nyár
#Lélek

Hogyan találj barátokat a nyári táborban?

2024.07.03.
2 perces olvasási idő

Itt a nyár, a nyári táborok időszaka elkezdődött. Lehet, hogy a kajak tábor veszélyesen izgalmasra sikerül, de az is lehet, hogy benti foglalkozásokra ítélnek titeket, de egy azért biztos: sok új emberrel fogsz találkozni. Jó lenne új barátokra szert tenni, vagy átvészelni azokat a kínos pillanatokat, amikor még senki sem ismer senkit? Segítünk!

Kérdezz és kérdezz!

Minden emberben van egy közös dolog, van egy téma, amiről mindenki imád beszélni: saját magáról. Igaz? A téma kimeríthetetlen, főleg ha az ember ismeretlennel találkozik. Bármilyen hihetetlen is, úgy lehet a legkönnyebben beilleszkedni egy csoportba, és a lehető legtöbb barátot szerezni, ha a másikat helyezzük az előtérbe.

Barátnők

Tehát, ha találkozol valakivel, tedd félre a gyomorgörcsödet, és ismerd meg a másik embert! Tudj meg mindent róla, mit szeret, mi a hobbija, mi a kedvenc tárgya, mit utál (erről talán sokkal könnyebb is mesélni). Aztán megindul a sztorizás arról, hogy xy tanárral, tantárggyal, vagy baráttal mi minden történt. Ha azt látja, hogy őszintén kíváncsi vagy rá, akkor hamar megnyílik, és észrevétlenül barátokká váltok.

Mesélj magadról!

A barátkozás második alapszabálya: ossz meg valamit te is magadról. Tehát a beszélgetés a másik személyre fókuszáljon, de ha találsz valami hasonlóságot, akkor azt oszd meg vele! „Nem mondod? Két hete pont én is…”

Gondold végig: Ki a legjobb barátod? Milyen hasonló tulajdonságotok, érdeklődési körötök van? Biztosra veszem, hogy nem egy dolgot tudtál felsorolni. Nyilván a közös érdeklődési kör jó alapot nyújtott barátságotok kezdetén. Egy új ismeretség esetén lehet ezt tudatosan is alakítani: keress valami közöset.

Ne akárki legyen

Ha azzal a lendülettel mész oda az emberekhez, hogy „csak-azért-is-itt-mindenki-a-barátom-lesz”, biztosra vehetjük, hogy nem jársz sikerrel. Az erőltetett hozzáállást a többiek is megérzik. Csak olyanokkal barátkozz, akik elsőre szimpatikusnak tűnnek. Mondjuk, ha látsz valakit, aki éppen durván beszólt egy ismerősödnek, nyilván nem kívánod őt a kebledre ölelni és mélyebben megismerni. Csak olyan beszélgető partnert keress, akivel azonnal találsz valamilyen kapcsolódási pontot.

Segíts másoknak!

Az ismerkedést nagyban segíti, ha segítesz a körülötted lévő embereken. Pl. a buszba pakoláskor felsegíted a táskáját vagy csak egyszerűen megkínálod az elemózsiádból. Máris van miről beszélni.

Segíts a barátodnak, ha szüksége van rád!
Látszólag könnyű barátnak lenni, vagyis amikor boldog vagy, és élvezed az életet, akkor minden rendben van, ám amint valamiféle probléma adódik, egyből elzárkózunk a segítségnyújtástól, és ott hagyjuk „barátunkat” nyakig a pácban. Tovább a cikkhez

Hogyan kezdj el egy beszélgetést?

Figyeld meg, hogy hogyan ismerkednek az emberek az utcán. Bár látszólag mindenki rohan, azért egy-két szót el lehet csípni. Pl.: az eladótól kérnek egy kakaós csigát, ami sajnos elfogyott, a nagymama elkezd sajnálkozni, hogy az unokája ezt szereti, és már mesél is róla…

Bármi lehet kezdőmondat. Megjegyzed, hogy milyen meleg van a buszon, és megkérdezed őt is róla. Vagy ha látod, hogy a telefonján babrál, megkérdezhetsz valamit a telefonnal kapcsolatban. Pl.: „De jó az, én is ilyet szeretnék. Ezen van x program/játék?”

Légy őszinte, nyitott és kíváncsi! És még valami: ne félj megszólalni. Várhatjuk a sült galambot vagy, hogy egy ismerkedős emberke odalépjen hozzánk, és beszélgetni kezdjen velünk, de csodák azért nincsenek. Sokkal hamarabb szerezhetsz barátokat, ha megteszed az első lépést.

Nem baj, ha a tábor elején még azt gondolod, hogy egy héten át elválaszthatatlanok lesztek és nem így sül el. Nem kell örök barátokat keresned, csak olyan embereket, akikkel jól el vagy pár napig. Ne legyél csalódott, ha a tábor után soha nem beszéltek többé, hiszen mindenki visszatér a saját életébe, a saját barátai közé.

Legyél nyitott, beszélgess és ne gubózz be.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi pszichológus)