internetes zaklatás
#Lélek

Az internetes zaklatók és az áldozatok

2010.07.15.
4 perces olvasási idő

Egy nemrégiben elkészített tanulmány mindenre kiterjedően vizsgálta meg az internetes zaklatás előzményeit, gyakoriságait, okait és következményeit. A vizsgálatokat kiterjesztették az áldozatok és a zaklatók fizikai és emocionális karakterisztikájának felállítására is. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy megvizsgálták az elkövetők és az áldozatok mentális állapotát is, amelyből egyértelműen kiderült, hogy az elkövetők nagy része valamilyen pszichés problémával küzd.

Mielőtt azonban belemerülünk a tanulmányba, pár dolgot nem árt tisztáznunk. A viszonylag új jelenséget – az internetes zaklatást - így definiálták: „olyan agresszív, szándékos cselekedet, melyet csoportok vagy egyetlen személy visz véghez elektronikus úton, ismételődően, egy olyan személy ellen, aki nehezen tudja megvédeni önmagát.”

Az internetes zaklatás ezért is éli napjainkban virágkorát. Ugyanis gyerekek tömkelege jut fiatal korban számítógéphez, mobiltelefonhoz vagy más elektromos kommunikációs eszközökhöz idő előtt.

Míg a „hagyományos” zaklatásnál a probléma forrása a legtöbb esetben a pletykák, a kirekesztettségtől való félelem vagy a különcködés, addig ez az internetes zaklatásnál nem definiálható ilyen könnyen. Talán ezért is nehezebb megtalálni az internetes zaklatókat, mint a valódiakat. Ugyanis az internet és egyéb kommunikációs formák miatt sokkal több embert érnek el, sokkal nehezebb tőlük menekülni, és általában névtelenek is. Így sokszor nem tudunk mit tenni.

Az új tanulmányban 2215, 13-16 év közötti finn fiatalt kérdeztek meg. Közülük 4,8%-uk mondta, hogy internetes zaklatás áldozata lett, 7,4%-uk, hogy voltak már zaklatók és 5,4%-uk, hogy egyaránt zaklatók és áldozatok is voltak.

A legtöbb zaklatás az interneten keresztül történt, azon belül is chateken és különféle közösségi szobákban. A legtöbb esetben csak valamelyik rosszakaró társ van a másik komputernél, de sajnos ez nem mindig igaz. Viszont még egy érdekes adat. A lányok 16%-a állította, hogy fiúk által voltak zaklatva, míg a fiúk mindösszesen 5%-a mondta, hogy lányok zaklatták.

Emocionális és fizikai problémák

A zaklatók áldozatai szinte mindannyian valamilyen érzelmi, koncentrációs vagy viselkedési problémáról számoltak be. Az áldozatok nagy részének gondjai akadnak a beilleszkedéssel és a társaikkal. Az tini áldozatok legtöbbjük fejfájásról, hasfájásról és alvási problémákról is beszámolt. 4-ből pedig 1 nem érezte magát biztonságban, az iskolában. És még egy érdekesség, az áldozatok nagy része nem a két biológiai szülővel élt.

Az elkövetők szintén komoly problémákról számolnak be. Érzelmi problémák, koncentráció zavar, viselkedési problémák, a többiek kitaszítottsága. Az elkövető fiatalok egy része hiperaktív, de nem ritka köztük a cigarettázó, alkoholizáló, droghasználó fiatal sem.

Mint ahogy azt előbb leírtuk, az áldozatok fejfájásról számoltak be és arról, hogy nem érezték magukat biztonságban, az iskolában. Nos, a tanulmány kimutatta, hogy ezek a tünetek ugyanúgy jelentkeztek azoknál is, akik nem csak áldozatok, de elkövetők is voltak.

„A politikusoknak, a tanároknak, a szülőknek, a felnőtteknek egyszóval mindenkinek tudatában kell lennie ennek az igenis létező veszélynek a negatív hatásaival.” – mondta a kutatás vezetője. „Az elkövetkezendő kutatásokban arra kell majd koncentrálnunk, hogy hogyan tudjuk az egyre gyorsuló kommunikációs formák mellett lecsökkenteni az internetes zaklatások számát.” –tette hozzá Andrea Sourander.

Biztonságban az interneten

„Az internetes zaklatás az, amikor egy kiskorú az internetet fegyverként használja, hogy megijesszen vele egy másikat.” – mondja egy Parry Aftab ügyvéd, aki kifejezetten életcéljának tekinti a gyerekek megvédését az internetes zaklatóktól.

Rengeteg módon tudják egymást zaklatni. Például ellophatják a másik a jelszavát, ellophatják a pontjait egy játékban, összeszerkeszthetnek egy képet, ahol az illető feje van és alatta pedig egy test meztelenül, majd körlevélként körbeküldik az interneten, ezáltal kellemetlen helyzetbe hozva az illetőt. Az internetes zaklatás formáinak csak a gyerekek kreativitása és a sávszélességük szab határt.

Az internetes zaklatás egy egészen új felépítési rendszert hozhat az iskolai körökbe. Így egészen új vagy meglepő társadalmi klikkek is elkövetőkké válhatnak. Sok „hagyományos” zaklató áttér az internetes zaklatásra, ugyanis ott sokkal kevésbé fontos a méret. Így a legtöbbször lányok esnek áldozatul, de persze kivételek mindig vannak.

A fontos dolog, amit meg kell érteni, hogy az internetes vagy telefonos zaklatás elől nincs menekvés. Még, ha rendes zaklatás áldozata lett valaki, akkor annak az otthon egy kivételes és biztonságos hely, ahol jól érzi magát. De a technika és az internet elől nem tudunk elbújni! Az internetes zaklatásnak pont ezért van ekkora pusztító ereje, és ezért kell különösképpen figyelniük a szülőknek, ugyanis valószínű, hogy az ő csemetéjük is volt már vagy lesz egy ilyen zaklatás áldozata.

Mit tehetünk ellene?

A válasz egyszerű, legalábbis a szakértő szerint. Állítsd le. Tiltsd le. Majd mondd el! Soha ne válaszolj!

Tiltsd le a felhasználót, és beszélj róla, amilyen gyorsan csak lehet egy megbízható felnőttnek, legjobb, ha a szüleidnek. Emellett legjobb, ha nem hagyományos jelszavakat használunk, hanem valamilyen nehezen feltörhetőt. Ha pedig a profilunkban változást észlelünk, azonnal változtassuk meg a jelszavunkat!

Azoknak a gyerekeknek, a szüleinek, akik zaklatás áldozatai lettek, fontos, hogy egy nagy levegőt vegyenek, mielőtt túlreagálnák az esetet vagy bármi káros dolgot tennének a gyerekükre nézve. Ha van olyan tanár, vagy tanácsadó, akivel a szülő jó kapcsolatban van, először hívja fel őt, és beszélje meg vele a dolgokat, hiszen ő lehet, többet tud a gyerekről és az ő problémáiról. Így talán lehet, hogy arra is van ötlete, hogy ki zaklatja a gyermeket. Ha azonban nincs más megoldás, hívják a rendőrséget!

Egyes amerikai államokban szeretnék beindítani az internetes zaklatás elleni kampányokat, még az idén. Mindezt egyetlen ingyenesen terjeszthető szórólappal, amely felhívná a figyelmet a zéró toleranciára, amelyet a szülők, manapság oly nagy előszeretettel forszíroznak.

Ez a kiadvány egyértelműen alá fogja támasztani, hogy az internetes zaklatás igenis egy valós probléma. És ami még jobb, hogy talán az iskolai tanácsadók és védőnők figyelmét is felhívja erre a napjainkban egyre jobban elterjedő problémára, így talán több zaklatás megelőző programot, vagy órát tartanak majd.

Természetesen még több munka kell ahhoz, hogy megfelelő profilt állíthassanak fel a tudósok az elkövetők mentális és fizikai egészségéről. „Legyen szó rengeteg problémáról, amelyet az internetes zaklatás –elkövetés vagy áldozatként való megélés - okozott, vagy zaklatásról, amely rengeteg problémát okozott, teljesen mindegy a végeredmény ugyanaz. Fiatal elkövetők és áldozatok. Nos, ez egyike azon problémáknak, amelyet alaposan tanulmányoznunk, majd pedig megoldanunk kell.” – zárta a professzor.

(Cs.B.)