kutya
#Lélek

Minden ember hasonlít házi kedvencéhez

2013.11.23.
4 perces olvasási idő

Te is észrevetted már, hogy vannak emberek, akik nagyon hasonlítanak a kedvencükhöz? Te kutyás vagy macskás embernek tartod magad? A válaszod elég sokat elárulhat a személyiségedről.

Személyiségi jellemvonás: Lelkiismeretes
Egy online kérdőív arra kérte a résztvevőket, hogy azonosítsák be magukat, macska vagy kutya pártiak-e. A több mint 40 kérdést tartalmazó felmérést úgy tervezték, hogy megmutassa az egyén valódi személyiségét. A pontozás azt mutatta, hogy a kutyapárti emberek 11%-al lelkiismeretesebbek, mint macskapárti társaik.

Jellemzői:
• Fegyelmezettség
• Erős kötelességtudat
• Dolgok előre megtervezése

Személyiségi jellemvonás: Aktív
Aktív személy vagy? Ha kutyaszerető vagy, akkor több mint valószínű. Azon emberek csoportja, akik magukat kutyapártinak vallották, 15%-al aktívabbak, mint a macskaszeretőt.

Jellemzői:
• Társaságkedvelő
• Lelkes
• Pozitív hozzáállású
• Energikus

Személyiségi jellemvonás: Nyitott
Nyitott vagy az új dolgokra? A tanulmány szerint a macskaszerető emberek 11%-al nagyobb valószínűséggel nyitottabbak.

A nyitott emberekre általában jellemző:
• Kíváncsiság
• Kreativitás
• Művésziesség
• Átlagostól eltérő gondolkodás

Személyiségi jellemvonás: Barátságos
A tanulmány szerint, ha kutyapárti vagy, akkor 13%-al valószínűbb, hogy barátságosabb vagy, mint a macskás személyek.

A barátságos emberekre általában jellemző:
• Megbízhatóság
• Önzetlenség
• Kedvesség
• Szeretetteljesség, gyengédség
• Társaságkedvelés

Személyiségi jellemvonás: Ingerlékeny
Ha könnyen fel lehet téged idegesíteni, akkor nagy eséllyel macskabarát egyén vagy. A macskások csoportja 12%-al ingerlékenyebb, mint a kutyásoké.

Az ingerlékeny emberek:
• Könnyen stresszelhetők
• Gondterheltek
• Aggódóak

Egy tipikus kutyakedvelő személy
A kutyák általában energikusak, hűségesek és könnyű velük kijönni, csakúgy, mint azokkal az emberekkel, akik imádják őket. A tanulmány szerzői ugyanakkor belátják, hogy a kutya- és macskakedvelők között nem olyan óriási a különbség. „Természetesen a macskaszeretők között is van sok-sok aktív és energikus személy, és a kutyaszeretők között is találhatunk olyanokat, akik nem túl aktívak.”
Egy tipikus macskakedvelő személy
Jobban szereted az idődet a magad módján tölteni? Mindig vonzanak az új dolgok? Akkor vélhetőleg te egy macskaszerető egyén vagy. A tanulmány szerint a magukat macskapártinak valló személyek többsége kíváncsi természetű, gondolkodásuk és viselkedésük eltér a megszokottól és hajlamosabbak az aggódásra, mint kutyás barátaik.
Fölényben a kutyapártiak
A kutatásban – melyben 4500-an vettek részt – az alanyok 46%-a vallotta magát kutyabarátnak, és csak 12%-uk macskabarátnak. Továbbá a fennmaradó megkérdezettek 28%-a válaszolta azt, hogy mindkét állatot szereti, 15%-uk pedig egyiket sem.

Kutyus előnye: Szeretet és Hűség
A kutyák jogosan érdemelték ki az „ember legjobb barátja” címet. Függetlenül a méretétől vagy a fajtájától, a kutya egy életen át szeret és hűséges hozzád. A kutyák társas lények és jól elboldogulnak az emberi társaságban. Egyes fajták pedig, mint például a Rottweilerek tökéletes házőrzők is egyben.

Kutyus hátránya: Tanítani kell őket
Még a legjobb kutyáknak is vannak nem túl szeretnivaló szokásaik. Köztudottan jók ugatásból, ugrálásból, ásásból, pórázrángatásból, de még morgásból és harapásból is. Hogy megfékezzük a nem kívánatos viselkedéseket, meg kell tanítanod a kutyádnak mi az, ami elfogadható és mi az, ami nem. Egyes kutyák könnyen taníthatók, míg mások elég időigényesek ilyen szempontból. Akárhogy is, ez sok idődbe és pénzedbe kerülhet, mire kihozod a kutyádból a legjobbat.

Macsek előnye: Önálló
A macskák híresek arról, hogy nem sok gondot kell rájuk fordítani. Nem kell őket fürdetni, vagy sétáltatni és bármikor magukra hagyhatjuk őket órákra. Annak ellenére, hogy a macskák szeretik a dolgukat tenni a maguk módján, ugyanúgy igénylik a szeretetet és figyelmet. Minden nap fordíts egy kis időt arra, hogy játssz vele, ápold a szőrét, vagy csak egyszerűen adj neki egy kis törődést.

Macsek hátránya: Zárkózottság
Egyes macskák szeretnek társaságban élni, mások pedig inkább rejtve maradnak, főleg ha olyan ember van a közelükben, akit nem ismernek. Meglehet, a barátaid észre se veszik, hogy van macskád. Azok a macskák, akik kiskorukban nem tartózkodtak eleget emberek környezetében, előfordulhat, hogy ijedős természetűek. De még a legbarátságosabb macska is ki fog ugrani az öledből és el fog sasszézni, ha megunta a törődésed.

Kutyus előnye: Határtalan energia
Ha játszótársat keresel, akkor nehezen találsz jobbat egy kutyánál. Habár fajtánként más és más energiaszint jellemzi a kutyákat, azért a legtöbbjük játékos és szeret kint tartózkodni. Egy kutya nagyszerű társaság lehet azoknak, aki szeretnek kocogni, túrázni, vagy épp csak tenni egy kényelmes sétát a parkban. Ha szeretnéd formában tartani magad, akkor nincs jobb edzőtárs egy blökinél. A kutyáknak az edzés ugyanolyan fontos, mint nekünk, emberek számára.

Kutyus hátránya: Szőr mindenhol
Minden kutyának hullik a szőre, még az úgy nevezett „hipoallergén” fajtáknak is. Minél nagyobb és vastagabb szőrrel rendelkezik a kutyád, annál többre számíthatsz belőlük a ruháidon, szőnyegeiden és bútoraidon. A kutyák is piszkosak és csapzottak lesznek, ha nincsenek rendszeresen ápolva, szóval számolhatsz azzal, hogy vagy neked kell fürdetned őt és ápolnod a fogait, vagy fizetned kell érte valakinek, hogy megcsinálja helyetted.

Macsek előnye: Kellemes társaság
Amikor simogatásról van szó, akkor a macskák viszik a pálmát. A legtöbb macskabarát úgy tartja, nincs nyugtatóbb dolog egy macska dorombolásánál. Elkényelmesedni egy meleg, doromboló macskával nemcsak egy kellemes módja az idő elütésének – tanulmányok bizonyították, hogy a macska dorombolása csökkenti a stresszt és a vérnyomást.

Macsek hátránya: Almos tál
Senki sem szereti tisztítani az almos tálat, viszont elkerülhetetlen, hogy legyen belőle egy otthon, ha macskát tartasz. Naponta legalább egyszer fel kell takarítanod az almos tál körül és hetente ki is kell cserélned azt, ha nem akarod, hogy kellemetlen szagok árasszák el a lakásod. Ha több macskád is van, akkor valószínűleg több almos tálra is szükséged lesz.

Mit mond a kutyád?
Ha ismered a kutyád testbeszédét, akkor meg tudod mondani, hogyan érez, és mit szeretne mondani. A kutyák:
• pupillája kitágul, ha fenyegetve érzik magukat
• „vigyorognak”, jelezve engedelmességüket
• fülüket hátrahúzzák, ha úgy érzik, barátságos környezetben vannak
• összehúzzák magukat, ha félnek

Mit mond a macskád?
Elég sok mindent megtanulhatsz a macskád lelkiállapotáról, ha megfigyeled a viselkedését.
A macskák:
• farkukat leeresztik, ha betegek, vagy rossz kedvük van
• rángatják füleiket, ha felzaklatják őket
• pislognak szemhéjaikkal, hogy bizalmat sugározzanak
• gyúrásba kezdenek lábaikkal, ha elégedettek

(M.M. - pets.webmd.com)