zaklatás
#Suli, munka

Már rettegsz a következő tanévtől?

2011.06.17.
2 perces olvasási idő

A tanév végével szinte minden diák örül annak, hogy többet nem kell tanulnia, gürcölnie. Mások annak örülnek, hogy végre nyaralhatnak, a Balatonban megmártózhatnak. És megint mások annak örülnek, hogy megszabadultak az osztálytársaiktól…

Vannak olyan lányok és fiúk, akik már előre félnek attól, hogy mi lesz, ha újra indul a tanév. Az új év új kihívásokat is jelent. Folytatódhatnak a bántások, beszólogatásak, fizikai atrocitások? Bár már Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap az iskolai erőszak megakadályozása, sajnos sokan csak akkor figyelnek fel a problémára, amikor már komoly a baj, amikor már „vér folyik”.

Áldozat vagyok?

Előfordul, hogy bizonyos osztálytársaiddal, ismerőseiddel rosszabb a kapcsolatod, esetleg néha hajba is kaptok, összevesztek és sértegetitek egymást. Ez sajnos természetes része az életünknek. Értékeink, normáink nem feltétlenül egyeznek a többiekével, ki hangosabban ki csendesebben ad ennek hangot.

Ha viszont folyamatos zaklatásnak, bántalmazásnak vagy kitéve a korcsoportodban, akkor sajnos elmondhatjuk, hogy igen, az iskolai bántalmazás egyik áldozata vagy. Az iskolai bántalmazás jellegzetessége, hogy hosszabb időn át tart, ismétlődően bántják ugyanazt a személyt (teljesen ”rászállnak”), az erőviszonyok jellemzően egyenlőtlenek. Például egyetlen diákot egy egész csoport bántalmaz, vagy olyan személyt választanak céltáblának, aki gyengébb, szorongóbb, esendőbb. A bántalmazás lehet fizikai. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem segítenek a szülők, ha azt látják, hogy csemetéjük kék-zöld foltokkal jön haza. A bántalmazók mesterei a sértésnek, annak, hogy elhitessék nincs ki út, nincs megoldás, úgy sem hisznek neked, és igen jól tudnak fenyegetőzni. Ezért sokszor a bántalmazott maga is letagadja a sértést.kiközösítés

A fizikai bántalmazásnál talán gyakoribbnak mondhatóak a szóbeli sértések, beszólogatások, megjegyzések, gúnyolódások, csúfolódások és természetesen a kirekesztések. Senkit sem lehet azzal jobban megsérteni és büntetni, hogy nem tekintik a közösség részének, közéjük valónak.

Ha Te vagy az áldozat

· Ne félj elmondani! Merd hangodat hallatni! A bántalmazók nem fogják abbahagyni, hogy ha a környezet reakciója nem változik. Ha azt látja, hogy ő mond neked valamit és te összerezzensz a végtelenségig folytatni fogja. Meg kell éreznie, hogy tettéért büntetés jár. Lehet, hogy megfélemlít, de képzeld el azt, hogy mit tud ő tenni akkor, ha az igazgató, az osztályfőnököd, a szüleid, a családod egy emberként áll ki melletted és véd meg.

· Sok szülő és tanár sajnos nem érti, vagy nem veszi észre ezt a problémát elsőre. Ha azt mondod, hogy „Pistike megütött és nagyon fáj”, akkor lehet, hogy azt hiszik, hogy ez csak amolyan kis gyermeki összeveszés és nem érzik azt a mérhetetlen terhet, ami rád van már rakódva hónapok vagy évek óta. Elmesélheted nekik részletesen, hogy hogyan érzed magad: „Az utóbbi hónapokban nagyon sokat sírok és félek, mert… Kérlek, segítsetek.”

· Hidd el, hogy te nem tehetsz arról, hogy a többiek folyamatosan bántanak.

· A megtorlásnak semmi értelme. Ha megpróbálod visszaadni a többieknek, akkor az csak jobban feltüzeli őket. Ilyen helyzetekben a higgadtság, és a humor nagyobb úr.

· A legtöbb esetben azért szólogatnak be, mert ezáltal a többiek is ráfigyelnek és a társaság középpontjába kerülhet. De mi történik, ha az „áldozat” fel sem figyel rá? Először egyre hevesebben csahol, aztán elfelejti és odébb áll. Egyszer hazafele sétáltam és egy kutya került az utamba, aki rettenetesen ugatott, én viszont elmerültem a gondolataimban és egyszerűen kikerültem az akadályt. A kutya annyira meglepődött, hogy nem ijedtem meg tőle, hogy még ugatni is elfelejtett.

· Biztosan van olyan osztálytársad, ismerősöd, akivel lehet egy kicsit barátkozni. Ez egyrészt lefoglalja a gondolataidat, másrészt biztonságot is nyújthat.

· Ha komoly a probléma megfontolhatod az iskolaváltást is.

Nyáron tréningezheted magad, hogy tudd, hogy mit mondj, ha a régi helyzetek újra előfordulnának, beszélj felnőttekkel a problémádról. Itt az alkalom, hogy szembenézz ezekkel a rossz szellemekkel. Fel a fejjel, itt a szünet és szeptembertől egy új lehetőség, egy könnyebb, barátságosabb tanévre.

(Börcsök Gyöngyi)

Kapcsolódó cikkek