vita
#Lélek

Az első vita a barátoddal/barátnőddel

2010.11.01.
2 perces olvasási idő

Az első komolyabb vita rendkívül bosszantó, fájdalmas, egy kapcsolat fontos fordulópontja is lehet. Tanuld meg, hogyan lehetsz úrrá első konfliktusotokon, hogyan lehet a vitás helyzeteket kezelni, s nem utolsósorban ideje az egymással folytatott kommunikációt fejleszteni.

1. Ne feledd, hogy a konfliktusok az élet természetes velejárói, s okosan kezelve a kapcsolatok épülését szolgálják. Ha huzamosabb ideig vagy összezárva valakivel, nem hazudtolhatod meg önmagad, s – ha vita is kerekedik belőle – finoman hangot kell adnod a másokétól eltérő véleményednek.

első vita2. Egy kapcsolat biztos építőköve, ha az érintettek képesek a vitás helyzetek feloldására. A konfliktusok ésszerű kezelésével a kapcsolat szilárd alapokra helyeződik.

3. Maradj higgadt, ha vitára kerül a sor. Az összezördülés nem valami kellemes dolog, de nem is olyan félelmetes. Minél inkább képes vagy kézben tartani kitörni igyekvő indulataidat, annál könnyebb konszenzusra jutni egymással.

4. Mérlegeld a másik véleményét. Senki sem tökéletes, lehet, hogy amit, vagy ahogyan mondtál sértő volt a partnered számára. Most megtanulhatod, mi a szerelmed érzékeny pontja, s hogyan lehet azt bölcsen, finoman megközelíteni.

5. Ha vitába keveredtek egymással, tisztázzátok, hogy mi a konfliktus oka. Kellemetlen múltbeli élmények okozzák a feszültséget? Esetleg valamiféle bizonytalansági tényező áll a háttérben? Beszéljétek meg, mit tehettek egymásért.

6. Ha úgy gondolod, hangsúlyozd ki, hogy kettőtök kapcsolata mindennél fontosabb számodra. Nézz a másik szemébe, hogy érezze a szavaid súlyát.

7. Érdemes tisztázni, valójában mi okból folyik köztetek a vita. Véleménykülönbségből fakadó ellentét, esetleg valami súlyosabb dolog – megcsalás, hazugság, lopás stb. - áll a háttérben?

8. Ha te vagy az, aki súlyos hibát követett el, tudnod kell, mivel lehet a másik fél bizalmát visszaszerezned. Ha hibáztál, ne késlekedj bocsánatot kérni, és igyekezz minél előbb változtatni a galibát okozó viselkedéseden.

9. A legtöbb esetben a történet nem fekete-fehér: mindenki számára elfogadható kompromisszumokra van szükség mindkét fél részéről. Mérlegeld, hogy mire vagy képes a kapcsolat fennmaradása érdekében, s hogy mit vársz a partneredtől, ő mit tegyen meg értetek.

10. Ügyeljetek az erőviszonyokra. Lehet, hogy a békesség kedvéért az egyiknek többet kell feladni, mint a másiknak. Mérlegeld, érdemes-e görcsösen ragaszkodnod valamihez, ami egyikőtök számára sem hozhat megelégedést. Ha a konszenzus által te jársz jobban, a következő vitás helyzetben igyekezz kicsit visszafogni a véleményedhez való görcsös ragaszkodást.

11. Vedd észre, hogy a társad másképp szemléli a világot, mint te. Tegyetek fel kérdéseket egymásnak, hogy megértsétek egymás világlátását, s hogy mit vártok a kapcsolattól. Ha úgy érzed, hogy szerelmedet bosszantják a barátaid buta beszólásai, pletykái, holott te ügyet sem vetsz a semmitmondó megjegyzésekre, keress alkalmat a kínos ügyek tisztázására.

12. Ha végére értetek a vitának, nevessetek nagyokat, mókázzatok, hogy a harapós hangulat mielőbb elillanjon.

13. Lehet, hogy a szóban forgó helyzet még többször is teremt majd köztetek konfliktushelyzetet, s érzed, hogy görcsbe rándul a gyomrod miatta. Ha ez előfordulna, feltétlenül tisztázzatok az ügyet, mindenképpen nyugodt hangnemben, s törekedjetek a kompromisszumos megoldásra.

(Forrás: About.com - O.K.T.)