kutya
#Zöldövezet

A kutya etetése: ajánlott táplálékok

2023.05.07.
2 perces olvasási idő

A kutyusoknak speciális táplálékra van szükségük, hogy egészségesek, fittek maradjanak. Viszont mindannyian ismerjük azt a tipikus nézést, amivel képesek az utolsó falatot is kinézni a szánkból. Nem tudod megállni, hogy ne essen le neki valami nasi az asztalról vacsora közben? Nem vagy egyedül.

A legtöbb ember tudja, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem szabad a kutyáknak adni. Például csokoládét, szőlőt, mazsolát, hagymát vagy fokhagymát. Általánosságban a kutyáknak kutyaeledelt kell adni, de van néhány olyan - alapvetően emberi fogyasztásra készült - étel, ami a kutyák számára is adható.

Általános útmutató a kutyák táplálásához

Az emberek és a kutyák érzelmileg közel tudnak kerülni egymáshoz. De nagy különbség van a között, amit a kutyád ehet, és amit Te. Az emberi szervezet úgy épül fel, hogy képes lebontani és megemészteni a szénhidrátot és a növényeket. A kutyáknak jobb, ha az étrendjük nagyobbik részét kutyaeledel teszi ki. Általánosságban a sovány húsok kitűnőek kutyák számára, de csak ha hőkezelve kapják meg (azaz főzve vagy sütve).

Ne túlozd el

A legtöbb állatorvos kiegyensúlyozott, jó minőségű étrendet ajánl. A kereskedelemben kapható eledelek általában kiegyensúlyozottabbak és tápanyagban gazdagabbak, mintha otthon próbálnánk meg mindent megfőzni a kutyusunk számára. A kulcs a mértékletesség. Amíg a kutya étrendjének nem több mint 10%-át teszi ki az emberi étel, addig valószínűleg minden rendben van. Ez azért van, mert a kereskedelemben kapható eledelek úgy vannak kialakítva, hogy a kutyák számára szükséges tápanyagok 100%-át tartalmazzák, és így fedezzék az ásványianyag- és táplálékigényüket.

Nincs koldulás

Kutya etetése

Az asztalról leeső falatok nem veszélyesek, hacsak nem túl zsírosak, cukrosak, sósak. A kutyák 40%-a túlsúlyos, és sajnos ez növeli a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. Fontos, hogy a kutyáddal éreztesd, ez jutalomfalat, nem pedig étkezés. Az ételed megosztása a kutyáddal ahhoz vezethet, hogy finnyás lesz – például lehet, hogy inkább el fogja lopni a steakedet, minthogy megegye a saját eledelét. A legjobb, ha a jutalomfalatot az eledelébe kevered, és nem akkor adod neki oda, amikor te is éppen eszel.

Amit nyugodtan adhatsz neki

Az „emberi étel” néha segíthet, ha a kutyád hasmenéssel vagy hányással küzd. A sült csirkemell vagy túró összekeverve egy kevés főtt rizzsel például könnyen emészthető. Tápanyagokat és kalóriát biztosít a kutyusod számára anélkül, hogy a szervezetének komolyabb kihívást jelentene a táplálék megemésztése.

„Kutyavágy”

Vajon a kutyák jobban kívánják az emberi ételeket, mint a kutyaeledeleket? Vagy ez csak emberi kivetítés? Állatorvosok szerint a kutyák ízlelőbimbója olyan fejlett, hogy az emberi ételek gyakran kívánatosabbak számukra, mint a saját eledelük. De ha sosem tudják meg, hogy milyen finom a pörkölt, akkor valószínűleg egész életük során meg lesznek elégedve a hagyományos kutyakajákkal is. Ne feledjük: egy kutyát ugyanolyan boldoggá tud tenni egy kis simogatás, egy labdás játszadozás, vagy egy hosszú séta, mint egy jutalomfalat.

(KamaszPanasz)