irigység
#Lélek

Irigység, féltékenység

2009.04.24.
1 perces olvasási idő

Nagyon sokan irigykedve élik le az egész életüket, elpazarolva a csak nekik megadatott saját életüket. Pedig az irigység csúnyává tesz, nem csak kívül, hanem belül, a lélekben is rombol, torzít, pusztít. Az irigység kizárólag saját,újra és újra lendülő teljesítménnyel, önmagunk megismerésével, alakításával és elfogadásával védhető ki.

Az irigység a kisebbségi érzés, a tehetetlen gyávaság legegyszerűbb megnyilvánulása. Végülis, amihez te gyáva vagy esetleg lusta, vagy ami még gyakoribb, hogy mindkettő egyszerre, azt elirigyled a másiktól. Nem teszel érte semmit, viszont akinek van,attól irigyled. Saját életcél helyett a másét. Saját siker helyett a másét. Saját értékek helyett a másét.Saját élet helyett, saját döntések, saját örömök helyett...és a sor bármeddig folytatható.

Irigység: vannak testi tünetei

Az irigység elég ronda emberi tulajdonság,az irigy ember is eltorzul. Mimikája kemény,hideg, tekintete sóvárgó, indulatos,testtartása görcsös,még az illata is jellegzetesen nem jó.Megváltoztatja a hang tónusát,és a bőr színét.

Ha irigy vagy más szépségére és plasztikai sebésszel mondjuk csináltatsz egy olyan orrot vagy mellet,valószínüleg nem leszel tőle boldogabb. Hiszen olyan akarsz lenni, mint az a másik. Az a modell, vagy az a színész,vagy bárki.Na persze, nem leszel olyan.

Ha viszont jól megismered önmagadat, akkor ki tudod hozni magadból a legtöbbet. Teljesítményben és külsőben is.
Akkor nem leszel irigy.Hiszen nem arra vesztegeted az időt, hogy másokat majmolj,hogy sóvárogj, hanem cselekszel.

Féltékenység: a párkapcsolat gyilkosa

A féltékenység az irigység testvéröccse. Azt hiszed,hogy ami, aki te vagy, az nem elég jó, nem elég szép, nem elég okos, nem elég csinos stb. El kezdesz féltékenykedni a másikra. Nem bízol abban, hogy te, úgy ahogy vagy szerethető vagy. Abban,hogy valakinek pontosan olyan kell, mint amilyen te vagy.

Ez az érzés tönkretehet bármilyen csodás kapcsolatot, hiszen a másiktól várod, hogy mindíg bizonyítsa, hogy szeret. Ez unalmas, és idegesítő, és egy idő után nagyon nem éri meg.Észrevétlenül megfullad tőle a barátság, a szerelem, a párkapcsolat.

Mi az ellenszere?

A magabiztosság, az önelfogadás és az, hogy megtanuld elfogadni önmagadat. Ha ez sikerül, akkor a másikat is el tudod fogadni.A kölcsönös elfogadáson alapuló érzelmi kapcsolatba nem fér bele a féltékenység és az irigység.
Meló, kemény meló megtanulni ezt.

Irigykedni, féltékenykedni sokkal könnyebb,pláne arra, aki közben nagy erőfeszítéssel dolgozik azon, hogy eredményes, sikeres,okos, szép stb. legyen, nem irigykedik helyette és nem sóvárog.

(Kazimír Ágnes)