macska
#Zöldövezet

Hogyan gondoskodjunk a cicánkról?

2010.11.28.
6 perces olvasási idő

Tudtad, hogy egy kis szőrös állat csökkentheti a vérnyomásodat, a szorongásaidat, a depressziódat? Vagy erősítheti az immunrendszered? Mint kiderült, az állattulajdonosok többet kapnak kedvenceinktől a szeretetnél.

A háziállat tartás egészségesebbé is tehet egy embert. Kész vagy arra, hogy hazavigyél egy kiscicát? Itt van minden, amit tudnod kell, az örökbefogadáson keresztül az etetésen át a szórakozásig.

Tippek az örökbefogadáshoz

Több millió hajléktalan háziállat van, tehát jó ötlet az új kedvencedet egy menhelyről vagy egy segélycsoporttól örökbe fogadni. Habár a kisállatboltok és tenyésztők is lehetnek jó hírűek, bárki nevezheti magát tenyésztőnek és árulhat állatokat. Fogadj örökbe menhelyről vagy segélycsoporttól állatot, és két jó dolog is történik veled: megmentesz egy életet és pénzt spórolsz meg.

Egy macska vagy kettő?

Amikor magadhoz ölelsz egy kiscicát egy menhelyen, egyből felmerül a kérdés: egy legyen, vagy kettő? Azok az emberek, akiknek a háztartásában több macska is van, azt mondják, hogy társaságot, játszótársat valamint ösztönzést jelentenek egymás számára. Kérdések, amelyeket fel kell tenned magadnak előtte: Van elég helyem? Időm? Pénzem? Ha a válasz igen, akkor készülj fel a kétszeres elkötelezettségre – és a kétszeres jutalomra.

Felkészülés a cica megérkezésére

Néhány kötelező dolog: alom, macskakosár, étel és vizes edények, nyakörv és néhány játék, hogy szórakoztasd újdonsült, szőrös barátod. Szánj rá időt, hogy cicabaráttá varázsold a lakásodat, mielőtt megérkezne: tedd el a háztartási vegyszereket, és azokat az apró kis tárgyakat, amelyeket könnyen le tudna nyelni.

Bent vagy kint fog lakni a cica?

Autók, betegség, ragadozók, emberek, kutyák, más macskák: ez csak néhány azon veszélyek közül, amelyek az új kiscicádra leselkedhetnek a szabadban. A legtöbb állatorvos azt javasolja, tartsuk a cicát a lakásban, mivel átlagosan hosszabb és egészségesebb életük van a házimacskáknak. Ha a lakást választod, ne felejts el kényelmes környezetet kialakítani új barátod számára macskakanapéval, sok társasággal, játékokkal, valamint kültéri területtel.

Valóban szükséged van macskaeledelre?

Egyéves korukig a kiscicáknak háromszor annyi kalóriára van szükségük, mint a felnőtt macskáknak, tehát keress kifejezetten kölyökmacskáknak való eledelt, és akkora adagokkal etesd, amennyit a gyártó cég ajánl. Beszélj az állatorvosoddal arról, hogy konzervet vagy szárazeledelt adj-e kedvencednek, esetleg a kettő keverékét – így a legjobb döntést hozhatod magad és a cicád számára. Csak bizonyosodj meg arról, hogy olyan helyre teszed az eledelt, ahol a kutya nem férhet hozzá, mivel a macskaeledel nem jó a kutyák gyomrának.

Víz, víz mindenhol

Mindig legyen nagyon sok tiszta vized a cicád a számára egész nap – helyezz el néhány vizes tálkát a házban. Ha azt veszed észre, hogy nem iszik a tálkából a macskád, akkor keress neki egy laposabb tálat, ami nem veszi körül annyira a pofáját. Néhány cica jobban szereti a mozgó vizet, ezért lehet, hogy jobban menne a dolog egy speciális macska szökőkúttal, mint egy sima tálkával.

Az alom

A macskák ösztönösen homokra vagy földre ürítenek, általában ezt az anyától tanulják meg, 3-4 hetes korukban – szóval a macskád valószínűleg már megérkezésekor használni fogja az almot. Helyezd el egy csendes, nyugodt helyen, és mutasd meg a cicának, hol van. Többféle macskaalom is létezik: hagyományos; apró, agyagos; alom, ami fa chipsből, búzából vagy újságpapírból készül. Egy teszt szerint a cicák a finom, apró agyagos almot szeretik a legjobban, a döntés rajtad áll – és a cicádon. Továbbá néhány alomtálcának magas a pereme, emiatt a kiscicák nehezen tudnak belemenni és kijönni, ezért lehet, hogy először egy alacsonyabb peremű alomtálcát kell beszerezned.

A macskaágy előnyei

A macskák átlagosan 16 órát alszanak egy nap, a kölyökcicák még többet. Amennyire szereted ölelgetni a kiscicádat, ő annyira vágyik egy saját kis helyre. Nem muszáj figyelemre méltó ágyat venned neki a kisállatboltban. Nagyon fog örülni egy ablakpárkányhoz erősíthető macskakanapénak, egy macskafának, egy bolyhos párnának egy széken vagy a saját kis macskaágyának. Ha kutyád is van, akkor fontos, hogy olyan helyet biztosíts a macskád számára, ahol zavartalanul tud aludni.

A játék fontossága

A játékidő a cicáddal nem mindig móka és szórakozás – célja is van. Ha minden nap foglalkozol a macskáddal, nem csak az olyan elvárásokra, szavakra tanítod meg, amik szükségesek ahhoz, hogy boldog háztartásbeli társaság legyen, hanem formában is tartod, fejleszted a fizikai koordinációját és olyan ösztönös tevékenységeket helyettesíthettek, mint a körmözés vagy a vadászás. Ha a cica szereti használni a fogait vagy a körmeit, adj neki olyan dolgot, amin „kiélheti” magát. Ne használd a kezedet játékszerként! Ez a rossz szokás sérülést okozhat gyerekeknél vagy gyanútlan vendégeknél.

Hogyan vigyázzunk a cicánkra?

A macskák gyakran a szájukon keresztül lépnek kapcsolatba a világgal, és attól, hogy aranyosan játszik, nem feltétlenül minden tárgy alkalmas játékszer a házban. Ajánlatos a zsinórokat, szalagokat, fonalakat, gumikarikákat, csipeszeket, gombostűket, fogselymeket és más ehető tárgyakat távol tartani a cicától. Szintén zárjuk el a takarítószereket, tablettákat és gyógyszereket, valamint a motorolajat és fagyállókat.

Megtanítani a szabályokat

A cicádnak ez egy új világ – szóval meg kell tanulnia a szabályokat, lépésről lépésre. El akarod rettenteni egy-két dologtól? Nyújts neki alternatívákat. Például: ha a cicád fel akar mászni a függönyre, adj neki egy anyaggal körbevont rudat, hogy arra tudjon felmászni. Nem akarsz karmolásnyomokat látni a kanapén? Biztosíts neki macskakaparókat a házban. Tipp: Tegyél úgy, mintha te is élesítenéd a körmödet a macskakaparón, ezáltal látni fogja, hogy ez rendben van. Az ideális macskakaparók általában biztonságosak, de sok cica nem szereti őket. Tanárként az a dolgod, hogy türelmes, következetes, kedves legyél – és nem utolsó sorban kreatív!

Cicák karmának levágása

A cicák karmának levágása vitatott dolog: fontold meg az előnyeit és a hátrányait is. Mivel a macskák karmai a csontjaikhoz tapadnak, ezért azok levágása olyan, mintha minden utolsó ujjpercüket levágnánk. Akik a karom levágása ellen vannak, úgy gondolják, ez brutális dolog és ezzel megcsonkítják az állatot. Mások úgy vélik, ezáltal jobb háziállat lesz a cicából, valamint védelmet nyújthat a „beavatkozás” az ártalmas viselkedés miatt fellépő balesetek ellen. Ha semmilyen módszer nem jött be, és úgy döntesz, levágod a cicád karmait, akkor még 6 hónapos kora előtt kell ezt megtenned. Ezután legjobb, ha lakásban tartod már a cicát, mivel a szabadban így problémái lehetnek a védekezéssel.

Gyors tippek a karmolás ellen

Mivel a karmok levágása már az utolsó módszer, ezért itt van néhány tipp, amivel még próbálkozhatsz. Körömcsipesz: Könnyebb használni, mint gondolnád, és általában csak a mellső karmokat kell lecsípned: óvatosan kell végezni a műveletet, nehogy megsebesítsd a cicát. Óvatosan nyomd le a mancsait, hogy kinyújtsa a karmait. Ha nem vagy benne biztos, hogyan kell csinálni, kérdezd meg az állatorvosodat. A macskakaparók szintén segítséget nyújtanak a cicák számára: keress karton, szőnyeg és fa macskakaparókat. Karomvédő: ezek apró ujjakból állnak és fájdalommentesen védelmet nyújtanak az ellen, hogy a cica olyan helyeket karmoljon össze, amit nem szabad.

Cicák számára ártalmas ételek

Bár számodra finomak az olyan italok, mint az alkohol, a kávé vagy a tea, de a cicád számára ezek veszélyesek. Ha meg szeretnéd védeni a cicádat, ne adj neki hagymát és fokhagymát, mert ezek vérszegénységet okoznak a macskáknál. Ha úgy veszed észre, hogy a cicád szereti ezeket, vagy a hasonló eledeleket, akkor adj neki gyöngymentát vagy macskafüvet. Ha azt tapasztalod, hogy a cicád valamilyen veszélyes dolgot evett, hívd az állatorvosodat.

Cicák számára ártalmas növények

Néhány házi vagy szabadtéri növény is okozhat mérgezést: például a krizantém, az azálea, a tulipán virághagyma vagy az oleánder. A liliom különösképp veszélyes a macskákra és már kis mennyiségben is kellemetlen betegségeket okozhat. Nem vagy benne biztos, hogy melyik növény lehet veszélyes még a cicádra? Attól félsz, hogy olyan növényt evett meg, amitől baja lehet? Beszélj az állatorvosoddal.

Ivartalanítás

Évente körülbelül 6 millió kutya és macska kerül menhelyekre, túl sok háziállat van, és túl kevés szerető, befogadó család. Ezért ajánljuk az állatok ivartalanítását vagy kiheréltetését. Néhány csoport segít a beavatkozás árát is fedezni. Így segíthetsz csökkenteni a háziállat populációt.

Harc a bolhákkal

Egyetlen bolha – amit egy séta alkalmával akár a nadrágodon beviszel a lakásba – elég ahhoz, hogy elszaporodjanak. Ha azt veszed észre, hogy a cicádnak hullik a szőre, irritált a bőre, sokat rágja és nyalogatja magát, vagy sokat karmolászik, akkor lehetséges, hogy bolhás lett. Kérdezd meg az állatorvosodat, hogy melyik eljárást javasolja (egyes termékek védelmet nyújtanak a férgek ellen is) és végezd el azt az összes állaton a házban. Egyes kutyákra alkalmas eljárások megmérgezhetik a macskákat, ezért gondosan olvasd el a leírását a csomagnak.

Védelem a bélférgek ellen

A cicák gyakran lesznek bélférgesek. Sok kiscica orsóférget kap el az anyatejen keresztül. Az orsóféreg hasmenést, hányást és tüdőgyulladást okozhat. Továbbá akár emberek is megfertőződhetnek az orsóféreg által. A horogférgek kevésbé gyakoriak, de vérszegénységet okozhatnak a macskáknál. Ha az állatorvosod elvégez egy ürüléktesztet, akkor találhat orsóféreg és horogféreg tojásokat. Amennyiben talál, vannak olcsó eljárások, amelyekkel el lehet távolítani a férgeket. A galandférgeket – amiket bolha lenyelésével lehet elkapni – nem lehet eltávolítani általános féregtelenítő eljárásokkal és nem lehet őket kimutatni egy sima ürülékteszt alapján. Ha klasszikus „rizsszem szerű” féregdarabot találsz otthon, vagy a cicád hátsórészénél, akkor az állatorvosodhoz kell fordulni, aki egy speciális eljárással el tudja távolítani azokat.

Ne felejtsd el az oltásokat

Csakúgy mint téged, a cicádat is megvédik az oltások a fertőző – és akár halálos – betegségektől. Gyakori betegségektől védheted meg kedvencedet: veszettség, szopornyica, macska leukémia és felsőlégúti fertőzés. Mivel az oltások eltérő idejűleg hatnak, és mivel a fertőzések kockázata nagyban függ a cicád életstílusától, ezért kérj az állatorvosodtól egyéni oltási programot.

Hogyan állapítsd meg, ha beteg a cicád

A ragadozók elleni védelem miatt a macskák jól tudják titkolni a betegséget. De szerencsére vannak olyan jelek, amelyek arra utalhatnak, a kiscicád beteg: étvágytalanság, lihegés, a megszokottnál több alvás, köhögés, tüsszentés, hányás vagy súlyvesztés. Ha ezek a tünetek nem jelentkeznek, de úgy gondolod, a kis barátod nem igazán szemfüles, legyél óvatos: beszélj az állatorvosoddal. Sose adj a macskádnak a saját gyógyszereid közül bármit is. Egyes gyógyszerek – amiket akár minden nap használunk – halálosak lehetnek macskák számára.

Útbaigazítás az állatorvoshoz

Egyik legjobb módszer az, ha olyan embereket kérdezel meg, akiknek bízol az ajánlásában: miután leszűkítetted a kört, látogasd meg azokat a klinikákat, amik szóba jöhetnek. Tisztának és rendben tartottnak tűnik a klinika? Figyelnek rád az állatorvosok? Egyértelműen megválaszolják a kérdéseidet? Macskabarátnak tűnnek? Mi a helyzet a személyzettel – nyugodtak és odafigyelőek? Ugyanúgy, mint amikor a saját orvosodat keresed, a tökéletes személyt kell megtalálnod. Ha úgy érzed, ne habozz klinikát váltani.

Olyan gyorsan felnőnek...

Ugyanúgy, mint a babák, a kiscicák is gyorsan felnőnek, és mire észbe kapnál, már egyedül szállnak szembe a világgal. Szóval csinálj minél több fotót, és élvezd ki az időt, amíg az esetlen kölyökmacskád felnő, és elégedett társaddá nem válik.

(KamaszPanasz - Ő.B.)

Kapcsolódó cikkek