kutya
#Zöldövezet

Hogyan védjük házi kedvenceinket a téli időben?

2017.01.20.
2 perces olvasási idő

Az utóbbi napokban bizony elég fagyos időjárásban volt részünk, amit jó esetben egy fűtött szobában alig érzékeltünk. Azonban a kertben tartott kutyusoknak ez nem egyszerű időszak. Az emberek még csak-csak megoldják a gondjaikat, de mi a teendő ilyenkor házi kedvencekkel?

A tél során bizony az is megesik, hogy napokig nem áll el a hó, és akár méteres hófalak képződnek az utakon. Ilyenkor szinte megáll az élet: gyakorta nem járnak a tömegközlekedési eszközök, nem tudjuk elhagyni otthonunkat, rengetegen kényszerű tétlenségre vannak kárhoztatva.

Szerencsére a kereskedésekben és a nagy bevásárlóközpontokban hozzá lehet jutni a több hónapig is elálló száraz- , illetve konzerv eledelekhez. Ezeknek a téli időszakra történő felhalmozása mindenképpen célszerű ötlet, így kutyáink és macskáink nem fognak az éhségtől szenvedni a kieső napokon.

Legyen otthon tartalék ennivaló!

Vannak persze olyan állatok, amelyek a főtt ételt részesítik előnyben, ilyenkor nincs más megoldás, főzni kell. Ha viszont nem szeretnénk minden egyes napot állateledel készítésével eltölteni, az is megoldható, hogy nagyobb adagot készítünk, amelyet kisebb adagokra szétporciózva és kis műanyag dobozokba becsomagolva a mélyhűtőbe tesszük az ínségesebb napokra. Egy kis csomagot csak elő kell venni, betenni a mikrohullámú sütőbe és megmelegíteni. kutya, tél

Fontos, hogy mindig legyen otthon tartalék ennivaló, amelyet szükség esetén fel tudunk használni. Azonban még ebben az esetben is gondosan ügyeljünk a szavatossági időpontokra, mert a lejárt élelmiszer többet árthat, mint használ.

Kutyalábtörlés

Azok a kutyák, amelyek nagy bundával rendelkeznek (kaukázusi juhász, bernáthegyi, komondor), jól tűrik a hideget. A szőrszálak között megrekedt levegő, és a bőr alatt az ősz folyamán lerakódott zsír jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Fontos azonban, hogy a bunda ne ázzon, ne nedvesedjen át, mert akkor az már elveszti hőszigetelő képességét, és az állat megfázik. A rövid szőrű kutyák (vizsla, pointer, dalmata) nem bírják a nagy hideget, ezért őket célszerű fűtött, de legalább fedett helyiségbe vinni.

A kutya testhőmérséklete magasabb, mint az emberé (38-39 Celsius-fok). Ha ez az érték a hőszabályozó rendszer zavara miatt 30 fok alá csökken, hamar bekövetkezik a kihűlés, és az elhullás. Szerencsésebb esetben állataink csak megfáznak.

Némelyikük előszeretettel kóstolja meg a havat, és azt minden tiltó szó ellenére csemegeként fogyasztja el - ami viszont nem tesz jót a manduláknak. Azok megduzzadnak, bepirosodnak, és az állatnak nyelési nehézséget okoznak. A betegség esetenként hányással is jár, a fő tünet azonban a láz, a bágyadtság, az elesettség, az étvágytalanság, a köhögés, az orrfolyás és a légúti tünetek. Ha ilyet észlelünk, minél előbb forduljunk állatorvoshoz.

Óvjuk a bőrüket is!

A járdákat és az utakat homokkal, sóval szórják fel a köztisztasági gépek. A só azonban nagyon hamar kimarja állataink lábát, ami az ujjak közötti bőrterület kifejezett gyulladásával, és bepirosodásával jár. Ők a terület nyalogatásával igyekeznek ezen enyhíteni. A fokozott fájdalom miatt gyakran sántikálás lesz a dolog vége.

Ez azonban nem ízületi probléma, hanem a fájdalom miatti tehermentesítés következménye, a fájó, égő, sebes lábra az állatok ugyanis nem szívesen állnak rá. Megelőzésképpen kerüljük el a sózott utakat, ha módunkban áll, sétáljunk inkább az erdőben, ligetekben, illetve minden sétáltatás után nedves ruhával töröljük meg kutyánk lábát.

(MTI)