szégyenlős
#Lélek

Győzd le a szégyenlősséged!

2017.03.30.
2 perces olvasási idő

Az ember rengeteg dolog miatt lehet szégyenlős. Egyeseknek az ismeretlenekkel való társalgás okoz gondot, míg mások csak az ellenkező nem jelenlétében jönnek zavarba. Olyanok is vannak, akik a legszellemesebb társalgók baráti körben, ám remegni kezd a lábuk annak gondolatára, hogy nyilvános helyen, vagy akár az osztály előtt kelljen beszélniük.

Miért is vagy szégyenlős? Egyes szakemberek szerint a szégyenlősségre való hajlam örökletes is lehet, akárcsak a szemed vagy hajad színe. Mások szerint a korai gyermekkorban kell eme viselkedési probléma gyökereit keresni.

Ez utóbbi feltevés hívei szerint a probléma abból adódik, hogy a szülők túl sokat várnak el gyermeküktől, így a család, sőt, maga a gyerek is túl magas elvárásokat támaszt önmaga irányába. Ennek azonban nem ritkán kudarckerülő magatartás lesz a következménye. Ilyenkor gyakran érezheted azt, hogy jobb, ha ki sem próbálsz bizonyos számodra új dolgokat, hiszen akkor nem vallhatsz kudarcot sem! Talán úgy érzed, hogy ha valamiben nem te vagy a legjobb, akkor totális csődöt mondtál. Pedig ez egyáltalán nem így van!

Hogyan győzheted le szégyenlősségedet?

Próbáld a "kockázatvállalást" más szemszögből nézni! - A kudarckerülő magatartás gúzsba köt! Mindannyian tévedünk és követünk el hibákat. Ez egyszerűen az élet és az azzal járó tanulási folyamatok része! Próbálj a tévedéseidre úgy tekinteni, mint egy kalandra, amiből tapasztalatokat szerzel, melyekből tanulhatsz. Ne katasztrófaként tekints rájuk, hanem életed olyan eseményeként, mely közelebb visz a félelmeid legyőzéséhez. Hiszen megpróbáltad!

Sose akarj rögtön nagy dolgokba belefogni! Előbb azokat a félelmeidet próbáld meg legyőzni, melyek a legkevésbé okoznak kellemetlenséget, kényelmetlenséget. Az így elért sikerélmény erőt és lendületet adhat a nagyobb kihívásokhoz!

Odafigyeléssel javíthatod a beszédkészségedet! - Ahhoz, hogy jókat tudjál valakivel beszélgetni, nem feltétlenül kell brilliáns szónoknak lenned. Hallgasd a másikat figyelmesen és kérdezz vissza a téged érdeklő részeletekre! Nevess nyugodtan a viccesnek tartott részeken, illetve nyugodtan fűzd hozzá a saját véleményed!

Hidd el, sokszor azokat tartják a legnagyszerűbb beszélgetőtársnak, aki értő figyelemmel meg tudja hallgatni mások bajait, élményeit. Ez ahhoz is hozzásegíthet, hogy felismerd, másoknak is vannak félelmeik, s ők is ezek legyőzésén fáradoznak. Nem vagy egyedül! Ez a tudat akár bátoríthat is!

Tűzz ki célt és határidőt! - Mondjuk próbáld ki, hogy ezen a héten ráköszönsz 5 emberre. Csak annyit mondasz, "Helló!". Ilyen apró lépésekkel közelebb kerülhetsz másokhoz, és az önbizalmad is növelheted!

Ne várd, hogy a világ azonnal megváltozzon! - Nem csak neked, de a többieknek is időre lesz szükségük, hogy hozzászokjanak új énedhez! Hagyj időt nekik, hogy megismerhessenek, és te is jobban megismerd őket! Ne legyenek senki iránt nagy elvárásaid. Ne feledd, próbálj barátságos lenni, attól függetlenül, ők hogyan reagálnak! Légy türelmes magad és mások iránt is, és ne add fel, csak azért, mert nem érzed az azonnali változást!

Fogadd el magad, mint különleges és megismételhetetlen személyt! - Mint ilyen, időnként hibázni is fogsz. Semmi baj, a legrosszabb, ami történhet, hogy hibázol, és tanulsz belőle. A legjobb esetben pedig az ebből tanultak segítségével élvezed a másokkal való kapcsolatot. Tehát semmiképpen nem vállalsz túl nagy kockázatot! Meríts erőt mindebből, és vedd kezedbe az életed!

(KamaszPanasz)