önbizalom
#Lélek

Önbizalom-növelés az interneten

2011.02.25.
2 perces olvasási idő

A tinilányok nem mindig őszinték önmagukkal kapcsolatban a közösségi portálokon.

Az internet megjelenésével a tinilányok, kiváltképpen azok, akik kevés önbizalommal rendelkeznek, nem mindig őszinték önmagukkal kapcsolatban – állapítja meg egy kutatás, amelyben 1026, 14 és 17 éves kor közötti lány vett részt. Eszerint, a lányok gyakran mutatják csak a pozitív oldalukat a közösségi oldalakon, és gyakran választanak olyan képet, amelyek dögösnek vagy őrültnek tünteti fel őket.

A vizsgált alanyok 74%-a hiszi úgy, hogy a korosztályuk tagjai, akik a legnagy felhasználói ezen közösségi oldalaknak, vagányabbnak tüntetik fel magukat, mint amilyenek valójában. 41%-uk azt mondta, hogy arra használják az internetet, hogy a valóságtól eltérően mutassák be magukat.

Összefoglalva, a kutatás szerint több-kevesebb tinilány használ online közösségi portált, és:

- 82% állítja be magát okosként
- 76% azt vallja magáról, hogy kedves
- 59% szerint ő befolyásos
- 84% azt mondja, hogy ő vicces

- az alacsony önbizalommal rendelkező lányok 33%-a azt mondta, hogy az online „képe” nem tükrözi valódi személyiségét, míg a nagy önbizalommal rendelkező lányok 18%-a szerint igen.
- az alacsony önbizalommal rendelkező lányok 22%-a szexiként mutatja be magát, összehasonlítva a nagy önbizalommal rendelkezők 14%-ával.

- az alacsony önbizalommal rendelkező lányok, 35%-ban azonosították magukat őrültnek az interneten, összehasonlítva a nagyobb önbizalommal rendelkező lányok 28%-ával.
- a lányok 30%-a azt mondta, hogy az online közösségi portálok, növelik a baráti kapcsolataik minőségét, és 52% mondta azt, hogy ezeken a közösségi portálokon keresztül ápolják kapcsolataikat.
- 85% mondta azt, hogy beszélt a szüleivel az online közösségi oldalak biztonságáról.

Ötven százalékuk nem mindig olyan óvatos, mint amennyire kellene, azt illetően, hogy mit mond és csinál egy közösségi oldalon. Hatvannyolc százalékuk mondta azt, hogy negatív tapasztalatuk van az internetről, mint például a zaklatás, terrorizálás.

Közösségi portálok és a jó közérzet

A lányok közel 40%-a fél attól, hogy bajba kerülhet emiatt a szüleivel vagy a tanáraival, vagy kihagynak egy jó állás lehetőséget, vagy nem kapják meg az általuk választott kollégiumot, vagy elvesztik valakinek a tiszteletét, odafigyelését, az online közösségi tevékenységeik miatt.

A felmérés válaszadóinak kilencvenkét százaléka azt mondta, hogy szakítanának az online közösségi tevékenységeikkel, ha ez egyenlő lenne azzal, hogy ők megtarthatják a legjobb barátaikat, vagy valakit, akivel kölcsönös a szimpátia. A felmért emberek több mint fele azt állította, hogy az online barátaikkal soha nem találkoztak személyesen.

Az eredmények tisztázhatják, hogy a tizenéves lányok hogyan használják a különféle közösségi hálózatokat. A felnőtteknek és a tizenéveseknek is szükségük van egy érthetőbb magyarázatra, atekintetben, hogy a lányok hogyan mutatják be magukat, és hogyan kommunikálnak a közösségi oldalakon. Egy kutató azt mondja sajtó közleményében, hogy: „Ha a lányok másként ábrázolják magukat online, mint amilyenek ők valójában, személyesen, akkor az kihathat identitásukra, öntudatukra és kapcsolataikra.”

(MMA - webmd.com)

Kapcsolódó címkék

internet