elpirul
#Testi problémák

Sokszor elpirulsz? Mi az oka?

2015.03.21.
2 perces olvasási idő

Vannak pirulós emberek, és vannak olyanok is, akik még soha életükben nem pirultak el. Furcsa dolog, nem is született eddig mindent elsöprő magyarázat rá.

„Az elpirulás minden kifejezés között a legsajátosabb és legelemibb”- írja Darwin, aki külön figyelmet szentelt ennek a jelenségnek. Szerinte öröklődhet a pirulás hajlama. Megfigyelt egy családot, ahol mind az apa, mind az anya, mind a gyerekek elpirultak a leglehetetlenebb szituációban is. De ami ennél is érdekesebb: a lányokon „földrajzilag” is ugyanott jelentek meg a pír rózsái, mint anyjukon.

Darwin tett még ezzel kapcsolatban egy fura felfedezést: szerinte azokban az országokban, ahol az emberek meztelenül vagy félmeztelenül járnak, az egész test is képes elpirulni.

Mi történik?

A pirulás ingerforrásának két tényezőt jelölt meg a tudomány. Az egyik a saját személyünk iránti figyelem, a másik az érzelmi érdekeltség. A pirulás feltételezi az öntudatot, a szégyenérzetet és önmagunk külső szemmel való megítélésének képességét. Talán ez az oka annak, hogy az elmebetegek ritkán pirulnak el.

Azt még könnyű is leírni, hogy fizikálisan mi történik ilyenkor. A bőrt tápláló erek kitágulnak, így nagyobb vérmennyiség áramlik beléjük. Ez az oka a vörösségnek és az azt kísérő bizsergő érzésnek. Általában egy-két másodpercig marad fenn ez az állapot.

Azt azonban, hogy miért is történik ez az elszenvedő szempontjából korántsem kellemes incidens, azt még nem tudták pontosan meghatározni a szakemberek.

Freud próbált magyarázatot találni rá. Természetesen a szexus körül keresve a megoldást. Elmélete szerint az elvörösödés összetett folyamat, amelyet elfojtott nemi késztetések (Freudtól nem is várhatnánk mást!) és exhibicionista vágyak váltanak ki. E burkolt formában közöljük másokkal erotikus ösztönzéseinket.

Bocsánatkérés?

Egy másik elmélet „kiengesztelési elmélet” néven híresült el. Eszerint a pirulással a mások elvesztett kegyét igyekszünk visszaszerezni. Egyfajta csoportnormával szembeni kihágás engesztelés kérése ez. Egy szimpla bocsánatkérés.

Az kétségtelen, hogy a társadalom befolyásolja a pirulást. Magunkban ugyanis képtelenek vagyunk elpirulni, csakis valamilyen közösségben nyílik rá alkalom. Érdekes, hogy a vakok is lehetnek a pirulás áldozatai.

Lehet kezelni a pirulást?

A pirulást nehéz kezelni, mivel bonyolult lélektani reakciók eredménye. Ha valakinek csak megemlítjük, hogy elpirult, már meg is indul a nem kívánt reakció. Ugyanígy, ha csak gondolunk rá, vörössé válunk egy pillanat alatt. Azt szokták tanácsolni az ettől szenvedőknek, hogy piruláskor szándékosan igyekezzenek a lehető legvörösebbre változni, ugyanis ez legtöbbször leblokkolja a folyamatot.

Sokan szégyellik a pirulásukat, de legalábbis idegesek tőle. Talán segít rajtuk két adat. A történetírók tanúsága szerint Caesar olyan katonákat válogatott össze seregébe, akik el tudtak pirulni. A cserkesz nők pedig, akik nagy pirulók hírében álltak, a szultáni szeráj legkedveltebbjei voltak.

Arról nem is szólva, hogy pszichológiai kísérletek igazolják: a piruló emberekkel rokonszenvez a többség. Szimpatikusnak találják ezt a képességet. Úgy gondolják, aki pirulni képes, az rossz ember nem lehet.