asztma
#Betegségek

Mi a teendő, ha asztmám van és influenzás lettem?

2023.01.04.
1 perces olvasási idő

Ha asztmás vagy, minden légúti fertőzés, így a hetekben egyre intenzívebben terjedő influenza is érintheti a tüdődet, ezzel gyulladást és légúti problémákat okozva.

Aki asztmás, az jellemzően nagyobb eséllyel szenved légúti problémáktól, amikor influenzás. Az influenza elleni védőoltás a legjobb Hogyan előzheted meg az influenzát, ha asztmás vagy?módja, hogy megelőzzük a szövődményeket és az asztmás tünetek romlását.

Melyek az asztma és az influenza tünetei?

Keresd fel az orvosodat, ha az asztma és influenza tüneteit tapasztalod magadon:

  • Fokozott légszomj, légzési nehézségeid vagy ziháló légzésed van
  • Sárga vagy zöld színű nyálkát köhögsz fel
  • Lázad vagy hidegrázásod van
  • Fáradtnak vagy gyengének érzed magad
  • Fáj vagy kapar a torkod vagy fájdalmassá válik a nyelés
  • Telített az arcüreged, orrdugulásod, fejfájásod van, vagy érzékeny a felső arccsont körüli rész

Mi a teendő, ha asztmám van és influenzás lettem?

Ha az influenza tüneteit véled felfedezni magadon, akkor keresd fel az orvosodat tanácsért, hogy megtudd, hogyan előzhetnéd meg az asztmás tünetek rosszabbodását. Valószínűleg erre az időszakra módosítja az asztmád kezelésének terveit. Mivel az influenza kezelésére nincs specifikus szer, így fontos, hogy fogyassz sok folyadékot, több C-vitamint, valamint elengedhetetlen az ágynyugalom is arra a néhány napra, amíg az influenza tüneteket okoz (pl. láz, levertség, orrdugulás, köhögés, fejfájás).

Hogyan tudnám megelőzni azokat a fertőzéseket, amik kiváltják az asztmát?

Mosd meg rendszeresen a kezeidet!

A megfelelő higiénia csökkentheti az olyan vírusos fertőzések kialakulásának esélyét, mint az influenza. Ne felejts el naponta többször kezet mosni, hogy megszabadulj azoktól a kórokozóktól, amik a nap során a kezedre kerültek!

Adasd be magadnak az influenza elleni védőoltást!

Kérd az orvosodtól a védőoltás beadását minden évben. Igaz, hogy az oltáshoz a legjobb időpont az őszi időszak, de akkor sem késtél el, ha az influenzaszezonban kéred a vakcinát. Ekkor viszont figyelembe kell venned, hogy a teljes védettség körülbelül 1-2 hét alatt alakul ki.

Előzd meg az arcüreggyulladást!

Légy tisztában az arcüreggyulladás tüneteivel, és ha azokat tapasztalnád, tájékoztasd erről az orvosodat!

Ne oszd meg másokkal az asztmakezelésre használt eszközeidet!

Ne hagyd másoknak, hogy bevegyék az asztma elleni gyógyszereidet vagy használják az annak kezelésére szolgáló eszközeidet!

(KamaszPanasz - S.Z.)