macska
#Zöldövezet

5 veszélyes búvóhely macskák számára

2010.11.19.
2 perces olvasási idő

Van cicád? Cikkünkből megtudhatod, melyek az otthonod legveszélyesebb pontjai számára, és miért jobb, ha távol tartod őt ezektől.

A macskák imádnak bújócskázni, akár megijednek, kíváncsiak, vagy csak egy nyugodt, csöndes helyre vágynak, ahol pihenhetnek kicsit. De ami a legjobb búvóhelynek tűnik, nem biztos, hogy a legbiztonságosabb is. Macskaszakértő állatorvosok meséltek a legveszélyesebb búvóhelyekről, ahova a macskák beragadhatnak, vagy könnyen megsérülhetnek.

1. Mosógép, szárítógép

Veszély: A macskák súlyos sérüléseket szenvedhetnek, ha a készülék be van kapcsolva. Eltörhetnek a csontjaik, megéghetnek, hőgutát kaphatnak, belső szerveik megsérülhetnek, vagy akár el is pusztulhatnak. „A legrosszabb macskaeset, amivel valaha találkoztam, akkor volt, amikor egy olyan macskát hoztak be a klinikára, amelyik bennragadt egy szárítógépben. A tulajdonos nem vette észre, becsukta a szárítógépet, beállította magas fokozatra, majd kiment a szobából” -meséli egy macskaspecialista szakember. „Amikor a tulajdonos visszament a géphez, a cica merev volt és forró. Sajnos a macska majdnem halott volt már, mire beért vele a klinikára.”
Mit tegyünk: A gép ajtaját mindig tartsuk szorosan csukva, és mindig nézzünk bele, mielőtt használnánk. (Ugyanígy járjunk el a sütőnél, a hűtőszekrénynél és a mosogatógépnél is.) Továbbá azt is ellenőrizzük, hogy a cica nem bújt-e el a szennyes ruhák között, mert véletlenül berakhatjuk a mosásba a ruhákkal együtt, ha nem vesszük észre.

2. Garázs

Veszély: A macskák hozzáférhetnek veszélyes vegyi anyagokhoz, például fagyásgátlóhoz. A didergő cicák bebújnak a kocsi motorházteteje alá, ahol melegebb van a motor miatt.
Mit tegyünk: Zárjuk el a garázsba vezető utat a cicák előtt. Ha arra gyanakszol, hogy a macska bemászik a motorháztető alá, dudálj, vagy vágj rá egy nagyot a motorháztetőre, mielőtt beindítanád az autót. Ez valószínűleg felébreszti és elzavarja, ha ott volt, vagy pedig nyávogása tudathatja ottlétét veled, és így kiengedheted.

3. Konyhaszekrények, beépített szekrények, fiókok

Veszély: Szívesen bújnak el ilyen helyeken, de beragadhatnak vagy megsérülhetnek.
Mit tegyünk: Tartsuk a fiókokat és a szekrényeket csukva, amennyire lehetséges. Ha egy fiókot vagy szekrényt nyitva találsz, kiálts egy nagyot, hogy elriaszd a cicát. A veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó szekrényeknél használj gyermekbiztos zárat.

4. Nyitott ablakok és teraszok

Veszély: Meleg időben gyakran szundítanak a macskák a nyitott ablakpárkánynál. Az általános rugalmasságuk és egyensúlyérzékük ellenére is leeshetnek, és sérüléseket szenvedhetnek. Hallottunk már ilyen történetekről.
Mit tegyünk: Szereljünk fel olyan rácsokat az ablakra, amin nem férnek át a macskák. Az erkélyeknél ugyanígy tegyünk, és csak a felügyeletünk alatt tartózkodjanak kint a házi kedvenceink.

5. Tetőgerenda

Veszély: A macskák szeretnek magas helyekre felmászni, hogy jól lássák az eseményeket, vagy csak egy kis alvás céljából, hogy senki se zavarhassa őket. De ugyanúgy, mint az ablakoknál, innen is könnyen leeshetnek és megsérülhetnek.
Mit tegyünk: Próbáljunk meg minél kevesebb olyan tárgyat a gerendákhoz közel hagyni, amiről könnyedén felmászhatnának. Szerezzünk be alternatív eszközöket a cicáknak, amire felmászhatnak, és aludhatnak rajta. Vásárolhatunk speciálisan erre tervezett tárgyakat a macskánknak, amelyek elég magasak, és a tetejükön pedig van elég hely arra, hogy elfeküdjön a cica. Tegyük a tetejére valamelyik kedvenc játékukat, ezzel bátorítva őket arra, hogy használják.

A szakértők szerint általában a legjobb módszer arra, hogy megvédjük kedvenceinket a veszélyes búvóhelyektől az, ha biztosítunk számukra olyan alternatív búvóhelyeket, amelyeket az előbb említettünk. Egy laboratóriumi kutatás kimutatta, hogy azok a macskák, amelyek el tudtak bújni egy dobozban, kevésbe voltak stresszesek azoknál, akik nem voltak erre képesek, pedig azonos környezetben voltak. A stressz-szintet kiválóan tudjuk csökkenteni azzal, hogy búvóhelyet biztosítunk a macskák számára.

(Ő. B.)

Kapcsolódó címkék

macska