zaklatás
#Suli, munka

Öngyilkos lett az iskolai zaklatás áldozata

2011.03.25.
1 perces olvasási idő

Egy 14 éves lány fölakasztotta magát a temetőben, mert osztálytársai folyamatosan zaklatták, kiközösítették őt. A szülők mit sem sejtettek az egészről, ráadásul a győri iskola pszichológusa sem észlelt depressziós tüneteket a tinin. Lássuk, mit tehetsz, ha valaki veszélyben van!

Ha ismersz valakit, akit zaklatnak – mit tehetsz?

A zaklatás egynél jóval több embert is érinthet – hiszen az erőszakos viselkedés vagy valaki zaklatása többeket is gyötör. A zaklatást nehéz észrevenni, ugyanis gyakran akkor történik, amikor az érintett egyedül van. És azok az emberek, akiket zaklatnak általában félnek, vagy csak túl szégyenlősek ahhoz, hogy bárkinek is elmondják, hogy zaklatják őket – így általában megpróbálják ezt eltitkolni.

Pár árulkodó jele annak, hogy valakit zaklatnak:

  • Motiváció hiánya
  • Határozatlanság, bizonytalanság, különösen adott témák körül
  • Szokatlan viselkedés
  • Látod, hogy a személy zavartan viselkedik
  • Fizikai sérülések

Persze ha valamilyen ismerősödön ezeket a tüneteket véled felfedezni, nem kell azonnal zaklatásra gondolni! Ezek a jelek rengeteg indok hatására jelentkezhetnek, nem feltétlenül zaklatás miatt. Van, aki saját maga, vagy az életének egyes területei miatt viselkedik így.

Beszélj velük!

Jó ötlet beszélgetni azzal a személlyel, akiről azt hiszed, hogy zaklatják – így rájöhetsz, hogy mi is történik velük. Próbálj meg emlékezni arra, hogy az adott személy nagyon érzékeny lehet a szituáció miatt, és akár ijedt is lehet.

Tudasd arról, hogy érdekel téged!

Segíts neki abban, hogy jobban érezze magát. Ha egy személyt zaklatnak, akkor az önértékelése is alacsony lehet, és általában ebből kifolyólag gyakran lehet magányos. Sokat segíthet, ha tudja, hogy van egy barátja, aki törődik vele. Abban is sokat segíthetsz, hogy felhívod a figyelmét azokra a jó pontjaira, tulajdonságaira, amelyekre gondolva sokkal jobban érezheti magát.

Vedd be őt is a társaságotokba!

Az adott személy önértékelését és közérzetét az is nagyban növelheti, hogyha társaságban lehet, különösen, hogyha te is benne vagy ebben a baráti társaságban.

Állj ki érte!

Ha látod, hogy valaki zaklatnak, akkor sokat segíthet, ha szembeszállsz a zaklatókkal. Persze fontos nagyon figyelned arra, hogy miközben a zaklatott pártján állsz, ne súlyosbítsd a helyzetet, vagy ne tedd ki magadat veszélynek!

Beszélj valakivel!

Érdemes valaki másnak is a tudomására juttatni a problémát, hogy segíthessen neked megoldani. Egy tanár, az osztályfőnökötök, vagy egy másik felnőtt nagyon sokat segíthet neked. Segíthet az is, hogyha bevonjátok egy beszélgetésbe azt is, aki a zaklatásban érintett. Együtt biztosan sikeresen megoldhatjátok majd a problémát!

(Gy. A.)