barátság
#Suli, munka

Klikkek és barátság- van különbség a kettő között?

2023.09.29.
3 perces olvasási idő

Neked is kezd eleged lenni a klikkesedésből? A trükkökből? Abból, hogy ugyanúgy kell kinézned, mint a többieknek? Mégsem mersz változtatni az öltözködéseden, nehogy kiközösítsenek? Félsz, hogy csoporton kívül maradsz, és pikkelni fognak rád az osztálytársaid?

„Lehetsz bármilyen: félénk, szégyenlős, okos, kedves, vicces, őrült, menő vagy béna, csak legyél önmagad. Ha a többiek kizárnak a klikkjeikből, találj valaki mást, akivel jól érzed magad, akinek a társaságában magadat adhatod: ez a dolog kulcsa. (Angeli, 14)

Mi a különbség a klikk és a baráti csoport között?

A baráti csoportok kialakulása normális és jó dolog. Van hova tartozz, és van kivel elmenj szórakozni. Baráti beszélgetések közben sok mindent megtanultok az emberi kapcsolatok működéséről, megtudjátok, hogy milyen értékek fontosak a másiknak. Támogatjátok egymást a nehéz helyzetekben, nem utolsó sorban pedig jól érzitek magatokat együtt.

Általában a hasonló érdeklődésű emberek között alakulnak ki a barátságok - van valami, amit mindannyian szerettek, így otthon érzitek magatokat a csoportban, és tudjátok, hogy bármilyen furcsán viselkedtek is, mindig megértésre találtok majd a barátaitok között.

Vannak hosszú ideig fennmaradó baráti közösségek, és olyanok is, melyek gyorsan átalakulnak, ahogy tagjai másfelé, más emberek iránt kezdenek el érdeklődni. Az emberek mozoghatnak is a különböző csoportok között, sőt lehetnek olyanok, akik egyszerre tagjai több csoportnak is. Még egy adott csoporton belül is alakulhatnak szorosabb és kevésbé szoros barátságok.

Mi a helyzet a klikkekkel?

A klikkek olyan zárt csoportok, ahol a tagoknak meghatározott módon kell viselkedniük ahhoz, hogy bent maradhassanak. Sokszor már nem is a közös érdeklődés tartja össze őket, hanem a népszerűség iránti vágy. Úgy tesznek, mintha az ő klikkjük magasabb rendű lenne a többinél, és megpróbálják elhitetni a kívül rekedtekkel hogy a klikk tagjai „jobbak” mindenkinél.

A klikkben lévők kiközösítéssel vagy gonoszkodással megkeseríthetik mások életét és kipécéznek bizonyos embereket csak azért, mert máshogy viselkednek, vagy máshogy néznek ki, mint ők. Egy baráti társasággal ellentétben, ahol az emberek szabadon nyithatnak mások felé, a klikk tagjai csakis együtt programoznak: egymás mellett ülnek a suliban, és együtt töltik a délutánt - csak és kizárólag a legmenőbb emberekkel.

Sokan úgy gondolják, egy ilyen klikkhez tartozni jobb, mint egyedül maradni. Később azonban rájönnek, hogy a csoporthoz tartozás miatt rengeteg szabályt és nyomást kell elviselniük. Elkezdenek amiatt aggódni, hogy ők maguk mikor fognak kikerülni a csoportból, előbb vagy utóbb pedig rájönnek, hogy nem igazi barátok veszik őket körül - hiszen a barátok nem követelőznek, és nem parancsolgatnak az embernek.

Miért vonzóak mégis a klikkek?

Egyeseket a népszerűség iránti vágy tart a klikkben, mások egyszerűen félnek a kirekesztődéstől. A klikk lehetőséget kínál a vezető egyéniségeknek az irányításra, az alkalmazkodóknak pedig az alkalmazkodásra. Nekik el kell fogadniuk, hogy a bent maradás érdekében meg kell elégedniük a korlátozott szabadsággal.

Az, hogy a klikkbe beléphet-e valaki vagy sem, általában a vezető dönti el. Attól még, hogy az új lány helyes és népszerű, nem biztos, hogy bekerülhet egy kialakult klikkbe – ugyanis sikerességével, magabiztosságával veszélyeztetné az aktuális vezető pozícióját. Az is lehet, hogy a barátnőit megpróbálják a csoporthoz csábítani, őt pedig teljesen kiközösíteni, nehogy túlságosan népszerűvé váljon az osztályban.

Klikken belül

A klikken belül sem olyan rózsás a helyzet, mint gondolnánk. Higgyétek el, a vezető legalább annyit aggódik a népszerűsége miatt, mint a többiek. Mindenki fél, hogy elveszíti a csoportbeli pozícióját, ezért pletykákkal és áskálódással igyekeznek biztosítani a saját helyüket. Nagy ritkán sikerül csak megtartani a klikken kívüli barátaikat a csoport nyomása miatt.

Van, hogy az emberek úgy döntenek: ki szeretnének lépni egy adott klikkből. Ehhez sok bátorságra van szükségük, bár a gimnázium vége felé, a klikkek lazulásával ez a feladat is könnyebbé válik.

Túlélési tippek:

Ismerd meg magad. A klikkekkel való találkozás jó alkalom arra, hogy tudatosítsd magadban az értékeidet, érdeklődésedet, meggyőződéseidet. A csoporthoz tartozással csak elismeréshez szeretnél jutni, vagy valóban hozzájuk hasonlóan gondolkozol? A baráti társaságod kezd elklikkesedni? Hogyan befolyásolják a barátaid a Te megítélésedet?

Ragaszkodj a hobbidhoz. Ne add fel őket akkor se, ha a többiek ezt kívánják tőled. És a többiek miatt ne pazarold az időd és a pénzed olyan dolgokra, amelyek nem érdekelnek igazán.

Legyél nyitott új kapcsolatokra. Ha elfogadod a klikk szabályait, lehet, hogy nem ismerkedsz meg igazán hozzád illő emberekkel. Legyél nyitott, és ha úgy érzed, nem tartozol többé a csoporthoz, keress más embereket, akikkel együtt lehetsz.

Mondj véleményt. Ha barátaid elkezdenek „klikkesen” viselkedni, tudasd velük, hogy ez zavar. Ha nem mersz nyíltan felszólalni, legjobb, ha egyszerűen nem veszel részt azokban a dolgokban, amiket nem tartasz helyesnek. Szólj egy tanárnak amennyiben az osztály valamelyik klikkje gonoszan viselkedik az egyik osztálytársaddal.

Maradj önmagad. Egyedül Te vagy felelős a viselkedésedért, ezért ne hagyd, hogy mások vezessenek. Az igazi barátok tiszteletben tartják gondolkodásmódodat, jogaidat és döntéseidet.

Ha pedig tudni szeretnéd a legbiztosabb tippet, ami igaz barátsághoz vezet, íme itt van: Légy önmagad barátja. Egy jó barát érdeklődő, megbízható, figyelmes, gondoskodó, őszinte és kedves. Ha mindezt meg tudod adni a többieknek, hozzád hasonló barátokra számíthatsz.

(KamaszPanasz - M.N.)