szerelem
#Lélek

4 stratégia a szerelmi cívódás elkerülésére

2021.02.19.
2 perces olvasási idő

Tudod, hogy megy ez: néha úgy érzed, annyira szereted a barátodat, hogy felfalnád, míg máskor pont az ellenkezőjét érzed. Nos, a legújabb kutatások szerint teljesen normális, hogyha egyszerre érzel szerelmet és gyűlöletet.

Ez azért van, mert a végletes érzések az agyad ugyanazon területén keletkeznek – és ez a terület felelős a dühért is. Ez pedig megmagyarázza, hogy a párok miért is veszekednek újból és újból.

„A veszekedés, vitatkozás annak a jele, hogy a kapcsolatotok erős és szenvedélyes, valamint hogy annyira bíztok egymásban, hogy úgy fejezitek ki a negatív érzéseiteket, hogy nem féltek attól, hogy elveszítenétek egymást” - állítja Bonnie Eaker Weil, a Make Up, Don't Break Up című könyv szerzője. Természetesen jó és rossz módjai is vannak a félreértések megoldásának – mi pedig bemutatjuk nektek ezeket.civódás

Használd a füleidet a szád helyett

Ha már te is úgy érzed, hogy úgy viselkedsz, mint egy beakadt lemezlejátszó, nyomd meg a szünet gombot. Kutatások is kimutatják, hogy a boldogtalan párok állandóan kétségbeesettségüket ismétlik és hallatják, ami pedig sosem vezet jóhoz. Ha állandóan elbeszéltek egymás mellett és nem figyeltek oda a másikra, akkor a kapcsolatotok könnyen zátonyra futhat!

Ne személyeskedj

Egy szenvedélyes vitában gyakran kifordulhattok magatokból. A probléma maga az, hogy a heves érzelmek következtében olyanokat mondhattok egymásnak, amik bántják a másik érzéseit, ezek pedig utólag nem begyógyítható sebeket okoznak.

Egy, a Chicagói Egyetemen végzett kutatás szerint, az agynak van egy része, amelynek köszönhetően a kellemetlen hírekre sokkal érzékenyebben reagálunk. Miért? A kőkorszak óta a túlélésünk azon múlik, hogy mennyire hatékonyan tudunk kihátrálni a veszélyes helyzetekből, így az agyunk védekező rendszere lehetetlenné teszi, hogy elkerülje a figyelmünket egy kényelmetlen helyzet.

Éppen ezért kell minimalizálni a szavaink negatív töltetét. Hiszen a célunk nem az, hogy bántsuk a másikat, hanem hogy megoldjunk egy problémát. Szóval ahelyett, hogy azt mondanád: „Annyira lusta vagy!” - inkább próbálkozz ezzel: „Én próbálok minden lehetőt megtenni a kényelmünk érdekében, így jól esne, ha néha te is kivennéd a részedet a feladatokból.”

Amikor nem a győzelem a fontos

Bár lehet, hogy jó „játék” az ilyen vita, de a nyertes nem úgy kerül ki, hogy egyikőtök visszavonul a hálószobába a másik sebzett szívével a kezében. Nem az a lényeg, hogy melyikőtöknek van igaza, hanem az, hogy hogyan találtok közös megoldást. A lényeg, hogy megbeszéljétek a problémát és belássátok, hogy valamin változtatni kell.

Elsőként keressetek valamit, amiben mindketten egyetértettek (még ha be is kell vallanod, hogy valóban túl sok SMS-t küldtél neki, amíg bulizni volt a haverjaival). Majd fókuszáljatok arra, hogy olyan, megfelelő kompromisszumot kössetek, amivel mindketten boldogok vagytok. Például mondd azt: „Igen, tudom milyen idegesítő lehet, amikor üzenetekkel bombázlak, de mindig nagyon félek, amikor nem kapok választ és nem tudom, mi van veled. Keressünk egy olyan megoldást, aminek segítségével ezt kényelmesen megoldhatjuk.” Ugye mennyivel egyszerűbb így, mint egymást fejét a falba verni? :)

Mindig emlékezz rá, hogy egy pár vagytok

Persze, ez egy fura pont, de ha vitatkozás közben pozitív érzelmeket fejeztek ki, akkor a kapcsolatotok sokkal kielégítőbb és eredményesebb lesz, egy nemrég publikált tanulmány szerint. Amikor a párok képesek nyitottan, egymás megérintésével és még egy kis humorral is kezelni a vitákat, akkor a harsányabb, bántók szavaknak is kisebb az erejük. Az ilyen pozitív tetteknek, részleteknek az a mondanivalójuk, hogy még mindig szeretitek egymást és bíztok a kapcsolatotokban, még a legrosszabb időszakokban is.

És még tovább is mehettek a játékos ugratás közben – azok a párok, akik finoman húzzák egymás egy konfliktus alatt, akkor akár még több szerelmet is érezhetnek egymás iránt, amikor véget ért a félreértés. Ez jelentheti azt, hogy vicces becenevekkel illetitek egymást, kifigurázzátok a másik viselkedését. Csak óvakodj, nehogy olyan hozzászólásaid legyenek, melyek sebet üthetnek a másik önbizalmán – ilyenek az intellektusra, személyes higiéniára és ágyban való viselkedésre vonatkozó megjegyzések.

Összefoglalásképpen: még ha a srácnak meg is van a képessége arra, hogy megőrjítsen, a lényeg, hogy a viták közben is próbálj meg emlékezni arra, hogy mennyire szereted. Ha ez sikerül, akkor a kapcsolatotok a legnehezebb pillanatokat is át fogja vészelni, és megerősödve folytathatjátok tovább az utatokat.

(KamaszPanasz - Gy. A., womenshealth.com)