elpirul
#Lélek

Ha elpirulok, kinevetnek?

2013.08.04.
2 perces olvasási idő

Sok fiatal lány fél attól, hogy kedvezőtlen benyomást tesz a többiekre. Ez a bizonytalanság-érzés miatt pedig könnyen elpirulunk. Miért pirulnak el egyesek jobban, mint mások? Miért zavarja egyeseket, ha elpirulnak?

Mi a pirulás?

A pirulás egy egyszerű fiziológiai folyamat, amit génjeinkkel örökültünk. Akkor pirulunk el, amikor valamilyen érzelmi hatás ér minket, ennek hatására adrenalin termelődik, és az arc vérerei kitágulnak. Lehet-e szándékosan abbahagyni a pirulást? Lehet-e ellene tenni valamit? Egy nagyon egyszerű kísérlettel te is kipróbálhatod: állj a tükör elé, és koncentrálj nagyon erősen arra, hogy kipirosodsz. Sikerült? Aligha… A pirulás egy teljesen normális fiziológiai folyamat, melyen kevéssé tudunk uralkodni.

Mégis miért zavar a pirulás?

Vannak olyanok, akik félreértelmezik a szociális helyzeteket. Biztosan te is megfigyelted, hogy vannak olyanok, akik könnyen beilleszkednek egy társaságba, mások pedig összerezzenek, ha hozzájuk szól valaki. Alapfeltevéseik miatt ezeket a szociális helyzeteket félreértelmezik és negatívnak értékelik. Azaz, attól tartanak, hogy a többiek nem fogadják el őket, teljesítményük, viselkedésük vagy megjelenésük miatt. Akiket nagyon zavar a pirulás, rettegnek attól, hogy megszégyenülnek, hogy túlságosan magukra vonják mások figyelmét.

Minél inkább megijednek egy ilyen helyzetben, a szervezet annál inkább reagál, azaz annál több adrenalin termelődik, ami pedig az elpirulás fokozódásához vezet. Ez egy ördögi kör, amiből csak akkor lehet kilépni, ha megszabadulunk a biztonsági viselkedéseinktől és gondolatainkat új mederbe terüljük.

Mik azok a biztonsági viselkedések?

Biztonságkereső viselkedésnek nevezzük azt, amikor az egyén a katasztrófa helyzetet megpróbálja elkerülni. Például, ha valaki fél a bezártságtól, fél a liftben utazni, akkor ezt a helyzetet vagy elkerüli és gyalogol, vagy megvárja, amíg valakivel együtt liftezhet.

Ugyanúgy, amikor valaki a megszégyenüléstől, az elpirulástól fél, akkor megpróbál úgy viselkedni, hogy ne figyeljenek fel rá, kerüli a szemkontaktust. De ezek a viselkedésekkel pont azt lehet elérni, hogy felerősödnek a tünetek és nem tapasztalja meg azt, hogy esetleg nincs igaza. Nem tudja, hogy bár elpirult, ezzel senki sem foglalkozik. Ha megtapasztalja, hogy nincs vészhelyzet, szervezete is megnyugszik, és a pirulás is csökkenhet.

Képzeljünk egy olyan szituációt, ahol két ember beszélget. Egyikük elpirul, aztán folyton arra gondol, hogy „jaj, ugye nem veszi észre?”. Ha gondolataink folyamatosan a probléma körül keringenek, akkor igencsak unalmas beszélgetőtársakká válunk, hiszen nem tudunk a másik emberre figyelni. Ezért gyakori tanács, hogy felmerül ez a probléma, minden figyelmünket fordítsuk a másik emberre, és kérdezzünk tőle! Figyeljük meg az ő reakcióit. Milyen volt ez a beszélgetés? Természetesen sokkal érdekesebb mindkét fél számára, mert a figyelmet nem terelte el semmi sem.

Ha úgy érzed, hogy az elpirulás sok problémát okoz neked, keress fel egy pszichológust, akivel közösen megbeszélhetitek a biztonsági viselkedéseket, és kialakíthattok olyan új stratégiákat, amik csökkenthetik a félelmedet.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek