kisállat
#Zöldövezet

Meglepő tények a házi kedvenceidről

2024.01.28.
2 perces olvasási idő

A kutyapuszitól betegségeket kaphatsz el. Az állatorvosok szerint a kutyák nyála sokféle kórokozót (campylobacter, cryptosporodium), még akár szalmonellát is tartalmazhat.

Ezek akkor kerülnek a kutya szájába, ha fertőzött ételt esznek vagy épp a nyelvüket használják tisztálkodásra. Ezek pedig az óvatlan játszadozás során átkerülhetnek az emberre és több, kellemetlen tünet mellet egy kiadós hasmenéssel is járhatnak.

Tény: Az ember is megbetegítheti az állatot

Nem általános dolog, de azért megtörténik néha. Például a H1N1 influenza vírusa megfertőzheti a kutyákat, macskákat, házi görényeket, melyet a beteg gazditól kaphatnak el. A legtöbbször enyhe lefolyású, de néhány házi állat belepusztul, ezért az állatorvosok intenzívebb higiéniás szabályokat javasolnak, ha beteg az állat vagy a gazdája, például fertőtlenítőszeres gyakori kézmosás. Kutyák és emberek esetében is gondot okozhat az E.coli baktérium és az MRSA fertőzés, ami könnyen átterjedhet a kis kedvencre is.

Tévhit: A macskák megfullaszthatják a kisbabákat

Ez a babona egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. Amikor is, ha egy kisbaba hirtelen meghalt (bölcsőhalál, SIDS), akkor a bölcső mellet fekvő macskát okolták a tragédiáért. Manapság, a puha játékok, betegségek, hason fekvés és mások kapcsolhatók a bölcsőhalálhoz, nem a macskák.

Tény: A kutyák képesek kiszagolni a diabéteszes beteget

Elsőre úgy hangzik, mint egy epizód a Lassie tévsorozatból, de valójában igaz dolog.

Egy megfelelően képzett kutya képes a cukorbeteg gazdi vércukorszintjének veszélyes mértékű változását megérezni a szaglása révén, valamint még időben tudja figyelmeztetni gazdáját a veszélyre (manccsal, nyalással, nyüszítéssel vagy ugatással). Jónéhány kutyát kiképeztek, hogy a diabéteszes gazdira vigyázzon. Ezen kutyák képesek 90%-os pontossággal képesek kiszagolni a hypoglikémiás állapotot.

Tény: A kutyák ki tudják mutatni szeretetüket a gazdi felé

Amikor a kutya keresi a szemkontaktust, akkor szimplán a szeretetét próbálja kimutatni és nem feltétlenül kérést próbál eszközölni felénk. Csak nagyon közeli kapcsolat esetén alakul ki ez a fajta viselkedés, egyébként más kutyákkal vagy idegenekkel szemben az agresszió jele a szemkontaktus. Persze nem minden esetben áll fenn a dolog, lehet, hogy csak az ebédünkre pályázik. Ha feszült a testtartása és a füleit égnek ereszti, akkor jobb békén hagyni, mert valamiért morcos az eb.

Tény: A macskák túlzottan is ragaszkodóak

A viselkedéskutatók szerint a macskák igenis képesek átélni félelmet és szorongást, ha hosszabb időre nincs velük szeretett gazdijuk, ez lehet a magyarázat arra, hogy az egyébként aranyos kiscica, miért pisil olyan helyre, ahová nem szabadna, amikor otthonról távol vagyunk. Más jelei ennek: a macska állandóan lépést tart a gazdival, nyávog vagy elállja az utat kifelé menet. Ha egyedül marad, hányhat vagy félelmében nem eszik. Az ilyen macskák számára a viselkedésterápia jelenthet megoldást (vagy a megfelelő nevelés).

Tény: A kutyák képesek akár 250 szó felismerésére is

A legokosabb, legjobban képzett kutyafajták nagyjából egy 2 éves gyerek értelmi szintjén vannak, mármint a beszéd felismerését illetően, állítja a szakértő. Ezek a fajták 250 szó felismerésére is képesek, míg az átlagos kutyák csak 150-re.

  • Tanulásra fogékonyabb kutyafajták: border collie, uszkár, német juhász, golden retriever, dobermann.
  • Inkább szebb, mint okos kutyák: Borzoi, chau-chau, bulldog, basenji, afgán eb.

Tény: A fehér macskák gyakran süketek

A fehér szőrű macskák gyakran süketek az egyik vagy mindkét fülükre, főleg azok, melyeknek kék a szeme. Ha csak az egyik oldalon kék, akkor valószínű, hogy arra a fülére nem hall az állat. Gyakori, hogy az ilyen macskák gazdijai arról számolnak be, hogy ezek az állatok nem túl értelmesek, bár azt nem tudni, hogy a halláskárosodás vagy az alacsony intelligenciaszint az oka a jelenségnek.

(KamaszPanasz - N. L.)