öngyilkos
#Lélek

Túlélőkalauz zaklatás ellen: az öngyilkosság nem megoldás!

2011.05.18.
2 perces olvasási idő

Egy húszéves diák 95%-ot teljesített az írásbeli érettségin, mégis véget vetett az életének. Vajon a vizsgastressz volt rá ilyen hatással, vagy esetleg bántották a társai?

Míg más tinik a ruhák megszállottjai, vagy azzal vannak elfoglalva, hogy mi történik péntek este, addig lehet, hogy Te a súlyod miatt kellemetlenül érzed magad a bőrödben és más emberek között. Számos meggondolatlan, érzéketlen, rosszindulatú megjegyzés után, lehet, hogy úgy gondolod, könnyebb egyszerűen elfogadni magad olyannak, aminek a többiek neveznek: „a kövér gyerek”.

A tinik, akik szégyellik magukat a súlyuk miatt, gyakran azt hiszik, megérdemlik, hogy ezzel zaklassák őket. Pedig ez egyszerűen nem igaz! Senki sem érdemli meg, hogy zaklassák a társai. Ha csúfolnak, az nem a te hibád – a zaklatók azok, akiknek nehézséget okoz kijönni másokkal.

Azok, akik ilyet csinálnak, szeretnek sértegetni és megalázni. Ettől érzik erősnek magukat. A gúnynevek használata, csúfolás, lökdösődés, vagy verekedés, mind, mind zaklatásnak minősülnek. Ugyanúgy zaklatás, ha valakit kizárnak társasági szituációkból, ha bántó sms-eket, vagy sértő üzeneteket küldözgetnek neki. A zaklatás pedig kárt okozhat - fizikálisan és érzelmileg is.

Amikor rosszindulatú dolgokat mondanak rólad, lehet, hogy azt úgy értelmezed, mint utalást valami másik dolgra, ami miatt már amúgy is rosszul érzed magad. Például lehet, hogy valaki azt mondja neked: „Egy kövér malac vagy”, de te ebből ezt szűröd le „Nem kellene több sütit ennem” vagy „Borzalmas vagyok tesi órán”. És ez még rosszabbá teszi azt az érzést, hogy kigúnyoltak.

Mi tegyél, ha zaklatnak?

Emlékezz, nagyszerű ember vagy! Fontos, hogy el tudd választani egymástól azt, hogy ki vagy te, attól hogy mennyi a súlyod. A személy nem csak a testedet jelenti. A személyiséged, a tehetséged, és azok a dolgok, amikkel foglalkozol, mind fontos részei annak, aki vagy.

Azokra a dolgokra fókuszálj, amikben jól érzed magad! Ha azzal töltesz sok időt, ami az erősséged (zene, művészet, matek, olvasás, vagy akármi más), akkor az építőleg hat majd az önbizalmadra - ezáltal kevésbé válsz befogadóvá, és célpontjává hasonló zaklatásoknak.

Beszélj egy felnőttel arról, hogy mi történik. A szüleid nem fogják tudni, hogy mi történik, hacsak el nem mondod nekik - és ha nem tudják, akkor segíteni sem tudnak. Ha zaklatnak az iskolában, mondd el ott valakinek. Tanárok, edzők, vagy más felnőttek segíthetnek, hiszen a munkájuk része, hogy biztonságos hellyé tegyék az iskolát mindenki számára a tanuláshoz.

Ha aggódsz a súlyod miatt, tegyél ellene valamit - attól jobban érzed majd magad!

  • Kérj meg egy felnőttet, akiben megbízhatsz (az orvosodat, egy szülőt, egy tanárt, egy edzőt), hogy segítsen neked tervet készíteni arról, hogy hogyan legyél egészségesebb!
  • Emlékezz, mindez időbe telhet, tehát arra fókuszálj, hogy mi az, mit ma megtehetsz!
  • Gratulálj magadnak minden egyes apró lépésért, amit az egészségessé válás irányába tettél!
  • Mindig csak az adott napra fókuszálj!

Hogyan éld túl a zaklatást?

  • Emlékeztesd magad, hogy nem érdemled meg, hogy piszkáljanak! - Ez nem a te hibád. Gondolj a pozitív tulajdonságaidra, a barátaidra és családodra, akiknek fontos vagy, vagy a tervedre, hogy egészségesebb leszel, és, hogy mi az, amit eddig már elértél.
  • Próbáld meg nem kimutatni a haragodat vagy a félelmedet! - Ezzel ugyanis azt mutatod nekik, hogy elérték a céljukat, és ez az, ami akartak! Ne kezdj el visszavágni! Vedd fel a legjobb pókerarcodat. Nyugodtan mondd meg nekik, hogy hagyják abba a zaklatást, és hagyjanak békén, vagy ne mondj semmit, csak menj el. (Ezt lehet, hogy néhányszor gyakorolnod kell.) Végül, ha ne reagálsz a zaklatásra, abba fogják hagyni a piszkálásodat.
  • Kerüld az olyan helyeket az iskolában, ahol nincs sok másik ember! - Ne legyél egyedül a mosdóban, vagy az öltözőben. Ülj együtt a barátaiddal ebédnél, és az órákra az ő vagy a tanárod kíséretében menj.
  • Ülj a busz elején, vagy másik úton sétálj az iskolába. Hallgass zenét.

Ne feledd, elmondhatod egy felnőttnek is, akiben megbízol, hogy mi történik. Ő olyan módon tudják megoldani ezt a helyzetet, ahogyan te biztosan nem.

Habár lehet, hogy most nem úgy tűnik, de a zaklatásod nem fog örökké tartani. Más szituációkba és helyekre fogsz kerülni, ahol az emberek értékelnek majd. Ha olyan emberekkel veszed magad körül, akik szeretnek, akármennyit nyom a mérleg, az segít túljutni ezen a nehéz időszakon!

(Sz. D. L.)