önbizalom
#Suli, munka

Rád szálltak a többiek? Van megoldás!

2023.11.09.
1 perces olvasási idő

Úgy érzed, hogy az iskolai cikizések miatt egy bátortalan, visszahúzódó, szorongó tini lettél? Hogy ne férkőzhessen senki a közeledbe, láthatatlan és áthatolhatatlan falat vontál magad köré? Elkerülöd az embereket, és már ők is elkerülnek téged? Ideje változtatnod!

A folytonos sértegetéstől, cikizéstől szenvedő fiatalok iskolatársaikat ostoba, sznob szörnyetegnek tekintik, és messze kerülik a társaságukat. A bántó megjegyzések miatt kitaszítottnak érzik magukat, és a negatív tapasztalatok miatt az egész világhoz ellenségesen viszonyulnak.

Miért bántanak?

Van, akit azért pécéznek ki a nagymenők, mert jó matekból, van, akit azért, amilyen műsorokat néz a tévében vagy ahogy öltözködik. Sokszor előfordul, hogy sajnos a tanárok is tesznek bántó megjegyzéseket, amitől aztán a többi gyerek még inkább vérszemet kap. A rendszeressé váló beszólások aztán megteszik a magukét: a kamasz önmagába vetett hite lassan teljesen megrendül.

Gyakran hiába a bölcs tanács, a romboló vélemények nem peregnek le egykönnyen.

Olvasd el ezt is! Bántanak a suliban? Ezt teheted!

Állj ki magadért

Ha már úgy érzed, nincs mit veszítened, mert a többiek teljesen kirekesztenek, saját „nagyszerű” személyiségükhöz és küllemükhöz képest téged lekicsinylenek, kockáztass! Állj ki olyan dolgokért, amikben hiszel. Fejtsd ki a véleményed, adj hangot szokatlan meggyőződéseidnek is. Még ha lesz is, aki elutasítóan reagál majd az erőfeszítéseidre, lesznek, akik fogékonyságot mutatnak majd nem szokványos megnyilvánulásaid iránt.

Az elismerés nem marad el

Egy idő után magadtól is rájössz arra, hogy nem minden diáktársad csörtető-törtető tökfej. A világszemléleted változásával, sérült önbizalmad is gyógyulásnak indul. Bármit teszel, bárhogyan viselkedsz, mindig lesznek olyanok körülötted, akik kiközösítenek, akik minden nyilvánvaló ok nélkül elutasítanak, akik durván és bántón viselkednek majd veled.

Azonban többségben lesznek azok az emberek, akik elismernek, akik díjazzák a gondolataidat, az ötleteidet, és akik önmagadért szeretnek majd.

Légy hű magadhoz, ne add fel

Hidd el, semmi rossz nincs abban, ha más vagy, mint a többiek, ha másképp gondolkodsz, ha szokatlan ötleteid születnek! Légy hű önmagadhoz, ne szégyellj véleményt nyilvánítani, ha nézeteid eltérnek a többiekétől. Idővel ráébredhetsz, hogy te is képes vagy mások vélekedését befolyásolni. Lehet, hogy eleinte negatív visszajelzésekben lesz részed, de ne add fel! Előbb-utóbb lesz, aki elismerően nyilatkozik majd rólad és a gondolkodásodról.

Ha abban reménykedsz, hogy a körülötted élők olvasni tudnak a gondolataidban, és kiszabadítanak az önsajnálat keserű fogságából, aligha számíthatsz ösztönző sikerekre. Ha azonban veszed a bátorságot, és kiállsz önmagadért, a gondolataidért, meglátod a világ is nagyot fordul majd körülötted.

Neked ajánljuk! Hogyan állj ki magadért?

(KamaszPanasz - O.K.T.)