konfliktus
#Lélek

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért

2023.09.10.
2 perces olvasási idő

Konfliktusokba az életünk bármely területén kerülhetünk: iskola, baráti vagy családi kapcsolatok, munkahely, párkapcsolat. A konfliktus a mindennapok természetes velejárója, mellyel mindannyiunknak meg kell küzdeni. Egy vita közben azonban hajlamosak vagyunk érzelmeink rabjává válni, és nem tisztán gondolkodni. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy hamarabb visszataláljunk a józan gondolkodáshoz.

Tegyél fel magadnak kérdéseket

Egy vita hevében megeshet, hogy elönti agyunkat a sűrű köd, és mi magunk sem ismerjük fel, hogy tulajdonképpen mi a problémánk. Pedig az első lépés mindenképpen az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hogyan viszonyulunk az adott helyzethez. Lehetséges például, hogy egy teljesen jelentéktelen ügy miatt robbant ki a vita, de a probléma gyökere egészen máshol található.

Tipp: Segítsd magadat kérdésekkel. Mi az, ami engem ebben a helyzetben igazán bánt? Megfelelően fejeztem ki magamat? Jogos volt a viselkedésem?

Fogalmazd át a mondanivalódat

Gyakran nem azzal van a gond, amit mondunk, hanem azzal, ahogyan mondjuk. Két mondat jelentheti ugyanazt, de máshogy fogalmazva egészen új megvilágításba kerülhet az eredeti tartalom.

Tipp: Fogalmazd át a mondanivalódat a következő példák segítségével.

Félreérted, amit mondok. Helyette: Ezt nem így értettem.

Túlreagálod az egészet. Helyette: El tudnád magyarázni, hogy pontosan mi esett rosszul?

Nem tudom, mégis mit vársz tőlem. Helyette: Hogy tudnánk együtt javítani a helyzeten?

Kerüld a céltalan, bántó megjegyzéseket

Egy idő után eljuthat a vita egy olyan pontra, amikor már csak egymás fejéhez vágjátok a múltbéli sérelmeiteket, esetleg a másik személyiségét kritizáljátok bántó megjegyzésekkel. Forró fejjel, egy vita közepében innen már nehéz visszafordulni, hiszen ilyenkor mindenkit elöntenek a saját érzelmei, és csak a saját sértettségét látja. Ezek a megjegyzések azonban amellett, hogy egyáltalán nem mozdítják előre a folyamatot, mély sebeket tudnak okozni mind a kettőtökben.

Tipp: A legjobb megelőzni a bajt, és megőrizni a hidegvéredet, valamint nyugodtan megbeszélni a problémát. Amint úgy érzitek azonban, hogy eljutottatok erre a pontra, próbáljatok meg elvonulni egy kicsit. Mindenki szánjon egy kis időt arra, hogy lenyugodjon, és átgondolja mindazt, ami a fejében van. Fontos, hogy ez az időszak tényleg az átgondolásról szóljon. Nyugodtan felteheted magadnak a fentebb említett kérdéseket, hogy közelebb kerülj a megoldáshoz.

Tartsátok szem előtt a közös célt

Egy veszekedés kellős közepén gyakran elfelejtjük, hogy igazából mit szeretnénk ezzel elérni, hová akarunk eljutni. Hiszen a cél sosem egymásnak a bántása, hanem a kompromisszum megtalálása.

Tipp: Tudatosítsátok magatokban és egymásban is, hogy mind a kettőtöknek ugyanaz a célja: minél előbb kibékülni és megtalálni a kompromisszumos megoldást. Ha szokássá válik, hogy erre emlékeztetitek egymást, akkor hamarabb tudtok majd a megoldásra is fókuszálni.

Az egyik legfontosabb dolog pedig az, hogy tartsuk észben: a konfliktusoknak jótékony hatása is van az életünkre. Segítségükkel sokat tanulhatunk önmagunkról, kapcsolatainkról, viselkedésünkről, ezek által pedig rengeteget fejlődhetünk mi magunk is.

(Szerző: Kedves Flóra, pszichológus)