macska
#Zöldövezet

A macskák furcsaságai

2020.04.06.
3 perces olvasási idő

Egész napos alvás, árnyékok kergetése egész éjjel, furcsa szag rejtélyes növényektől - ezek valószínűleg furcsa viselkedésmódok lennének tinédzsereknél, de a macskáknál teljesen normálisak. Hogy többet is megtudhass a macskák sajátos viselkedési szokásairól, összeszedtünk neked néhány alapvető dolgot, az ártalmatlan jelenségektől a rosszat sejtető dolgokig.

Dörgölőzés

Ha a macskád az arcodhoz dörgöli magát, az a ragaszkodás és a lekenyerezés jele. A macskáknak mirigyeik vannak a pofájuknál és a szájuk sarkánál. Amikor a lábadhoz, vagy más testrészedhez dörgölik magukat, akkor egy kis illatot hagynak rajtad. A „macska etikett” szerint ez bók.

„Ajándékok”

Udvariasan megmondtad a kis ragadozódnak, „Nem, köszönöm.” De a macskád ragaszkodik hozzá, hogy „megajándékozzon” egy döglött egérrel, madárral vagy gyíkkal. Ha döglött állatokat kapsz „ajándékba” a macskacicádtól, az teljesen normális, de inkább tartsd a kedvencedet benn a lakásban. A csavargó cicák pusztító hatással lehetnek a madarakra. Ajánlatos ilyenkor beszerezni valamilyen játékot a cicdának, amire vadászhat. Így folytathatja ezt a szokását anélkül, hogy kipusztítaná a vadvilágot maga körül.

WC-ből ivás

Végignézed nap mint nap a macskád alapos mosakodását és nem érted, hogy ennyi tisztálkodás után miért a WC-ből iszik? Senki sem érti, miért csinálják ezt a macskák. A WC vize lehet, hogy frissebb, mint az állóvíz, mivel minden lehúzásnál cserélődik. Emiatt nem kell aggódnod, ha csak nem használsz vegyi anyagokat a WC-d tisztán tartásához. De ha mégis nyugtalanít a viselkedése, egyszerűen csak hajtsd le használat után a WC-ülőkét!

Növényevés

Egy kis fű rágcsálása tápláló a macskák számára. Nagyobb mennyiségben hashajtó hatása lehet, vagy hányást okozhat. Ha a macskád folyamatosan megeszi a zöld dolgokat, leltárazd az otthoni növényeket – egyes növények mérgező hatással lehetnek a cicákra, például az aloe, a filodendron és a liliom.

Fonal vagy gyapjú evése

A cicák néha késztetést éreznek arra, hogy megegyék azt is, ami ehetetlen. Valamiért a fonal kiváltképpen vonzó számukra. Némelyik cica szopogatja, de van amelyik le is nyeli. Ezt a magatartást megrögzött viselkedésként osztályozzák és leggyakrabban olyan macskáknál fordul elő, akik csak a lakásban vannak tartva. Ajánlatos beszélgetni az állatorvosoddal a magatartás módosításáról. Ez segíthet a macskádnak abban, hogy inkább a finomabb alternatívákat válassza, például macskasnacket, füvet vagy salátát.

Egész napos alvás

Lustaságnak tűnhet, de a macskáknál az egész napos alvás, pihenés túlélési jellegzetesség. Mivel a vadonban éltek, a macskafélék így „raktározzák” az energiájukat. Egy rövid ideig vadásznak, majd a nap többi részét alvással és pihenéssel töltik. A cicák játszanak, aztán esznek, utána pedig az idejüket szunyókálással töltik.

„Beszédesség”

Csak úgy, mint az embereknél, a macskák közt is vannak „beszédesebbek”. Ők általában végignyávogják és nyafogják az egész napot. Az ázsiai fajták, főképp a sziámi macskák hajlamosak arra, hogy hangoskodjanak. Amíg a cicád nem nyugtalan, vagy nem jelez fájdalmat, addig egy kis locsifecsi nem jelent veszélyt. Bár, ha egy olyan cica kezd el sokat nyávogni, aki egyébként nem szokott, akkor jobb, ha megvizsgáltatják. A viselkedésváltozás valamilyen egészségügyi probléma jele lehet.

Dagasztás

A nadrágod bánhatja, de a cicánál ez azt jelenti, hogy minden rendben van. Amikor a macskád az öledbe ugrik, hogy dagassza egy kicsit a lábadat, az azt jelenti, hogy nyugodt és biztonságban érzi magát. A dagasztást a cicák nagyon korán tanulják meg, a legtöbb cica még szoptatás alatt.

Ujjnyalogatás

Ha azt tapasztalod, hogy a cicád rendszeresen nyalogatja az ujjadat, annak több lehetséges oka is lehet. Az első az, hogy szereti az izzadságod vagy a kézkrémed ízét. Egyes esetekbe a nyalogatás valamilyen vigasztaló magatartás: a szoptatással lehet kapcsolatba hozni. Ha a cicád túlzott mértékben nyalogatja az ujjadat és szorongást vélsz felfedezni nála, akkor legjobb, ha elviszed állatorvoshoz.

Tüsszentés

Csak úgy, mint az emberek, a macskák is hajlamosak allergiás tünetekre, a felső légúti fertőzésekre és irritációra. Gyakori kiváltó ok a légúti problémáknál a cigarettafüst, de könnyen kaphatnak fertőzéseket más macskáktól is. Ha több napig folytatódnak a tüsszentések, vidd el kedvencedet állatorvoshoz.

Egész éjszakán át tartó játék

A macskák természetüknél fogva éjjel aktívak, mivel ilyenkor a kiváló látásukkal könnyen a zsákmány közelébe tudnak férkőzni. A legtöbb házimacska átállítja a bioritmusát úgy, hogy az alkalmazkodjon az emberekéhez, de nem az összes. Ha a kedvenced éjjeli bagoly, próbálj meg beiktatni egy intenzív játékot, majd egy kiadós vacsorát neki lefekvés előtt, így mindkettőtök kipihenheti magát.

A ragyogó szem

Sok kultúra, például az egyiptomiak, szent állatként tekintettek a macskákra. A tény, hogy a szemük ragyog a sötétben, csak hozzáad a titokzatossághoz. Tulajdonképpen egészen evilági magyarázat létezik erre a jelenségre. A macskafélék szemén van egy szövetréteg, amit tapetum lucidum-nak neveznek. Ez visszaveri a fényt a retinán keresztül, és elősegíti kivételes éjszakai látásukat.

(KamaszPanasz - Ő. B.)

Kapcsolódó címkék

macska