olyan szexuális tartalmú dolgokat, amiktől kellemetlenül érzed magad, valószínű, hogy szexuális zaklatással állsz szemben. Nem vagy biztos benne? Csak kérdezd meg magad: „Szeretném, ha ez megtörténne, vagy tovább folytatódna? Milyen érzést váltott ki belőlem?” Ha rossz érzésed támad, beszélj egy szülővel, tanárral, tanácsadóval, vagy bárkivel, akiben megbízol.

Hogyan kezeld a szexuális zaklatást?

Ha úgy gondolod, hogy bántalmazás áldozata vagy, fontos, hogy ne magadat hibáztasd. A bántalmazók sokszor nagyon manipulatív személyiségek, akik az áldozatukat okolják, - vagy elérik, hogy áldozataik magukat hibáztassák. De senkinek nincs joga ahhoz, hogy szexuálisan bántalmazzon, zaklasson bárkit is, és nincs olyan, hogy valaki ezt „igényelné”.

Mivel minden eset más és egyedi, nincs egyetlen jó reakció és megoldás a bántalmazásra. Gyakran már az is segíthet, ha tudatod a bántalmazóval, hogy amit csinál, az számodra kellemetlen és rossz, és megkéred, hogy hagyja abba. Néha már ez is elég, de sajnos nem mindig, hiszen lehet, hogy nem áll le, kinevet, és csak még jobban kínozni fog. Ezért is nagyon fontos, hogy oszd meg ezt egy felnőttel, akiben megbízol. Van olyan szülő, rokon, tanácsadó vagy tanár, akivel tudsz erről beszélni? Egyre több iskolában foglalkoztatnak erre szakosodott embert, aki azért van, hogy elmondd neki, ha bántanak – hátha a te iskoládban is van ilyen.

A legtöbb iskola szabályzata véd téged a zaklatás és bántalmazás ellen, ezért kérdezd meg a tanácsadót, az iskolanővért vagy az adminisztrátort erről. Ha az adott felnőtt nem veszi komolyan a panaszodat, talán meg kell ismételned magad, vagy olyan embert kell keresned, aki meghallgat.

Kétségkívül nehéz és kínos a szexuális zaklatásról beszélni, de néhány perc beszélgetés után ez elmúlik, és a legtöbb esetben, ha valakinek elmondod a problémádat, az sokat lendít a dolgon, és hamarabb vége lesz az egésznek, szóval hidd el, megéri.

Az is segíthet, ha vannak feljegyzéseid a történtekről. Vezess naplót, dátum szerint írd le röviden, mik történtek. Ments el minden szöveget, képet, videót, amely bizonyíték lehet, így majd meglesznek akkor, ha a szüleid vagy az iskola jogi eljárást indít. Hogy ne zaklasson fel a sok elmentett adat, feljegyzés, olyan helyre tedd őket, ahol nem látod minden nap.

Ha látsz valamit, mondj valamit

A szexuális zaklatás megállításában a kívülállók is fontos szerepet játszanak. Ha azt látod, hogy valakit bántalmaznak, ne habozz cselekedni. Ha biztonságosnak érzed a helyzetet, szólj annak, akit bántanak: „Gyere, menjünk innen!”. Nem kell megpróbálnod változtatni a zaklató viselkedésén, de helyes cselekedet, ha vele is tudatod, hogy mások is vannak a közelben, és ők is belekeveredhetnek az ügybe.

Ha nem érzed magad biztonságban ahhoz, hogy az incidens pillanatában felszólalj, jelentsd a történteket egy tanárnak vagy az igazgatónak. Ez nem árulkodás, ezzel kiállsz a jó ügy mellett, hiszen senki nem érdemli meg, hogy bántalmazzák. Akár az áldozattal is beszélhetsz az eset után, mondd el neki, hogy amit láttál, az nincs rendben, ajánld fel támogatásod, adj néhány ötletet, hogyan lehetne véget vetni a bántalmazásnak.

Ha sejtesz valamit…

Nincs mindig látható jele a szexuális zaklatásnak. A barátod, aki ezen megy keresztül, talán nem is beszél róla. Néha azonban vannak árulkodó jelek, még akkor is, ha az illető nem mond semmit. Például, ha a mindig vidám barátod szomorúnak tűnik, aggodalmat és zaklatottságot látsz rajta, vagy ha nem akar együtt lógni, vagy csinálni bármit. Az is árulkodó jel lehet, ha valaki nem jár iskolába, romlanak a jegyei. Az ilyen változások mindig annak a jelei, hogy valami nincs rendben (persze a hangulat- és étvágyingadozás másnak a jele is lehet), és ha ilyet látsz, kérdezd meg tőlük, hogy minden rendben van-e.

(KamaszPanasz – B.D.)