szerelem
#Lélek

Azt hiszed, szerelem? Pedig nem az!

2011.08.27.
3 perces olvasási idő

A szerelem trükkös érzés. Ráadásul vannak olyan érzelmek, amelyek majdnem olyanok, mint a szerelem, de valójában nem sok közük van hozzá. Az igazi szerelemhez ugyanis idő kell, és nem biztos, hogy egy este alatt kialakul. Ezért most összegyűjtöttük a három leggyakoribb olyan érzést, amelyre a legtöbb ember azt hiszi, hogy szerelem, pedig nem az!

Szexuális vonzódás

A szexuális vágy, vagy nemi vágy általában azaz érzés, amelyet nagyon sokszor a „szerelem első látásra” érzéssel azonosítanak. A szexuális vágy azonban egy hirtelen kialakuló és nagyon intenzív érzés, amelyet a valaki iránti vonzalom vált ki. Pontosan emiatt a nagyon erős biológiai vonzalom miatt nem lehet ezt az érzést szerelemnek nevezni.

A szexuális késztetést azonban nagyon könnyen fel lehet fogni szerelemként is, ugyanis a vonzalom nagyon erős, továbbá meg nem szűnő. Azok az érzelmek, amelyeket a nemi vágy okoz, nagyon is valósnak hathatnak, valójában azonban csakis a fantáziád szüleményei. A szerelemhez meg kell ismerned a másikat belülről is. Így, ha valaki azt mondja, hogy egy-két nap ismeretség után szerelmes lett, akkor valójában csakis a fantáziája indult el. A nemi vágy nem más, mint a fantáziánk elkalandozása afelé, hogy vajon mi is történhetne az illetővel.

Gyakran előfordul, hogy a fizikailag egymáshoz vonzódó emberek egyszerűen nem bírnak magukkal és a testükkel. Állandóan egymásra gondolnak és egymásról beszélnek. Ez azonban nem a szerelem, hanem a nemi vágy miatt van. Ez az érzés egyébként boldogságot áraszt, így a tapasztalatlan szíveknek könnyű összekeverni ezt az érzést a valódi szerelemmel. Hosszabb távon azonban ez a vonzalom nem tart ki, tehát, ha valaki nem ismeri fel időben érzelmeit, akkor könnyen hoppon maradhat.

A nemi vágy a szerelemtől körülbelül úgy különül el, mint a nappal az éjszakától. A nemi vágy általában a kapcsolat elején jelentkezik, nagyon intenzíven, amikor a partnerek még nem ismerik egymást, de az egymás iránti vonzódást érzik. Mivel a szexuális vonzódás a fantázián alapul, a valóság hamar ledönti az álomvilágot, és ha nincs meg a szerelem, a vonzódás nem lesz elég ahhoz, hogy fenntartsa a kapcsolatot két ember között.

Természetesen mondhatjátok, hogy dehát a fizikai vonzódás igenis fontos. Az is, de a szerelem több: fizikai vonzódás és érzelmi kötődés. Ha az érzelmi kötődés nincs meg, akkor valójában nem vagy szerelmes. Ha azonban egyszerre mozdul meg benned mindkettő, és akár pár percet vagy egy teljes beszélgetést élvezel vele, akkor már lehetséges, hogy egy közelgő szerelemről kell beszélnünk.

Megszállottság

A megszállottság szintén gyakran összekeverhető a szerelemmel. Az ilyen emberek többsége úgy gondolja, hogy az a sok minden, amit egy ember iránt érez, muszáj, hogy szerelem legyen. A megszállottság valamilyen szinten hasonlítható a nemi vágyhoz, ám attól abban különbözik, hogy míg a nemi vágy fellobban, majd elhalványul, addig a megszállottság folyton csak erősödik.

Minél több ideig hiszel ugyanis valamiben, annál erősebb lesz az érzés, és végül kialakul a megszállottság. Az érzelmek ezen fajtája azért is veszélyes, mert az ilyen ember agya egyedül egy másik emberre van hangolva. Ennek következtében az illető elveszíti a saját személyiségét. Ez pedig egy ördögi körhöz vezet. Az elveszett személyiség pedig csak tovább növeli a vonzalmat. Az illető ugyanis egyre inkább olyan szeretne lenni, amilyenre ideálja vágyik.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a viszonzatlan szerelem is rögeszmévé válhat. Így előfordulhat, hogy egy nem létező kapcsolatban hisz az illető, ez pedig már komoly orvosi és pszichés problémákat okozhat. De a megszállottság kezdete az is, ha az egyik fél sokkal több energiát öl a kapcsolatba, mint a másik, csak azért, hogy megfeleljen neki.

Hogy honnan lehet megkülönböztetni őket? A valódi szerelem építő, míg a rögeszme romboló. Ha úgy érzed, hogy elvesztél és folyamatosan csak a párod kedvére akarsz tenni, de közben ő alig tesz meg érted valamit, továbbá úgy érzed, hogy minden perce az életednek ő körülötte forog, akkor lehet, hogy megszállottsággal küzdesz.

Vágyódás a régi után

Talán az összes érzelem közül ez az egyik leggyakoribb. A visszavágyódás állapota akkor következik be, amikor az ember egy régi kapcsolat után nagyon gyorsan egy újba kezd. Ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben sajnos nem szerelmen alapulnak, hanem sokkal inkább a magányból táplálkoznak. Hamara kiderül, hogy az új kapcsolat csak ideig-óráig feledteti a régi kapcsolatot.

A visszavágyódást szintén gyakran keverik össze a szerelemmel, ennek oka egyszerű. Az új kapcsolatban ugyanis legalább az egyik fél, vagy van, hogy mindkettő szeretne szerelmes lenni. Egyszer ugyanis már megtapasztalták, hogy milyen jó szerelmesnek lenni, és milyen jó szeretve lenni, és most ezt akarják visszakapni. Ám, ha ezt az új kapcsoaltban nem sikerül megvalósítani, ez a kapcsolat nem lesz más, mint vágyódás a régi után, egy olyan dolog után, amelyet elvesztettek, és most szeretnének visszakapni. Az ilyen kapcsolatokban az emberek úgy érzik, hogy szerelmesek, valójában azonban csak a régit akarják visszahozni és a rendezetlen érzéseiket eltusolni.

(Cs.B.; Forrás: teenadvice)

Kapcsolódó címkék

szerelem