influenza
#Betegségek

5 módszer az influenza elleni küzdelemhez

2023.02.03.
1 perces olvasási idő

Az influenza önmagában is elég bosszantó. Kövesd az alábbi tippeket, hogy ne maradj le semmiről.

Vedd fel az influenza elleni védőoltást

Ez a legjobb módja annak, hogy megvédd magad az influenzától. A védőoltás nem csak a saját egészséged védi. Segít a körülötted élőknek is, mert kisebb az esélye, hogy más elkapja az influenzát és továbbadja azt.

Moss kezet jól és gyakran

A kézmosás fontos védekezés a baktériumok, például az influenzavírusok ellen. Miért? Az influenza elleni oltás után a szervezetnek körülbelül 2 hétbe telik az immunitás kialakítása – és még egy vakcina sem biztos, ha a vírus új típusa kezd el terjedni. A kézmosás segít megvédeni más olyan baktériumoktól és betegségektől, amelyek ellen nincs védőoltás, például a megfázás.

Moss kezet a fürdőszoba használata után; köhögés vagy tüsszentés után; kontaktlencsék felhelyezése vagy eltávolítása előtt és után; smink használata előtt; és evés, tálalás vagy étel elkészítése előtt. Moss kezet, amikor hazajössz az iskolából, a bevásárlóközpontból, moziból vagy bárhonnan, ahol sok ember van a közelben.

Kerüld a betegeket

Az influenzavírusok a levegőben terjednek, ezért próbáld meg távol tartani magad a betegnek látszó emberektől. Természetesen az influenzavírussal fertőzött emberek nem mindig tűnnek betegnek. Itt jönnek be az oltások és a kézmosás.

Az is jó ötlet, hogy kerülöd az orr, a szem és a száj megérintését – három olyan helyet, ahol az influenzavírus könnyen bejuthat a szervezetbe.

Köhögj vagy tüsszents egy zsebkendőbe vagy a könyöködbe – ne a kezedbe

Így nem terjeszted a vírust, ha olyan felületeket érintesz meg, amelyeket mások is megérinthetnek.

Maradj otthon, ha influenzás vagy

Ne akard átadni a kórokozóidat valaki másnak. Az otthonmaradás nagyszerű ürügy arra, hogy összegömbölyödj és megnézd kedvenc filmed, videojátékokat játssz vagy olvass. A pihenés elősegítheti a szervezet gyorsabb felépülését.

Az influenza ellen napi szinten is küzdhetsz, ha megerősíted az immunrendszered. Néhány nagyszerű immunerősítő:

  • alvás
  • egészséges ételek fogyasztása (beleértve napi öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget!)
  • sok folyadék fogyasztása
  • rendszeres testmozgás

Ne hagyd, hogy az influenza megzavarja a szórakozást.

(KamaszPanasz - forrás Kidshealth)