egyetértés
#Lélek

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet

2023.10.02.
1 perces olvasási idő

Könnyebb egyetérteni, mint nem egyetérteni. De sokat tanulhatunk azokból a beszélgetésekből, ahol hiába nem értenek egyet a felek, mégis tudnak racionálisan hallgatni és beszélgetni.

Sajnos sokan gyakran részben vagy teljesen elzárkózunk a nézeteltérések elől, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan akarjuk. Ez az 5 tipp segíthet abban, hogy a nézeteltérések építő jellegűek maradjanak – akár egy szülővel, baráttal vagy bárki mással beszélsz.

Ne tedd személyessé. Ha ideges leszel, segíthet, hogy nem a személy, (a szülő vagy barát, edző, munkatárs stb.) zavar, csak az ötletével vagy koncepciójával nem értesz egyet.

Kerüld el, hogy a másik fél lemondjon az elképzeléseiről vagy meggyőződéseiről. Ha valaha is megtörtént már veled hasonló szituáció, akkor tudod, milyen értékes a tiszteletteljes beszéd és viselkedés. Tehát ahelyett, hogy azt mondanád, amire gondolsz ("Ez egy hülye ötlet!"), próbáld meg inkább ezt: "Nem értek egyet, mert..." Állj ellen a kísértésnek, hogy kiabálj, szarkasztikus legyél vagy becsmérlő megjegyzéseket tegyél, így sokkal nagyobb esélyed lesz rá, hogy megértesd valakivel az álláspontodat.

Használd az „én” szócskát, hogy közöld, hogyan érzed magad, mit gondolsz, és mire van szükséged egy ilyen helyzetben. A „te” kijelentések használata vitathatónak tűnhet. Ha például azt mondod anyukádnak vagy az osztálytársadnak: „Mindig emlékeztess a szerdai feladataimra, amikor tudod, hogy sok házi feladatom van”, egészen más hangvételű, mint a „nyomást érzek, mert sok házi feladatom lesz ma este”. Meg tudom csinálni holnap ezeket a feladatokat?"

Hallgasd meg a másik nézőpontját is. A jó hallgatóság egy módja annak, hogy megmutasd, hogy tiszteled és megérted a másik személy nézőpontját. Így valószínűbb, hogy ő is ezt fogja tenni érted. Amikor a másik beszél, próbáld megállni, hogy arra gondolsz, miért nem értesz egyet, vagy mit fogsz mondani ezután. Ehelyett összpontosíts arra, amit mondanak. Amikor rajtad a sor, hogy beszélj, ismételd meg a másik személy kulcsfontosságú mondatait, amelyek megmutatják, hogy hallgattad és hallottad is az elhangzottakat. Ezután higgadtan vázold fel, hogy miért nem értesz egyet.

Nyugodtan, higgadtan. Ez a legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy a beszélgetés ne fajuljon el. Természetesen óriási kihívás higgadtnak és racionálisnak maradni, ha dühös vagy szenvedélyes vagy valami miatt – különösen, ha az, akivel beszélgetsz, kijön a sodrából. Lehet, hogy neked kell érettnek lenned, aki irányítja a beszélgetést, még akkor is, ha a másik személy például egy szülő, akinek jobban kellene tudnia.

A tisztelet mellett, ha segítőkészek és figyelmesek vagyunk a családtagokkal, a tanárokkal vagy az edzőkkel a mindennapi cselekedeteink során, az segít mindannyiunknak (a szülőknek is!) alapot teremteni azokra az időszakokra, amikor esetleg nem értünk egyet.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)