kritika
#Lélek

Kritizáltak és lelombozott? Segítünk!

2014.09.07.
1 perces olvasási idő

Olyan könnyen kritizálják egymást az emberek. Csakhogy a kritika egy része nem építő jellegű, és ez az önbizalmat könnyen lerombolhatja. De nem mindenkire hat negatívan a kritika! Hogyan csinálják?

Mi az, amit kritizáltak?

Nagyon nem mindegy, hogy a kritika mit célzott meg. Ha például festettél valamit, majd egyik ismerősöd megjegyzi, hogy „pocsék festő vagy”, akkor nem a rajzot kritizálta, hanem téged, rólad alkotott véleményt. Ehhez senkinek sincs semmi joga.

Ha viszont azt mondja, hogy ezt a stílust ő nem szereti, vagy jobban tetszene neki a kép, ha több árnyékolást használsz, vagy a perspektíván kell még javítani, akkor egy építő jellegű kritikát hallottál. Segítséget, hogy hogyan válhatsz jobbá.

A kritikák azért érintenek mélyen minket, mert hajlamosak vagyunk magunkra venni. Előfordulhat, hogy ezek után már nincs kedved elővenni a festőkészletet. Az igazán sikeres emberek azonban nem veszik magukra, hanem újra próbálkoznak és talán a jó szándékkal adott kritikát megfogadják.

Ki az, aki kritizált?

Nem mindegy, hogy ki mond kritikát. Egy ismeretlen az interneten, a szüleid, vagy a legjobb barátod? Esetleg az az osztálytárs, akivel már évek óta rivalizáltok? Nagyon nem mindegy. Nyilván azoknak a véleménye számít, akik számodra fontosak, vagy akik az adott témában járatosak.

Milyen körülmények között kritizálnak?

Lehet, hogy aki kritizált, épp rossz passzban volt, valami miatt ő is feszült volt. Ha a kritika egy versenyben hangzott el, és az ellenfeleid mondanak kritikát rólad, akkor nem meglepő, ha leértékelik. Az is lehet, hogy a munkád épp most nem alkalmas a befogadó számára, pont most nem érdekli. De lehet, hogy később fogja, csak próbálkozni kell.

Visszakritizálni nincs értelme

Lehet, hogy nehéz megállni, de - főleg, ha komolytalan a téged ért kritika - akkor semmi értelme visszaordítani, hogy „te meg egy idióta vagy.” Szinte csípőből jön, mert szeretnénk magunkat megvédeni, hiszen úgy érezzük, megtámadtak minket. Ha kritikát kapsz, hagyj időt magadnak, hogy átgondold, hogy mit reagálsz rá. Lehet, hogy másnap már más szemmel fogod nézni az elhangzottakat.

Érdemes a kritikát komolyan venni, ha annak van valóság-tartalma. A kritikát könnyen magunkra vesszük, és ez az önbizalmunkat lerombolhatja. Ezzel az a probléma, hogy elveszi a kedvet a további munkától, a fejlődéstől.

Az igazán sikeres emberek ugyanúgy kezelik a kritikát, mint a sikert. Egyik sem hat rájuk különösebben: ha sikeresek, nem állnak meg gyönyörködni és élvezni a gyümölcsöt, hiszen ez ugyanúgy megakadályozza a kreativitást, a további alkotást, mint a kritika.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)