#Betegségek

Megfázás? Influenza? H1N1? Mi a különbség?

2011.01.30.
1 perces olvasási idő

Tehát, honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.

A megfázás tünetei sokkal általánosabbak, gyakoribbak, és 3-5 napra dönti le az embert a lábáról. Ilyenkor a beteg általában csúnyán köhög, náthás és eldugult az orra, emellett érezhet végtagfájdalmat is.

A szezonális influenza és a H1N1 tüneteihez láz, erősebb végtagfájdalom, száraz köhögés, kimerültség és hasmenés tartozik. Laboratóriumi teszt nélkül nehéz megkülönböztetni őket egymástól.

A szakemberek felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy ha valaki rosszul érzi magát, légzőszervi problémái vagy erős megfázása van, keresse fel orvosát. Egy egyszerű influenzával is könnyen kórházba kerülhet az ember, ha elhanyagolja azt.

A sertésinfluenza leginkább a 6 hónaptól 25 éves korosztályt, a kismamákat és a krónikus betegeket (asztma, diabétesz, szív-és tüdőbetegség) fenyegeti. Nekik mindenképpen ajánlott a mihamarabbi védőoltás.

A szezonális influenza elleni oltás leginkább a 6 hónap-18 éves korosztálynak, az immunrendszeri megbetegedésben szenvedőknek, azoknak a nőknek, akik gyermeket terveznek, az 50 év felettieknek, és az egészségügyi dolgozóknak ajánlott.

Szakértők szerint az lenne az ideális, ha mindenki megkapná mindkét influenza elleni védőoltást.

Védekezz!megfázás

Amennyiben nem szeretnéd beoltatni magad, akkor is számtalan módja van a védekezésnek.

  • Moss kezet minél gyakrabban,
  • Ne piszkáljd a szemed, szád, orrod.
  • Ha tüsszentesz, azt a könyököddel takard el, mert így tudod leginkább távol tartani a kezedtől a kórokozókat.
  • Fontos az egészséges életmód: táplálkozz egészségesen, aludj eleget és rendszeresen mozogj.
  • Ha mégis megbetegszel, feltétlenül keresd fel orvosod, és kerüld a közösséget.
  • Az első láztalan napot követő 24 órában még maradj otthon, pihenj. Így hamarabb meggyógyulsz, és másokat sem fertőzöl meg.