nyár
#Lélek

Hogyan találj barátokat a nyári táborban?

2023.07.13.
2 perces olvasási idő

Itt a nyár, a nyári táborok időszaka elkezdődött. Lehet, hogy a kajak tábor veszélyesen izgalmasra sikerül, de az is lehet, hogy benti foglalkozásokra ítélnek titeket, de egy azért biztos: sok új emberrel fogsz találkozni. Jó lenne új barátokra szert tenni, vagy átvészelni azokat a kínos pillanatokat amikor még senki sem ismer senkit?

Kérdezz és kérdezz!

Minden emberben van egy közös dolog, van egy téma, amiről mindenki imád beszélni: saját magáról. Igaz? A téma kimeríthetetlen, főleg ha az ember ismeretlennel találkozik. Bármilyen hihetetlen is, úgy lehet a legkönnyebben beilleszkedni egy csoportba, és a lehető legtöbb barátot szerezni, ha a másikat helyezzük az előtérbe.

Barátnők

Tehát ha találkozol valakivel, tedd félre a gyomorgörcsödet, és ismerd meg a másik embert! Tudj meg mindent róla, mit szeret, mi a hobbija, mi a kedvenc tárgya, mit utál (erről talán sokkal könnyebb is mesélni). Aztán megindul a sztorizás arról, hogy xy tanárral, tantárggyal, vagy baráttal mi minden történt. Ha azt látja, hogy őszintén kíváncsi vagy rá, akkor hamar megnyílik, és észrevétlenül barátokká váltok.

Mesélj magadról!

A barátkozás második alapszabálya: ossz meg valamit te is magadról. Tehát a beszélgetés a másik személyre fókuszáljon, de ha találsz valami hasonlóságot, akkor azt oszd meg vele! „Nem mondod? Két hete pont én is…”

Gondold végig: Ki a legjobb barátod? Milyen hasonló tulajdonságotok, érdeklődési körötök van? Biztosra veszem, hogy nem egy dolgot tudtál felsorolni. Nyilván a közös érdeklődési kör jó alapot nyújtott barátságotok kezdetén. Egy új ismeretség esetén lehet ezt tudatosan is alakítani: keress valami közöset.

Ne akárki legyen

Ha azzal a lendülettel mész oda az emberekhez, hogy „csak-azért-is-itt-mindenki-a-barátom-lesz”, biztosra vehetjük, hogy nem jársz sikerrel. Az erőltetett hozzáállást a többiek is megérzik. Csak olyanokkal barátkozz, akik elsőre szimpatikusnak tűnnek. Mondjuk, ha látsz valakit, aki éppen durván beszólt egy ismerősödnek, nyilván nem kívánod őt a kebledre ölelni és mélyebben megismerni. Csak olyan beszélgető partnert keress, akivel azonnal találsz valamilyen kapcsolódási pontot.

Segíts másoknak!

Az ismerkedést nagyban segíti, ha segítesz a körülötted lévő embereken. Pl. a buszba pakoláskor felsegíted a táskáját vagy csak egyszerűen megkínálod az elemózsiádból. Máris van miről beszélni.

Segíts a barátodnak, ha szüksége van rád!
Látszólag könnyű barátnak lenni, vagyis amikor boldog vagy, és élvezed az életet, akkor minden rendben van, ám amint valamiféle probléma adódik, egyből elzárkózunk a segítségnyújtástól, és ott hagyjuk „barátunkat” nyakig a pácban. Tovább a cikkhez

Hogyan kezdj el egy beszélgetést?

Figyeld meg, hogy hogyan ismerkednek az emberek az utcán. Bár látszólag mindenki rohan, azért egy-két szót el lehet csípni. Pl.: az eladótól kérnek egy kakaós csigát, ami sajnos elfogyott, a nagymama elkezd sajnálkozni, hogy az unokája ezt szereti, és már mesél is róla…

Bármi lehet kezdőmondat. Megjegyzed, hogy milyen meleg van a buszon, és megkérdezed őt is róla. Vagy ha látod, hogy a telefonján babrál, megkérdezhetsz valamit a telefonnal kapcsolatban. Pl.: „De jó az, én is ilyet szeretnék. Ezen van x program/játék?”

Légy őszinte, nyitott és kíváncsi! És még valami: ne félj megszólalni. Várhatjuk a sült galambot vagy, hogy egy ismerkedős emberke odalépjen hozzánk, és beszélgetni kezdjen velünk, de csodák azért nincsenek. Sokkal hamarabb szerezhetsz barátokat, ha megteszed az első lépést.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi pszichológus)