szerelem
#Lélek

8 mítosz a párkapcsolatokról

2017.06.07.
3 perces olvasási idő

Kapcsolatban élni nem egyszerű. Lépten-nyomon valamilyen nehézségbe ütközünk vagy valami külső hatás teszi próbára párkapcsolatunkat. Íme, néhány legenda, amiről azért jobb, ha te is tudsz.

Ha nem a legjobb barátunk henceg előttünk irigylésre méltó szerelmi életével, akkor egy romantikus film ébreszt bennünk vágyakat és hagy maga után űrt. Ha nem a tévé sugallja, milyennek kellene lennie egy ideális kapcsolatnak, akkor biztosan valamilyen „segítő-szándékú, okos” könyvből tudjuk meg, milyen az. Csodálkozunk, hogy ennyi kapcsolatmítosz létezik?

Itt van néhány azon általános téveszmék közül, amelyeket, ha komolyan veszel, nem kevés szívfájdalmat okozhatnak neked, aztán pedig irány a párterápia.

1. A szerelem mindent legyőz

Bizony, azok a tipikus hollywoodi közhelyek! A filmekben a párocskák kéz a kézben andalognak, nevetgélnek, játszadoznak a naplementébe burkolózó tengerparton. A valóság viszont valami egészen más. Egyszer vége lesz a mézes heteknek, és az agyunk sem termeli tovább azokat a hormonokat, amelyek ködén át az életünk egy ragacsos rózsaszín felhő. Előbb-utóbb a hétköznapok problémái is teret kapnak. A szerelem segíthet meghozni komoly döntéseket, mint például a gyermekvállalás, pénzügyi kérdések, segíthet elérni céljainkat, de nem mindig nyújt védelmet magával az élettel szemben.

2. A jól működő kapcsolatokban nincsenek konfliktusok

Több mint valószínű, hogy a többségünk nem olyan kapcsolatban él, amelyben legnagyobb az egyetértés, soha egy összezörrenés, minden olyan irigylésre méltóan egyszerű. Valljuk be, ez azért meglehetősen unalmas lenne. A vitatkozás, ha okosan csináljuk, hasznára is válhat egy kapcsolatnak. Tekintsük a konfliktusokra hasznos eszközként, amik segítségével talán sikerül feltérképeznünk a miérteket, és tisztábban látjuk, hogyan is működik a párkapcsolatunk. Plusz egy kis veszekedés még jól is elsülhet. Itt kell megemlítenünk annak a bizonyos „békülési szexnek” jótékony hatásait. Ugye, ismerős?

3.A társam legyen a legjobb barátom

Hm, de miért is? Nem az a személy a legjobb barátod, akinek szükség esetén kiöntheted a szíved akár a párodról és a nehézségeitekről is? Sokan úgy gondolják, hogy a partnernek kell betölteni minden fontos szerepet az életükben. Ő a szerető, az apa, a kenyérkereső stb. a családban, nagy terhet helyezve ezzel párjuk vállára, ami megviseli a kapcsolatot is. Szét kell választani a legjobb barát és a partner szerepét egymástól. Ne kell félni, az intimitás nem csorbul ezzel, talán még erősebb is lesz a kötelék köztetek.

4. A szex nem fontos egy jó kapcsolatban

Oké, a szex nem minden, de határozattan döntő tud lenni, főleg, ha a hiányáról beszélünk. Ha a szexről van szó, ne feltétlenül csak a fizikai aktusra gondoljunk. A kulcsszó az intimitás. A fizikai érintkezés, az ölelés és a csókok hiánya, az elutasítás nagyon rossz irányba viheti el a párkapcsolatot.

A szexuális életed intenzitása, élvezeti szintje fontos tükörképe annak, hogyan működnek a dolgaid az élet más területén. Például, ha mindketten mozgalmas életet éltek, valószínű, hogy a hálószobában sem fordítotok egymásra kellő időt. Egy szó, mint száz, biztosítsatok magatoknak szabadidőt, amiben csak egymással foglakoztok.

5. Társamnak feltétel nélkül kell szeretnie engem

Hoppá, megint csak egy szép hoolywoodi mítosz. Feltétel nélküli szeretet csupán gyerek és szülő között létezik, de ott sem mindig. Az elvárás, hogy az az ember, aki ismeretlenként sétált be az életedbe, aki nem teremtett, nem szült és nem nevelt fel téged, mégis feltétel nélkül szeressen minden hibáddal és hiányosságoddal együtt, kissé naiv és nevetséges. Egyetlen személy vagy kapcsolat sem tökéletes, és ez az, ami miatt mindez olyan változatos és érdekes.

6. Ha a megfelelő kapcsolatban élsz, senki mást nem találsz vonzónak

Aham, ez így van, George Clooney meglehetősen undorító… Mindannyian szeretjük hallgatni, ahogy a párunk közönyösen arról győz meg minket, hogy a hosszú lábú szőke bombázó, aki éppen az előbb tipegett el mellette, eléggé átlagos volt (már ha egyáltalán észrevette a nőt). Lássuk be, mi sem úgy vagyunk teremtve, hogy teljes közönnyel, figyelmen kívül hagyjuk a szép dolgokat. Megcsodálni a szépet természetes ösztön, nem szabad, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat emiatt.

7. Egy jó kapcsolatban a partnernek minden érzésünkről tudnia kell

Biztonságban érzed magad a kapcsolatodban, így természetes, hogy szeretnéd minden egyes gondolatodat megosztani a kedveseddel. Próbáld cenzúrázni azokat a dolgokat, amiket ki akarsz beszélni magadból, hiszen ez a fajta meggondolatlan „őszinteségi roham” a jövőben még akár támadási felületet is biztosíthat. Meglehet, számodra megkönnyebbülést hozhat, ha megosztod, mi nyomja a szívedet, de a párkapcsolatodnak sokat árthat, különösen ha olyan dologról van szó, amit nem könnyű megemészteni. Fogd vissza kicsit magad, mielőtt bármibe is belekezdenél vegyél egy nagy levegőt, hiszen a kimondott szavakat visszaszívni már nem lehet.

8. A jól működő kapcsolat alapja a közös érdeklődési kör

Megütötted a főnyereményt, ha olyasvalakit találtál magad mellé, aki osztozik veled az odaadó rajongásban, ami a virágültetéshez fűz, bár amennyiben egy üzletkötő a kedvesed, meglehet, hogy akad egy kis problémád ezzel. A legfontosabb, hogy a valóban fontos témákban egyetértsetek, például, hogy mit gondol a gyerekvállalásról, hogyan vélekedik a rasszizmusról stb. És az, hogy nem különösebben rajong a virágpiacokért…nos, hát ez van.

Egy egészséges kapcsolat titka, hogy a feleknek részben ragaszkodniuk kell függetlenségükhöz: a külön töltött programokhoz, szabadidőhöz, amit saját hobbijukra fordíthatnak. Hiszen miről is tudnátok beszélgetni, ha mindent együtt csináltok?

(Forrás: Fókuszban a Nő)